Slepecké trapasy

Rodí sa nová autorská a čitateľská súťaž o ceny. 

 

Nič nové pod slnkom. Humorné situácie, takzvané slepecké trapasy prameniace z omylov a nedorozumení, ktoré zásluhou svojho zrakové postihnutia niekedy prežívame, sú často zdrojom zábavy v komunitách „našincov“. V mojom živote a vedomí táto téma rezonuje už od rannej mladosti. V Českej republike tieto príbehy vyšli literárne spracované  v niekoľkých knihách. O trapasoch sme písali aj my v časopise Okamih. V článkoch nevidiacich a slabozrakých autorov uverejňovaných v slepeckej tlači sa neobvyklé slepecké zážitky  často vyskytujú – aj keď niekedy len okrajovo. Ako ide čas, život prináša nové a nové príhody, mnohé z nich by sa dali charakterizovať názvom filmu „To nevymyslíš“. Rozhodli sme sa nimi oživiť aj stránky našej Dúhovky (Dúhy) a od 2. čísla zverejňovať vami zaslané príbehy. V 6. čísle si urobíme stručnú rekapituláciu a o najlepších z nich rozhodnú čitatelia hlasovaním. Autori víťazných príbehov a vylosovaní hlasujúci budú odmenení vecnými cenami.

 

Šťastena nešetrí nikoho

Niektoré ošemetné situácie vznikajú v dôsledku úplnej, iné praktickej slepoty a slabozrakosti, inokedy nás beh udalostí zasiahne bez ohľadu na to, ako na tom s poškodeným zrakom sme. Prvý príklad som si požičal príhodu z knihy „Příběhy z tmavomodrého světa“ o nevidiacom rybárovi, ktorému sa do vlasca primotalo aj tranzistorové rádio a nahodil ho i s návnadou. To by sa slabozrakému mohlo stať iba pri riadnej dávke nepozornosti. „Pane, ten väčší do toho menšieho asi nenapcháte“. Upozornil ma už pred mnohými rokmi vedúci malej samoobsluhy, keď som sa márne snažil uložiť nákupný košík. Človeku odkázanému len na hmat by sa to asi nestalo.

„A ešte som vám zalepil sklíčko, pretože sa vám otváralo.“ Obdobný oznam už počuli dvaja moji priatelia, keď im hodinári vydávali opravené slepecké hodinky. Pekný príbeh o vrchnáčiku od minerálky v diaľkovom autobuse neopisujem s nádejou, že nám ho pošle ten, ktorý ho prežil.

 

Nielen zábava

Nádejame sa, že vaše príbehy nielen pobavia, ale môžu dodať vnútorných síl ľuďom, ktorí sa ťažko vyrovnávajú so svojím zrakovým postihnutím. Takisto môžu pomôcť aj seniorom, u ktorých často dochádza ku strachu prameniaceho zo zmeny vo vnímaní svojho okolia a udalostí. Ide o vedomie, že so svojimi problémami nie sme osamotení. Takže, prosím, píšte.

A zakončím štylistickým trapasom: Tešíme sa, že sa máme na čo tešiť!

 

Josef Zbranek

 

Pravidlá

Počet príspevkov od jedného autora nie je obmedzený. Zasielať ich môžete:

– e-mailom na adresu duha@unss.sk, Do predmetu uveďte slovo Trapasy.

– V Braillovom písme poštou na adresu: ÚNSS, časopis Dúha, Sekulská 1, 842 50 Bratislava

Uzávierka 2. čísla Dúhy a Dúhovky je 31. marca 2018.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *