Milí čitatelia!

Predstavte si, že od vzniku prvých detských ihrísk na starom kontinente uplynulo len poldruha storočia, v USA dokonca ešte o desaťročie menej. V Európe sa o prvenstvo sporia Norimberg a Birmingham, za veľkou mlákou sa naťahujú Boston so San Franciscom. 

Nemiešala som sa im do toho, nech sa priečia, keď musia. Chcela som zatiaľ nenápadne vyliezť na niektorú z vratko pôsobiacich a v podstate bezfarebných hojdačiek a okúsiť výšiny a pády 19. stor., ale nikde sa tam akosi nemyslelo ani na deti, ani na rodičov so zdravotným postihnutím. So starými listinami som preto čas netratila, nech si pokojne a potichu žltnú, hnednú a práchnivejú, rozhliadla som sa radšej po čomsi aktuálnejšom. Vybrala som sa vám na integračné ihrisko, kde sa všetci môžu hrať spolu, nielen vedľa seba. Ihrisko pre deti so zdravotným postihnutím, ktoré je vyhradené výlučne pre ne kdesi pri špeciálnej škole či rehabilitačnom centre, som obišla. Možno inokedy.

 

Dvaja chlapci pri Swing Balle. Na tyči je upevnená kruhovitá hracia plocha - pod plexisklom sa nachádzajú štyri malé bránky a loptička. Okolo hracej plochy je obruč, ktorú hráči držia a snažia sa plochu nakloniť tak, aby trafili loptičku do niektorej bránky.
Pri Swing Balle vyhráva ten, kto dostane najviac loptičiek do bránky. Zdroj: educarium.placezabaw.com.pl

 

Začať vraj treba vždy od seba, takže… Integračné detské ihrisko vás privíta reliéfnym plánikom so zväčšenou latinkou a brailom, QR kódmi, neraz dokonca trojrozmerným modelom. Celku, ale aj jednotlivých atrakcií. Chodníky lemujú malé informačné tabuľky s hmatateľnými obrázkami rastlín alebo iných zaujímavostí okolia, kam už ruka nedočiahne. Stačí, ak budete nasledovať vlastnú zvedavosť a prirodzené vodiace línie (rozhliadajte sa po tráve, obrubníky museli z pochopiteľných príčin z kola von), plusové body však určite pridelíte aj tvarovo i farebne výrazným nášľapným plochám, ktoré vás upozornia, že ste dorazili k niečomu, pri čom sa rozhodne oplatí zdržať. Ale kráčajte opatrne, aby ste tie povrchy ozaj dostali do nôh, pretože jeden z nich je varovný! Ohraničuje priestor, kde sa vo vzduchu môžu premávať hojdačkoví letci. Reliéfne označenie sa ale ušlo aj smetným košom i toaletám, lámp je viac než dosť a v patričných rozostupoch. Na farebne výrazných stanovištiach naďabíte na modely zvierat, ovocia, predmetov dennej potreby, ale aj na abecedu či arabské číslice, s ktorými možno všemožne manipulovať: otáčať ich, vyťahovať, niekam ich vkladať, rozoberať a následne skladať.

 

Na fotografii jedievčatko na vozíku na plošinovej hojdačke. Vyzerá ako väčšia klasická hojdačka, na ktorú sa zmestí invalidný vozík.
Hojdačka, kde sa vybláznia aj deti s telesným postihnutím. Zdroj: www.play-park.pl

 

Nič tak nepomôže získať nadhľad ako poriadna hojdačka, preto sa dizajnéri chopili zadania s ozajstnou vervou. Nevidiacich a slabozrakých usadili do stabilného sedadla s operadlom (pravdaže, výrazne sfarbených) a zakázali reťazové i lanové uchytenie. Na plošinové hojdačky upozornili zvlášť deti na vozíčku, koše v tvare vtáčieho hniezda, kde sa spoločne môže vyšantiť viacero detí naraz vrátane ležiacich, reklamu ani nepotrebovali, pretože všetko sa k nim hrnulo aj samo. Deti s mentálnym postihnutím sa uvelebili v hojdačkách so sedadlom, pevnou chrbtovou opierkou a bezpečnostnými pásmi alebo v hojdacích ležadlách a prizerali sa haravare pod nimi.

 

Dvaja chlapci na kolotoči, jeden na vozíku. Kolotoč má namiesto niektorých sedačiek voľný priestor pre invalidný vozík.
Kolotoče, ktoré si podmania všetky detské srdcia. Zdroj: www.termamed.pl

 

Druhému dejstvu dominovala šmýkačka (ale s tubusom ako z toboganu v akvaparkoch, nie s „korýtkom“, ktoré by gravitáciu pokúšalo viac, než je milé), tretiemu kolotoče s vyčleneným miestom pre vozík, štvrtému trampolíny vybudované v zemi so špeciálne vyprofilovaným vjazdom pre vozíčkarov a piatemu pieskovisko, pretože čisté detstvo sa ani nepočíta. Mimochodom, viete, že za tento geniálny nápad svet takisto vďačí Nemcom? Komu ale vďačíme za pieskovisko na stolíku, pri ktorom sa staviteľom hradov a vesmírnych lodí stane aj dieťa na vozíčku, to vám veru neviem. Nahliadla som aj do tzv. integračnej zostavy, niekoľkých domčekov spojených drevenými rampami, ale tam bolo plno, takže detaily som vymámila z okolosediacich rodičov. Vo vnútri je vraj hasičská rúra, rebríky s chytmi na vyťahovanie, drevené, ale i z lán upletené mostíky so zábradlím, rovné i ako slimák potočené tunely, veže a všeličo iné. Všetko však natoľko priestranné, aby si tam bez dozoru poradil aj dobrodruh na vozíčku.

 

Dve deti na vozíku sa hrajú vo vyvýšenom pieskovisku.
Zábava v blate – kráľovské privilégium detstva. Zdroj: www.termamed.pl

 

Na obrázku je trampolína integrovaná do povrchu. Dá sa na ňu ľahko dostať aj kolesami vozíka.
Na poriadnom ihrisku nesmie chýbať ani trampolína. Zdroj: www.inter-fun.pl

 

Väčšina integračných ihrísk vám poskytne nerušený výhľad na panorámu mesta, ak však narazíte na také, ktoré bude ohraničené, neupodozrievajte projektantov z podvedomých separačných úmyslov. Jednoducho pamätali aj na deti s agorafóbiou a poruchou pozornosti. To je celé. Prajem vám leto plné slnka a smiechu, hier a objavovania. Pamätajte, že sa väčšmi oplatí byť spolu, nie len vedľa seba.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *