Nikto učený z neba nespadol

Vedomostná súťaž o ceny 

 

To klubové súťaženie ja raz skúsim, len čo sa opäť otvoria hranice, chcem povedať možnosti. Svoje vedomosti o glaukóme a vodiacich psoch nám predviedli štyria skalní, ale verím, že by sa ich našlo viac, keby sme naprieč krajinou distribuovali viac ako len elektronickú a zbalabolkovanú verziu. Však ale kto si počká, printov sa dočká.

Maximum bodov získala Iveta Zbranková. Vedela, že správne boli všetky tri charakteristiky zeleného zákalu a že už tradičným vyvrcholením aktivít Svetového týždňa glaukómu v Banskobystrickom kraji je Beh v tme. Pravdivo uviedla, že súčasná slovenská legislatíva nestanovuje žiadne kritériá na psov so špeciálnym výcvikom, aj to, že pri poslednej otázke bolo treba zakrúžkovať možnosť c). Otázka psov bola jasná ako packa a nezaskočila nikoho – vodiaci prináleží človeku so zrakovým, asistenčný s telesným a signálny so sluchovým postihnutím.

O víťazke viete, v pätách jej bol Peter Halada, jemu zas Renáta Halásová. Renáta Filová si držala odstup, ale len mierny, ale za naozaj precízne spracovanie sa jednočlenná porota jednomyseľne rozhodla cenu udeliť aj tak.

 

Čo vy na to ako takí?

Útrapy z intelektu už nespôsobím ani sebe pri písaní, ani vám pri čítaní, sľubujem. Pozrite, že viem vymyslieť aj jednoduché a jednoznačné otázky! Termín je tentoraz 31. júl, adresa duha@unss.sk alebo ÚNSS, Sekulská 1, 842 50 Bratislava. Heslo Dúhovka. Dnes športujeme – sviatok žiaden a leto za rohom.

 

  1. Čím a ako sú pri behu spojení nevidiaci a vodič?
  2. Kedy a odkiaľ prenikol do našich končín showdown?
  3. Ako sa volá hra, v ktorej sa trojčlenné družstvá snažia dopraviť gumovú loptu s ôsmimi otvormi a rolničkami vo vnútri za koncovú čiaru na strane protivníka? Vyžaduje si ihrisko s rozmermi 9×18 m, stredovou čiarou je rozdelené na 2 časti, každá z nich má obranné, útočné a neutrálne pásmo.
  4. Akým spôsobom odovzdáva navádzač nevidiacemu či slabozrakému lyžiarovi pokyny o zmene rytmu či sklonu svahu, veľkosti zákrut, nerovností na trati a pod.?
  5. Je nasledujúce tvrdenie pravdivé? Pri strieľaní zo vzduchovej pušky existuje viacero terčov a každý vydáva charakteristický tón – čím bližšie mieri strelec k desiatke, tým vyšší tón počuje v slúchadlách. Na puške je laserový zameriavač, na mieste dostrelu zameriavací terč.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *