Milí čitatelia!

Zababušte sa, ale ozaj poriadne! Pretože vetrisko je škodoradostné, mráz krutý a slnko zubaté, a keď sa spoja…! Lepšie nemyslieť! Zo spoľahlivých zdrojov ale viem, že prevychovať sa dajú. A veru načim, pretože zima si veľa pamätá, a keď vám raz všetko spočíta, pokojne môžu v súpise následkov vašich ľahkovážností a podcenení figurovať aj vaše oči. 

 

Prudký mrazivý vietor, ostré slnko, suchý vzduch v prehrievaných miestnostiach, nedostatočný pitný režim a dlhé hodiny strávené pri umelom svetle sa môžu ohlásiť okamžite, napr. slzením, pálením, svrbením, bolesťami či zápalmi, niektoré ťažkosti sa však môžu prejaviť aj po rokoch. Príroda sa pred naším nezodpovedným počínaním trošku poistila, zaopatriac nás prirodzeným ochranným mechanizmom v podobe teplých sĺz, proti nárazom studeného vzduchu to však nestačí, čo by sme čo žmurkali. Lyžovačka, korčuľovačka či sánkovačka bez poriadnych okuliarov vám môže tak vysušiť oči, že to spojivky a rohovka nevydržia a zapália sa. Tie okuliare by mali byť športové, aby zabránili prúdeniu vzduchu z bočných strán, a s UV filtrom, pretože nielen leto nám vie uškodiť. Do očí nám totiž okrem slnečných lúčov vniká aj svetlo odrazené od snehovej či ľadovej pokrývky, čo môže podráždiť nielen povrchové štruktúry oka, ale aj sietnicu, ktorá bude mať problém zabezpečiť ostrý výhľad. Našťastie tento prst býva zdvihnutý len dočasne. Zarobiť si tým ale môžete aj na šedý zákal či tzv. snežnú slepotu (teda akoby popálenie žltej škvrny), ale to je, našťastie, pomerne zriedkavý scenár.

Jasné, kto sa bojí, nech nejde do zimy. Ale nech aj tak dáva pozor. Či vychádza teplo domova z radiátora, kozubu či piecky, všetko jedno. Vzduch vo vykurovaných miestnostiach oči vysušuje a tie sa potom ohlásia nadmerným slzením, pálením, štípaním, zvýšenou svetloplachosťou, začervenaním, dokonca sa vám môže zdať, akoby ste pod viečkami mali zrnká piesku. Vlastne aj romantické chvíle pri hľadení do praskajúceho ohňa môžu skončiť mimoriadne neromanticky. Často vetrajte, zvlhčujte vzduch a minimálne dvoma litrami denne aj svoj organizmus – oveľa ľahšie sa mu budú produkovať slzy, ktoré sa na jeseň a v zime rýchlejšie vyparujú. Ak by to stále nestačilo, siahnite po slzách umelých. To je ale jediná umelina, ktorá pomáha. Umelé osvetlenie, na ktoré sme v zime odkázaní, totiž našim očiam takisto nepraje, o monitoroch počítačov, mobilov či televízorov ani nehovorím. Oplatí sa šošovke občas pripomenúť, aké je to pre zmenu hľadieť do diaľky 😉 No a napokon, doprajte si dostatok spánku. Hneď po tiráži si to skúste! O necelý mesiac vás zobudíme publikáciou o umení a kultúre ľudí so zrakovým postihnutím 😊

 

Dušana Blašková

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *