TVORÍME: Pavúčik pre šťastie

Možno neviete spievať, hrať na hudobný nástroj, netancujete alebo nehráte divadlo. No máte dar tvoriť. Nemusí to byť hneď zložité umelecké dielo. Aj jednoduchým spôsobom môžete vlastnými rukami vytvoriť napríklad originálnu brošňu. 

 

„No, to je paráda!“ zajasal som, keď mi Eva Vilímová predstavila svoju najnovšiu ručnú prácu – ozdobného pavúčika zhotoveného z ozdobných drôtikov. Môže byť darčekom pre partnera či priateľov. Je pekný, originálny, vypovedá o schopnostiach nevidiacich a slabozrakých ľudí a veľa nestojí. Potrebné sú len šikovné ruky a nápad a na svete je ozdôbka, ktorá obdarovaného poteší. O tom som sa už presvedčil. Istá dáma, ktorá sa rozplývala nad jej pôvabom, po chvíľke priznala, že má fóbiu z pavúkov, no jej roztomilosť tento odpor celkom potlačila. Ponúkame krátky návod, ako na to.

 

Pavúčik pre maškrtníkov – z farebných drôtikov a na obľúbenej lízanke
Pavúčik pre maškrtníkov – z farebných drôtikov a na obľúbenej lízanke

 

Ako postupovať

Často počujeme, že pavúk šťastie prináša. Stretla som sa s ním už v rôznych podobách – ako prívesok na retiazku, prsteň, brošňa. Či naozaj prinesie šťastie, neviem, ale určite poteší každého, komu ho podarujeme.

 

Potrebujeme:

– 2 kusy chlpatých drôtikov (1 kus = 50 cm)

– 2 malé očká

– 1 guľôčkovú lízanku, alebo namiesto lízanky drevenú, alebo             polystyrénovú guľôčku

– klieštiky, alebo nožnice na rozstrihnutie drôtu

– tavnú pištoľ, alebo univerzálne lepidlo (Herkules)

– chuť do práce.

 

Chlpatý drôtik si rozstrihneme na tri alebo štyri rovnaké časti – podľa toho, ako veľkého pavúka chceme robiť. Jedna časť = jeden pár nôh.

Potrebujeme štyri páry nôh, teda štyri rovnako dlhé drôtiky.

Piaty drôtik (na telo a tykadlá) bude dvojnásobne dlhý.

Na všetkých krajoch zahneme asi 2 mm, aby nepichali.

Štyri rovnaké drôtiky dáme k sebe a najdlhším ich v strede stiahneme dokopy. Urobíme to tak, že štyri drôtiky chytíme spolu do ruky a v strede toho zväzku priložíme kolmo najdlhší drôtik.

Tento drôtik necháme nad stredom v dĺžke asi 3 cm a dlhším koncom omotávame zväzok nôh dookola, pokiaľ nám neostane dĺžka ako na začiatku. Obidva konce potom spolu stočíme a vytvarujeme krátke nožičky. Ak by bol jeden drôtik dlhší, ako druhý, tak ho zastrihneme (nezabudneme koniec potom zahnúť, aby nepichal).

Nohy nenecháme rovné, ale ich  vytvarujeme, pozohýname v strede, aby sa podobali na nohy pavúka.

Medzi tykadlá a telo (časť, ktorú sme obtáčali) prilepíme očká a na spodnú časť pavúka prilepíme lízanku – tak, aby palička bola medzi tykadlami a guľôčka, ako bruško pavúka bude za telom.

Namiesto lízanky  môžeme použiť polystyrénovú, alebo drevenú guľôčku. Lízanku, alebo guľôčku môžeme prilepiť aj univerzálnym lepidlom  (Herkules), ale tu musíme mať veľa trpezlivosti, lebo to trvá dlhšie.

 

brošňa - pavúčik
Ak chceme vytvoriť brošňu, prispôsobíme veľkosť výrobku a použijeme namiesto obyčajnej guľôčky ozdobnú, napríklad perleťovú

 

Eva Vilímová (postup) a Josef Zbranek (úvodný text)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *