Aj slovo je čin. Pripravujú sa Dni Mateja Hrebendu

Nepreberné množstvo slov v histórii ľudstva pohlo svetom. Slovo umelecké je činom samo o sebe, či už napísané alebo prednesené. Takéto slovo je duševným obohatením jeho príjemcov, ale aj tých, od ktorých vzišlo. Vzdajme úctu Matejovi Hrebendovi. 

 

Duševné obohatenie rovná sa rozvoj človeka. Aj to je dôvod, prečo Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) nezmarne organizuje prehliadku recitátorov a literárnych tvorcov Dni Mateja Hrebendu. Na jeseň 2018 sa uskutoční už 19. ročník. Presný termín v čase uzávierky Dúhovky ešte nebol stanovený. Záleží aj od okolnosti, ako bude ÚNSS úspešná so žiadosťou o finančnú podporu.

 

Celonárodný záber

Prehliadka už preukázala svoju hodnotu a zmysluplnosť. Viacerým zrakovo postihnutým recitátorom a tvorcom nastavila „vodiacu líniu“ do sveta umenia a publicity. V posledných ročníkoch sa tu stretáva komunita tvorivých mladých ľudí, ktorí sa tu vzájomne umelecky konfrontujú, dokonca si aj pomáhajú pri výbere zaujímavých textov. Je radosť s nimi tráviť čas. Čo však našej prehliadke chýba, je celonárodný záber.

 

Motivujme umelcov

Oduševnene fandíme našim športovcom, pýšime sa úspechmi našich krajanov vo svete, sme hrdí na Štefánika, Varhola a na mnoho iných osobností, pochopiteľne i na Štúrovcov. A Matej Hrebenda má v spoločnosti národných buditeľov čestné miesto. Iba on bol súčasne jedným z nich a jedným z nás. Jeho pole pôsobnosti ho stálo nadmerné množstvo úsilia a sebaobetovania. Obohatil nás niečím, čo dnes považujeme za samozrejmosť a užívame si to. Nezaslúžil by si teda, aby sme prekonali trocha ostychu a pohodlnosti a vzdali mu úctu svojím tvorivým umeleckým slovom? Blížia sa termíny výročných členských schôdzí a krajských zhromaždení ÚNSS. Na mnohých sa predstavia naši členovia s kultúrnymi vystúpeniami, medzi ktorými poézia nebude chýbať. Motivujme našich amatérskych umeleckých tvorcov, aby prehliadku zahrnuli do svojich plánov. Kiež by sa 19. ročník stal odrazovým mostíkom k veľkolepému 20. ročníku v roku 2020. Je naozaj nesplniteľným snom, že by nás počet záujemcov o prehliadku prinútil vrátiť sa k regionálnym kolá?

Našej stavovskej organizácii sa darí získavať pre kultúrny rozvoj jej členov podporu spoločnosti. Mali by sme ju teda plne využiť. Na záver si požičiam citát Michelangela „Šťastie je konečným cieľom každého umenia“. Už len dodám, že to šťastie hľadáme celý život všetci.

 

Josef Zbranek

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *