Milí čitatelia!

Dobrovoľníkov v  pandemickom roku nemá Biela pastelka nazvyš, a tak sa s kolegom Petrom vydávame pred obchodné centrum, kde je hádam najväčšia koncentrácia ľudí v tomto okresnom meste. 

Preukážeme sa, postavíme k úložisku nákupných vozíkov a s frekvenciou húkania sovieho mláďaťa, volajúceho z hniezda svojich rodičov (ako to poznáme aj z našich sídlisk), vyvolávam: „Dobrý deň, môžeme Vám ponúknuť bielu pastelku?“

Minúta, dve, tri. Ľudí plno, odozva žiadna. Ani po pätnástich minútach nič. Dvaja starí chlapi s pokladničkou zrejme nie sú pre darcov takým aktivačným stimulom ako odrastené deti. Dekadencia oslovovania prechádza v mlčanie. Hlavne, že roky poučujem študentov, ako sa majú okoloidúcim aktívne prihovárať, hovorím o užitočnom tréningu komunikácie pre budúce povolanie…

„Nič tam nemám,“ hovorí jedna zákazníčka druhej, keď jej dáva vozík. „Ani my,“ zadudrem do rúška. Najradšej by som ušiel, ale tá hanba. Jedine, že by som tam vysypal obsah peňaženky. To by bolo vyslobodenie.

Hurá, prvá prispievateľka. Teším sa ako hráč, ktorý pri debakli svojho mužstva strelil čestný gól. O chvíľu druhý, tretí… Snáď to nejako dáme. Oslovovať je zbytočné, prichádzajú darcovia, ktorí sú rozhodnutí vopred. Môžem ale takto k pasivite školiť študentov?

Prichádza malá dievčinka, dávam jej leták a všetky sa mi rozsypú. Keď sa mi to stane znovu, Peter ich berie, že ich bude držať on, ale o chvíľu zbiera tiež. Nagyova pieseň Poslednýkrát pre rozsypané pastelky a letáky ani potom neznie.

Z dlhej chvíle rátam darcov. Ten dvadsiaty asi nikdy nepríde. Sláva, je tu. Tridsať a koniec. Prichádza presne po troch hodinách a my, vysušení, opúšťame svoje miesto na výslní – telesné schránky si žiadajú výmenu tekutín.

Neponosujem sa. Robíme to všetci radi, Pre mňa je to okrem iného výborná príležitosť na aktiváciu stále pasívnejšieho života. A tá bohatá zbierka postrehov!

Doménou Bielej pastelky už nie sú ulice a námestia, ale iné prostredie, ktoré nechcem z dôvodu tohtoročnej situácie konkretizovať ani vyjadrením našej vďaky, aby sa to neobrátilo v jeho neprospech, preto všetkým a všepastelkovo jedno obrovské ďakujeme!

 

P.S.: V pokladničke sme s Petrom vyzbierali 52 eur a nejaké drobné.

 

Josef Zbranek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *