Výnos zbierkového dňa prekvapil i potešil

Pokladničky od študentov otvorené, mince i bankovky vytriedené a zrátané. To je neklamný znak toho, že môžeme urobiť zúčtovanie hlavného zbierkového dňa. 

 

Suma, ktorú sa nám podarilo vyzbierať v jednotlivých krajoch je krásnych 162 310,49 €, avšak celkový výnos, ktorý evidujeme na zbierkovom účte ku dňu 2. 10. 2019 je 184 018,02 €. To je už teraz vyššia suma ako predošlý hrubý výnos celého minulého ročníka, ktorý bol 181 155 €.

Ak by sme výnos 162 310,49 € rozmenili na drobné, tak môžeme potvrdiť, že sa každému kraju darilo lepšie. Najvýraznejší nárast zaznamenal Bratislavský kraj, kde pri finálnom súčte získali sumu 36 634,09 €. Nasleduje Prešovský kraj so sumou 25 124 € a pomerne tesne nasleduje kraj Nitriansky so sumou 22 324,71 €. Takmer zhodne, vyše 19 tisíc, nazbierali kraje Košický a Banskobystrický (19 328,60 a 19 111,67 €). Trenčín tohto roku získal 14 003,87 € a Žilinský kraj 13 473,33 €. Trnavský kraj pri počítaní zostal na sume 12 310,22 €.

 

Bielej pastelke všetko naj, naj, naj zaželal aj predseda Bratislavského VÚC Juraj Droba. Autor: Zuzana Bahúlová, AGENTÚRA EVENTIVA

 

Ohliadnutie sa za hlavným zbierkovým dňom

Stovky dobrovoľníkov, tisícky rúk a otvorených sŕdc pre pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím. Dobrovoľníci boli s nami už od začiatku – tí, ktorí nám pomáhali triediť pastelky, baliť zbierkový materiál až po tých, ktorí sa rozhodli vyjsť do ulíc. Všetkým patrí veľká vďaka, pretože bez ich pomoci by sme nič nezrealizovali a najmä nemohli by sme pomáhať.

Špeciálne by sme sa chceli poďakovať všetkým členom základných organizácií, ktorí sa rok čo rok zapájajú do organizačných prác na Bielej pastelke. „Mnohí členovia základných organizácií či krajských rád sa podieľajú nielen na prípravných prácach, za čo im patrí veľká vďaka, ale aj na hlavnom zbierkovom dni. Chodia po uliciach, hovoria o živote ľudí so zrakovým postihnutím, informujú o činnosti Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a, samozrejme, zbierkujú. Mnohým sa tohto roku veľmi darilo a my sme sa rozhodli odmeniť tých najaktívnejších,“ hovorí Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

 

Ocenení študenti

Tohto roku sme sa rozhodli odmeniť aj úspešných zbierkujúcich študentov. Šťastena sa usmiala na študentov z Gymnázia Matky Alexie v Bratislave, ktorí vyzbierali 700,31 €. Chalanov čaká spoločný obed s našou ambasádorkou Adelou Vinczeovou a jej manželom Viktorom a 40-eurová poukážka od sponzora.

 

Veľké ďakujeme

K Bielej pastelke neodmysliteľne patria pastelkové podujatia spojené s informačnými stánkami, prezentáciou optických a kompenzačných pomôcok, Braillovho písma a problematiky zrakového postihnutia. Samozrejme, ani tento rok nechýbali preventívne kontroly zrakových parametrov, ktoré pripravujeme v spolupráci so spoločnosťou Novartis. V Košiciach sa k bezplatným meraniam pridala aj Vaša optika.

Okoloidúci mohli v Bratislave navštíviť aj event plný hudby. Viac informácií o Evente nájdete na stranách Dúhovky. Keďže verejná zbierka Biela pastelka mala tohto roku už osemnásty ročník, bol bratislavský koncert najmä poďakovaním sa za dlhoročnú priazeň našim darcom, dobrovoľníkom a podporovateľom. Bez nich by nemohlo byť napísaných veľa pekných príbehov z činnosti Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, z aktivít našich základných organizácií, príbehov jednotlivcov i kolektívov. Takže ešte raz – všetkým, ktorí si to zaslúžia a pomáhajú – VEĽKÉ ĎAKUJEME!

Veľká vďaka patrí aj všetkým našim partnerom, mediálnym partnerom, obchodným reťazcom a centrám, ktorých pomoc je neoceniteľnou podporou pre zbierku.

Zbierka sa, samozrejme, nekončí. Ešte stále je možnosť prispievať formou SMS na číslo 820, online prostredníctvom www.bielapastelka.sk alebo priamo na zbierkový účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006.

 

Eliška Fričovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *