Pamiatky Spiša preskúmali hmatom

Historické pamiatky, vzácna architektúra, artefakty i nádherné umelecké diela – to všetko prilákalo zrakovo postihnutých ľudí z východnej časti Slovenska natoľko, že sa rozhodli vybrať na poznávaciu cestu Hmatom za pamiatkami Spiša. 

 

„Nie vždy platí, že za všetkým treba hľadať ženu. Za aktivitami v rámci projektu Hmatom za pamiatkami Spiša, ktorý si druhej polovici novembra užili ľudia so zrakovým postihnutím a ich sprievodcovia z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Krajské stredisko v Košiciach, sa môžeme poďakovať Karpatskému euroregiónu Slovensko.“

Týmito slovami zhodnotila poznávacie podujatie Zuzana Mihályová, vedúca košického krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR.

 

sprievodca podáva výklad skupine návštevníkov pred historickou budovou
Odborný výklad priniesol nové informácie

 

So skúseným sprievodcom

Cieľom cesty bol Spišský Jeruzalem, ktorý sa nachádza neďaleko Spišskej Kapituly. Účastníkov sprevádzal a poskytol odborný výklad lektor Tomáš Harbuľák. Oboznámil ich nielen s históriou tohto miesta, ale spolu s jedným zo seminaristov záujemcov previedol budovou seminára, zaviedol ich na návštevu Európskeho domu a povodil po uliciach Spišskej Kapituly.

„Ani sychravé počasie a terén sľubujúci poriadne dobrodružstvo – klzký, ale pomocou bielych palíc a našich sprievodcov zvládnuteľný a hlavne zvládnutý – nás neodradili od vychádzky ku kostolu, kde sme si vypočuli históriu prameňa, ktorý tam vyviera,“ opisuje Mihályová.

 

Pamiatky i artefakty

Súčasťou programu boli pamiatky z obdobia gotiky a románskeho slohu, ktoré sa nachádzajú na múroch Katedrály sv. Martina v Spišskej Kapitule.

Nevidiaci zo skupiny návštevníkov si mohli na pripravenej mape Spišského Jeruzalema hmatom prejsť jeho trasu i imitáciu pamiatok, tiež si mohli ohmatať artefakty a sochy z mramoru a travertínu, ako aj samostatnú trasu v priľahlom priestore. Zároveň mali možnosť vyskúšať si samostatnú priestorovú orientáciu v areáli Spišskej Kapituly a Spišského Jeruzalema.

 

nevidiaci návštevníci si "študujú" reliéfnu mapu vzácnej pamiatky
Reliéfne zobrazenie priblížilo účastníkom vzácne pamiatky

 

História aj mýty

Lektor účastníkom predstavil aj pamiatky v meste Levoča. Veď Levoča je známa krásnou históriou a mnohé mýty, ktoré o tomto meste kolujú, ju sprevádzajú dodnes. Samozrejme, o existencii prvej školy pre nevidiacich, celoslovenskej knižnice pre nevidiacich ako aj o rehabilitačnom stredisku pre ľudí, ktorí zrakové postihnutie nadobudli počas života a chcú získať potrebné zručnosti a rekvalifikovať sa, všetci zúčastnení už vedeli. Tí členovia krajského strediska ÚNSS v Košiciach, ktorí sa zo zdravotných a iných dôvodov nemohli zúčastniť aktivity na Spišskej Kapitule, sa mohli s mapou Spišského Jeruzalema oboznámiť v stredisku.

 

„Chceme srdečne poďakovať Karpatskému euroregiónu Slovensko, za možnosť participácie a účasť v projekte, pomoc našim členom a možnosť ozrejmiť pamiatky Spiša aj skupine ľudí so zrakovým postihnutím,“ dodáva Mihályová. Krajské stredisko by uvítalo pokračovanie úspešného projektu aj v tomto roku.

 

(red.)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *