Išli, zbierkovali a zvíťazili

Výhercovia motivačnej súťaže Bielej pastelky 2019 sa v onen piatok rozdali celí. Do poslednej bunky. Ďakujeme! 

 

Z 1. miesta sa teší ZO Trnava. Získala ho vďaka Róbertovi Slivovi, ktorému sa podarilo naplniť pokladničku sumou 678,20 €. Na svoje aktivity majú teda členovia o 300 € viac.

„Je piatok ráno. Tak ako sa do krásneho dňa prebúdzalo slniečko, tak som sa prebudil aj ja. Pricestoval som na určené miesto, prebral všetky potrebné veci, vypočul si pokyny, kde mám zbierať peniažky, a po hladkom skončení všetkých formalít som sa vybral do ulíc,“ spomína na tohtoročný hlavný zbierkový deň Róbert Sliva.

„Ani neviem, ako tých 8 hodín ubehlo. Zbierkujem asi 7 rokov a veru za ten čas som „prepastelkoval“ viacero typov ľudí. Poniektorí si ma pamätajú, pretože im vždy ochotne vysvetlím nielen to, kam vyzbierané peniaze idú a na čo sa použijú, ale aj to, čo vlastne v tej našej Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska robíme, čím žijeme v jej základných organizáciách a čo majú na starosti jej ostatné zložky.

Mojím najväčším zážitkom je vždy radosť detí z malých pasteliek a cieľom vyzbierať pre našu organizáciu čo najviac peňazí. Vpred ma hnala túžba potešiť našich členov a dodať im smelosť a chuť zapojiť sa s logom Bielej pastelky do zbierkovania v budúcich ročníkoch.“

 

Druhá priečka a k tomu prislúchajúci bonus 200 € patrí ZO Nitra. Zodpovednosť za vyzbieraných 461,06 € nesie tandem Iveta Zbranková a Terézia Uharčeková.

„V tomto roku sa naša zbierková slečna dožila dospelosti – krásnych osemnástin. Pri takej sláve nesmiem chýbať,“ povedala si aj Iveta Zbranková a venovala jej ešte jeden deň dovolenky. „V kútiku duše som túžila spolu s dlhoročnou parťáčkou osloviť pre ňu čo najviac dobrých srdiečok a vyzbierať rekordne Euráčikov. Priznávam, trochu aj vďaka motivačnej súťaži.

Oslavy prepukli naplno. Tešili sme sa na tú úžasnú atmosféru spontánneho dobra, ochoty pomôcť. Za tie roky sme Pastelke vyšliapali cestičku, personál nitrianskej nemocnice na nás väčšinou doslova čakal. Dojalo nás, ako mali niektoré zamestnankyne riaditeľstva na stole pri kalendári hrdo vystavenú kompletnú zbierku pasteliek zo všetkých ročníkov. „Šporkasa“ nám postupne oťažievala a príspevky boli často viac ako jednoeurové. Len zriedka sme sa stretli s odmietnutím.

Aké bolo o pár dní naše prekvapenie, keď nás vyzbieraná suma vyniesla na krásne 2. miesto! Hneď sme zabudli na nachodené kilometre, riavu slov, veľkú únavu… Ostala len ohromná radosť, nekonečná vďačnosť za to, že aj napriek náročnej dobe nežijeme obklopení ľahostajnosťou a že na svete je stále dosť dobra.

Ďakujeme všetkým srdciam otvoreným pre lásku a dobro! Ale aj Tebe, milá Biela pastelka!“

 

V pokladničke Henriety Čatlóšovej a Johany Halžovej sme napočítali 425,92 €, čo im zaistilo 3. Miesto. ZO Košice-okolie je tak bohatšia o 100 €, ktoré môžu minúť podľa ľubovôle. Prezradím vám, že výbor ZO sa na svojej poslednej schôdzi na margo tohto úspechu rozhodol Henikinu pastelkovú vervu a nadšenie odmeniť. Zmocňujú sa jej každý rok a zakaždým sú výsledky mimoriadne.

„Henikiným tradičným obľúbeným stanovišťom sa na celý hlavný zbierkový deň stala predajňa spoločnosti Lidl na Železničnej stanici v Košiciach,“ približuje predsedníčka ZO Lenka Kulíková. „Sediac na invalidnom vozíku, s pokladničkou v náručí a so širokým úsmevom sa prihovárala okoloidúcim, aby prispeli na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím. Podľa jej slov sa niekedy, hlavne po príchode rýchlika, pred ňou vytvárala rada prispievateľov, ktorým pastelky doslova nestíhala rozdávať. Ľudia si už za tie roky na zbierku zvykli a radi ochotne prispievali. Či už to boli dôchodcovia, študenti, pracujúci v strednom veku, cudzinci, alebo aj malé deti, ktoré z darovaných pasteliek neskrývali nefalšovanú radosť. Naša „top pastelkáčka“ Henika nosením trička s logom Bielej pastelky aj počas roka, pomáha šíriť posolstvo tejto zbierky, čo je pridaná hodnota, ktorú si podľa môjho názoru často neuvedomujeme, alebo ju nedoceňujeme. Aj preto môže byť pre nás príkladom. Veľmi si želám, aby sa Henikino zanietenie a nadšenie pre dobrú vec stalo prudko nákazlivým.“

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *