S nami bude na cestách bezpečnejšie

Štvrtok 12. októbra sa opäť uskutoční Deň bielej palice (DBP), ktorým sa spoločne snažíme zvýšiť bezpečnosť na cestách. 

Na štyroch desiatkach priechodov, vo viac ako tridsiatich mestách Slovenska budú naši figuranti a dobrovoľníci v sprievode hliadok dopravnej polície pozorne sledovať, ako vodiči (ne)zareagujú na ich signál, že chcú prejsť cez priechod.

 

Získali sme nomináciu na prestížne ocenenie

O tom, že DBP je dôležitým a výnimočným projektom nielen na Slovensku, svedčí skutočnosť, že sme boli Európskou chartou bezpečnosti cestnej premávky a Európskou komisiou nominovaní na ocenenie Excellence in Road Safety Awards 2023, teda ocenenie za výnimočnosť v oblasti bezpečnosti cestnej premávky 2023. Spomedzi množstva projektov, ktoré spája snaha o zvýšenie bezpečnosti na cestách, vybrala odborná porota niekoľko finalistov. ÚNSS sa o prvenstvo uchádza v rámci kategórie Najlepší projekt bezpečnosti na cestách pre účastníkov cestnej premávky so zníženou mobilitou. Konkurencia je zaujímavá: spolu s nami zabojuje Národná rada pre nevidiacich z Írska s projektom zameraným na zvýšenie bezpečnosti pre chodcov so zdravotným postihnutím, ďalšou nominovanou je belgická platforma pre nevidiacich a slabozrakých Symfoon, ktorá sa venuje bezbariérovým chodníkom. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 19. októbra v Bruseli, kde by sa ÚNSS chcela osobne zúčastniť. Držte palce, aby sme odišli s víťaznou trofejou! Ale už nominácia je výbornou správou, že?

 

Nové letáky

Tí, ktorí sa do DBP zapájate, už viete, že dostanete informačné letáky a voňavé autíčka. O odoslaní materiálu vás budeme včas informovať prostredníctvom e-mailov i krajských koordinátorov. Mimochodom, letáky dostanú nový vzhľad. Pripravili sme k nim aj sériu fotografií, o ktoré sa postarala Eva Amzler, autorka kampaňových záberov Bielej pastelky a porotkyňa Cesty svetla. Touto cestou ďakujeme Vaneske Richterovej, ktorá prijala ponuku modelky.

 

Na fotografii vidieť dve ženy, ktoré práve prešli cez cestu. Jedna drží v ruke bielu palicu, druhá fotoaparát.
Eva Amzler spolu s našou modelkou a figurantkou Vaneskou Richterovou. Autor: Michaela Holíková

 

Chcete sa k nám pridať?

Ak si s bielou palicou už tykáte, budeme radi, ak sa onen štvrtok stanete figurantom, ak sa na to necítite, ale ruku k dielu by ste priložili, môžete sa zhostiť roly zapisovateľa alebo informátora. Všetky potrebné informácie vrátane nácviku, ako správne signalizovať svoj úmysel prejsť cez vozovku, vám ochotne poskytnú na vašom krajskom stredisku. Pripomíname, že každý figurant je počas trvania aktivity poistený a všetci dobrovoľníci získajú za svoju snahu poďakovanie vo forme stravného lístka. Aktuálne predpokladáme, že budeme na štyridsiatich priechodoch v tridsiatich šiestich mestách, ale kapacity sú otvorené. V prípade, že vo vašom meste viete o nejakom priechode, ktorému sa z rôznych dôvodov radšej vyhýbate, dajte nám o ňom vedieť. DBP môže byť ideálnou príležitosťou, ako priamo na ňom i v jeho okolí zvýšiť bezpečnosť.

Dopravno-výchovnou akciou by sme veľmi radi našich členov motivovali k používaniu bielej palice. Aby vnímali ako dôležitú pomôcku, na ktorú sa možno spoľahnúť a ktorú nedokáže nahradiť žiadna moderná technológia. Nech je biela palica symbolom slobody, istoty a bezpečnosti, nie obáv či hanby! Inštruktori priestorovej orientácie a samostatného pohybu sú na každom krajskom stredisku a všetci sú pripravení kedykoľvek vám pomôcť a naučiť vás pohybovať sa s ňou.

 

Ivana Frčová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *