Kam do ZOO

Nudia vás prechádzky pomedzi klietky? Chceli by ste vedieť viac o zvieratách v ZOO, ale nechcete otravovať svojich sprievodcov? Mali ste možnosť pohladkať švába či medveďa? Ak túžite spoznať zvieratá svojimi rukami a ušami, možno vám pomôžu ZOO, ktoré sú prístupné aj pre nevidiacich. 

 

Národná zoologická záhrada Bojnice

V Bojnickej ZOO nájdete tabuľky s Braillovým písmom a reliéfom zvieraťa, okrem toho sú po areály rozmiestnené aj odtlačky zvierat. V ZOO sa môžete dotknúť suchozemskej korytnačky, Agamy tŕňobokej alebo Pytóna kráľovského. „Ponúkame rôzne druhy zážitkových programov – vstup do zázemia (vivárium, slony), jeden deň ošetrovateľom, jeden deň záhradníkom, jeden deň kuchárom, komentovaná prehliadka a dennodenné akcie na rôzne aktuálne témy pre odbornú aj laickú verejnosť,“ vysvetľuje vedúca odboru marketingu a propagácie Andrea Klasová.

 

Zoologická záhrada Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves je na tom o niečo lepšie. Nájdete tu až 26 tabúľ, kde si môžete prečítať informácie o pôvode zvieraťa, o jeho spôsobe života, či o potrave, ktorú potrebuje. Na tabuli si môžete vyhmatať aj reliéfny obrázok, ktorý vám priblíži, ako dané zviera vyzerá. Zistíte tak viac o zvieratách akým je napríklad lemur, plameniak, emu, gibon, lev, tiger, páv, atď. Niektorých zvierat sa môžete aj dotknúť. Dovolia vám pohladkať ťavu, koňa, kozu alebo zajaca. Po dohode je možná jazda na koni.

 

Žiačka spojenej školy internátnej odhaľuje tabuľu. Okolo je viacero stojacích detí a dospelých.
Žiaci zo Spojenej školy internátnej v Levoči slávnostne odhalili tabuľky, ktoré sú určené pre vidiacich aj nevidiacich návštevníkov. Zdroj: ZOO SNV

 

ZOO Bratislava

V bratislavskej ZOO nájdete len jednu tabuľu s popisom v Braillovom písme, ktorá opisuje Medveďa hnedého, napríklad jeho pôvod, váhu, atď. V minulosti boli štyri, ale časom sa opotrebovali. „Naša ZOO každoročne organizovala udalosť pod názvom  „Dotyky prírody v ZOO Bratislava“. Spolupracovali sme s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Jeden deň v roku sme sprístupnili ZOO aj pre návštevníkov so zrakovým postihnutím. Vytvorili sme aktivity, ktoré boli nápomocné v získavaní nových poznatkov o zvieratách prostredníctvom netradičných zážitkov. Hmatom si mohli zúčastnení prehliadnuť viacero preparátov, ukážky krmiva, či sa započúvať do zvukov zvierat. Súčasťou bolo stretnutie a besiedka s našim živým zvieraťom (napr. had, korytnačka, morča, kôň) ako aj špeciálne sprevádzanie po pavilóne šeliem a primátov za pomoci vyškolených lektorov, v takej podobe, aby si návštevníci so zrakovým postihnutím odniesli príjemný zážitok a zaujímavé poznatky,“ hovorí vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Alexandra Podgorská.

 

ZOO Košice

Zoologická záhrada Košice bola prvou ZOO na Slovensku, ktorá inštalovala menovky zvierat v Braillovom písme. Bolo to v roku 2012. Prvé menovky pribudli ku zebrám, medveďom, tuleňom, ťavám a leviciam. Menovky v Braillovom písme majú textovú, ale aj plastickú časť. V súčasnosti nájdu nevidiaci návštevníci menovky tohto typu aj pri juhoamerických opiciach a plameniakoch. Pred pár rokmi ZOO pripravila pri príležitosti Dňa nevidiacich výstavu, kde prezentovali dermoplasty, vajcia rôznych vtákov, ale aj kostrové zostatky zvierat so značením v Braillovom písme.  V enviromiestnosti, ktorá slúži na vzdelávanie majú dodnes svoje miesto. V týchto dňoch pripravujú v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči inštaláciu ďalších 15 tabuliek – menoviek zvierat v Braillovom písme.

 

Ležiaca puma a mladý nevidiaci muž, ktorý ju hladká.
Ondrej Rosík sa dotkol pumy. Tá pod jeho rukami zaspávala. Autor: Ivana Potočárová

 

ZOOKontakt

Táto zoologická záhrada sa nachádza blízko Liptovského Mikuláša. Už z názvu môžeme vyčítať, že táto ZOO bude hlavne o kontakte so zvieratami. Nájdete tu zvieratá domáce, ale aj také, ktoré sa bežne na Slovensku nevyskytujú. Na začiatku dostanete krmivo, ktorým môžete zvieratá nakŕmiť. Pohladkať si môžete králiky, lamy, pumu, medveďa, kenguru, leva či leguána. Ak vám nechýba odvaha, môžete si do ruky vziať aj švába. Niektoré zvieratá si ľudia môžu pohladiť každý rok. S pribúdajúcim vekom sú však niektoré nebezpečné, a tak sa k nim už nemusíte dostať. My sme akurát vystihli chvíľku, kedy boli lev, puma aj medveď ešte mláďatami. Nemusíte sa báť, zvieratá sú na veľký počet ľudí zvyknuté, nemusíte ich hľadať, samy k vám prídu, keď ich navyše ponúknete nejakou tou mrkvou, ktorú dostanete pri vstupe, ani nebudú chcieť, aby ste odišli.

 

Ivana Potočárová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *