Jedným očkom do informačných stánkov

Prešovčanky sa usalašili v informačných stánkoch, ale kto sa ich chcel na niečo opýtať, musel najprv zložiť skúšku. Prísť k nim! Kde sa vzala, tu sa vzala, pred stolmi s rôznymi strojmi a prístrojmi, všakovakými hrami a simulačnými okuliarmi, odrazu stála zebra. Dokonca s umelou vodiacou líniou, signálnym a varovným pásom. Biele palice boli po ruke, inštrukcie takisto. 

Ujmy na zdraví zo Šariša nehlásili. Poprad ponúkal informácie, tlačoviny pre nevidiacich a slabozrakých a vizitky – každé dieťa dostalo na pamiatku svoje meno v bodkovanom prevedení.

 

Kým sa v OC Eurovea pripravilo všetko k spokojnosti hudobníkov a spevákov, venovali sme minútku – dve ukážkam výcviku vodiacich psov a niekoľkých chmatov taekwonda v podaní Dominiky Kuchtovej. Naše rozprávanie priťahovalo čoraz viac ľudí, tak sme počkali na vhodnú chvíľu a do davu sme jednoducho načreli. Dobrovoľníci súťažili v nalievaní vody do pohára s indikátorom hladiny, chôdzi s bielou palicou (navigátor bol povolený) či v odhade váhy a vzdialenosti.

 

Europa SC v Banskej Bystrici prilákala množstvo mladých súťaživých duchov. Klapky na oči, nevidiaci rovesník na druhej strane stola a poďho skúsiť si spoločenské hry s nálepkou blindfriendly! Hrdinom dňa sa stal jeden asi 12-ročný chlapec, ktorý sa zdržal pri všetkých našich stanovištiach a Človeče, nehnevaj sa! hral asi 2 hodiny. Výsledky sa redakcii nepodarilo zistiť, ale máme prísľub, že budúci rok bude chlapec zbierkovať v uliciach a od osemnástich osobne asistovať. FOTO – JÁN MIŠKOVIČ MIŠIAK

 

Europa SC v Banskej Bystrici prilákala množstvo mladých súťaživých duchov. Klapky na oči, nevidiaci rovesník na druhej strane stola a poďho skúsiť si spoločenské hry s nálepkou blindfriendly! Hrdinom dňa sa stal jeden asi 12-ročný chlapec, ktorý sa zdržal pri všetkých našich stanovištiach a Človeče, nehnevaj sa! hral asi 2 hodiny. Výsledky sa redakcii nepodarilo zistiť, ale máme prísľub, že budúci rok bude chlapec zbierkovať v uliciach a od osemnástich osobne asistovať. Autor: Ján Miškovič Mišiak

 

OZC Južanka v Trenčíne, OC Centro v Nitre a City Aréna v Trnave boli takisto miesta, kde sa ľudia mohli presvedčiť o tom, že sme aj do koča, aj do voza, totiž aj do školy, aj do práce, aj na zmysluplné trávenie voľného času. Jednak sme poriadne vybavení, jednak sme plnohodnotnými spoločníkmi. Všetci, čo sa pristavili, v tom už majú (dúfajme, že nadosmrti) jasno.

 

Dievčence z KS Žilina sa toho 20. septembra ocitli v zajatí najrôznejších rozprávkových bytostí, upírov a bájnych zvierat. Všetko mláďat, pravdaže. Žiadne tancovanie do úmoru nehrozilo, nebojte sa. Maľovanie tváre lákalo aj dospelých, najmä ženy, ktoré sa pod rukami pracovníčok z Dermacolu menili na hotové krásavice. V OC Mirage sa aj tento rok ukázali futbalisti MŠK Žilina. Nasadili si simulačné okuliare, so striedavými úspechmi zdolali slalom s bielou palicou a napokon vylepšili svoje podpis karty Braillovým písmom. O slovo sa prihlásila aj firma Vincom so svojou prezentáciou elektronických čítacích zariadení. Meranie zrakových parametrov škôlkarov zabezpečilo naše stredisko, očného tlaku Lions club Žilina, hodnoty krvi (jej tlaku a cukru v nej) zisťovali pomocou prístrojov s hlasovým výstupom študentky SZŠ Žilina.

 

Nie náhodou mali panie z Dermacolu, žiaci zo ZŠ Gemerská a študenti z Konzervatória Jozefa Adamoviča zraz na Hlavnej. Spolu s Ladislavom Ballayom sa stali bodmi programu košického krajského strediska a rozozvučali celé centrum krásavice na Hornáde.

 

Dušana Blašková

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *