Tvorte aj vy hmatateľnú budúcnosť e-shopu levočskej knižnice

Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči zriadila pomerne nedávno e-shop. Je to v podstate ďalšia stanica, z ktorej sa Braillovo písmo, bodová a reliéfna grafika vypravujú k záujemcom priamo domov. 

Vyberať si môžete z kníh pre deti a mládež, zbierok veršov (zvlášť z pier slovenských autorov), náboženskej literatúry, najvoňavejšie oddelenie je, pravdaže, plné kuchárskych kníh. „Dodávateľom“ nápadov e-shopu je aj Slovenská autorita pre Braillovo písmo (SABP), ktorej zámerom je popri Braillovom písme ponúkať aj všeličo s reliéfnymi a bodovými obrázkami. Jedným z prvých zhmotnení týchto plánov je útla knižočka pre deti, ktoré sa rady hrajú s písmenkami a slovami. Zviazali do nej 43 básní, odhalili veľké tlačené písmená latinky, pridali 20 reliéfnych obrázkov a na titulku vypísali Želmíra Zemčáková: Abecedidlo. Keď sa presuniete do oddelenia grafiky, naďabíte napr. na narodeninové, meninové, svadobné či veľkonočné pohľadnice (niektoré sú kombináciou braila a čiernotlače, iné sú „iba“ vybodkované), plastové „plagáty“ dikobraza, emu, kapybary, kengury, lamy, lemúra, medveďa, nosáľa, orangutana, papagája, páva alebo tuleňa, fóliu s farebným obrázkom kopírujúcim reliéf vám však vytvoria aj na objednávku. A ak ste zo zvierat nad posteľou už vyrástli, v e-shope si môžete objednať napr. aj periodickú sústavu chemických prvkov. Zaujímavou je aj možnosť objednať si tlač v braili – dokumentu v rozsahu maximálne 30 normostrán vo formáte txt a brailových štítkov na zrkadlovej fólii, ktoré sú vhodné na označenie interiérových dverí, predmetov, CD nosičov, audiokníh a pod.

 

Štyri obrázky v bodovej grafike  Strana 27
Červená čiapočka, lienka, taxík a gitara, ktoré nájdete na stránkach Abecedidla. Autor: Miroslava Ľuptáková

 

Ponuku e-shopu môžete ovplyvniť aj vy! SABP totiž vyhlásila súťaž vo vymýšľaní produktov pre nevidiacich a slabozrakých. Svoj návrh na to, čo by mohli v budúcnosti vyrobiť ako pomôcku, knižku alebo akúkoľvek inú formu užitočnej veci, posielajte do 31. októbra 2023 na adresu sabp@skn.sk. Všetky nápady v Levoči starostlivo zvážia a okrem vyžrebovaného víťaza vyhlásia aj víťaza najlepšieho nápadu, ktorý následne pre e-shop aj zrealizujú. Porozhliadnite sa na www.skn.sk/e-shop.

 

(red.)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *