Biela pastelka 2020 potvrdila, že sa vieme spojiť pre dobrú vec

Tohtoročný hlavný zbierkový deň máme za sebou a dokázal nám jednu dôležitú vec: keď ide naozaj do tuhého, vieme sa spojiť a urobiť aj nemožné. Vyzbierali sme viac, ako boli naše „pracovné“ odhady. A za to vám patrí veľké ĎAKUJEME. 

 

Pohľad do informačného stánku
V Žiline mali na ukážku kompenzačné a optické pomôcky

 

Dva kroky vpred, jeden vzad

Aj takto by sme mohli zhrnúť dni, keď naše aktivity smerujúce k hlavnému zbierkovému dňu vrcholili. Niečo sa podarilo a iné padlo, minimálne sa teda skomplikovalo. Napríklad školy, ktoré sa prihlásili, boli odrazu nútené svoju účasť zrušiť, či vymeniť niekoľko prenosných pokladničiek za jednu stacionárnu. Kraj, ktorý bol v pohode, bol odrazu v červenej zóne.

„V meste Trnava sme mali veľký problém. Ráno som sa tešila, že budem mať aspoň jednu školu v uliciach, navyše mi prisľúbila značné množstvo tímov. A poobede, dva dni pred zbierkovým dňom, svoju účasť zrušili,“ hovorí o komplikovanej situácii Lenka Patyiová, vedúca tamojšieho KS.

Ani informačné stánky s množstvom aktivít, na ktoré je už verejnosť zvyknutá, tohto roku niekde vôbec neboli, inde len vo veľmi oklieštenom prevedení.

„V Žiline sa vždy snažíme mať bohatý program, ale tohto roku náš stánok slúžil predovšetkým na preberanie pokladničiek. Mali sme so sebou zopár optických a kompenzačných pomôcok, ale vzhľadom na situáciu boli v podstate len na ukážku. Veľmi podobne fungovala aj kolegynka Milota Strončeková, ktorá mala stánok na Divadelnom námestí v Martine,“ konštatuje vedúca KS ÚNSS v Žiline Erika Kanátová.

O čosi živšie bolo v Košiciach. Tam sa o zábavu postaral DJ, na chvíľu sa ľuďom prihovorila i naša ambasádorka Adela Vinczeová a nechýbalo ani pravidelné meranie stavu sietnice realizované v spolupráci so spoločnosťou Novartis.

„Vždy sa snažíme mať informačný stánok v exteriéri, takže sme pomerne bohatý program plánovali aj na tohtoročnú pastelku. Pravdaže znamenalo to dodržiavať hygienické opatrenia, myslieť na rozostupy medzi ľuďmi, ale boli sme pripravení ísť tradičným spôsobom. Žiaľ, COVID „zaúradoval“ a z nášho programu neostalo nič. Situácii veľmi pomohla Adela s manželom Viktorom, ktorá sa okoloidúcim prihovárala, vyzývala ich prispieť do zbierky a napokon sa vybrala aj s kolegom Jankom Podolinským do ulíc,“ približuje situáciu v metropole východu Zuzana Mihályová, ktorá vedie košické stredisko.

 

Manželia Vinczeovci
Naša ambasádorka Adela Vinczeová s manželom Viktorom prišli medzi pastelkáčov v Košiciach

 

Informačný stánok v uliciach mali aj pracovníčky a dobrovoľníci z Prešovského kraja.

„Náš stánok sa nachádzal v blízkosti knižnice P. O. Hviezdoslava, žiaľ, ani my sme nemohli robiť žiadne sprievodné aktivity, mali sme so sebou len informačné materiály a priamo v knižnici realizovali zástupcovia spoločnosti Novartis merania,“ konštatuje vedúca KS ÚNSS v Prešove Katarína Šmajdová Búšová.

 

Spojili sme sily pre spoločný cieľ

Napriek tomu, že okolnosti neboli vždy priaznivé, môžeme spokojne konštatovať, že napokon všetko dobre dopadlo. Školy i dobrovoľníci zbierkovali, hoci ich bolo menej, ale snažili sa. A vďaka nim sa čierne scenáre nenaplnili.

„Keď sme začínali plánovať zbierku, práve prebiehala prvá vlna pandémie a my sme vôbec netušili, čo bude v septembri. Povedali sme si, že sa budeme držať pri zemi a nebudeme mať veľké očakávania. Aj suma 60-tisíc eur sa nám v tej chvíli zdala nedosiahnuteľná. Najmä, keď sme videli, k akým markantným prepadom vo výnosoch došlo v prípade iných zbierok, ako napríklad Deň narcisov či Belasý motýľ,“ hovorí Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

A začala sa práca na čo najväčšej propagácii zbierky. Zamerali sme sa na celoslovenskú i regionálnu úroveň. Krajské strediská i členovia základných organizácií kontaktovali čo najviac škôl, dobrovoľníci vyšli do ulíc a spoločne sme verili v čo najlepší výsledok.

„Som veľmi rada, že sa čierny scenár zďaleka nenaplnil a všetkým vám môžem oznámiť krásny výsledok. Hlavný zbierkový deň dosiahol výnos nad očakávania – 139 448,62 eur! Touto cestou sa chcem zároveň poďakovať svojim kolegom, dobrovoľníkom, ale aj všetkým členom základných organizácií, ktorí s prípravou zbierky tiež výrazne pomohli. Veľká vďaka, je to výsledok spoločného úsilia nás všetkých, som veľmi rada, že sa vieme spojiť pre dobrú vec,“ konštatuje Tatiana Winterová.

 

Fotografia z merania
V Prešove merali zrakové parametre

 

Výnosy v jednotlivých krajoch

Bratislavský kraj              21 375,99 €

Prešovský kraj                 21 321,57 €

Košický kraj                     16 959,80 €

Banskobystrický kraj      14 091,11 €

Nitriansky kraj                 13 861,88 €

Žilinský kraj                     11 556,72 €

Trnavský kraj                   7 535,40 €

Trenčiansky kraj             5 414,15 €

 

Kto bol NAJ tímom v rámci základných organizácií

Aj v tomto roku sme sa rozhodli úspešných a aktívnych členov základných organizácií odmeniť. Najradšej by sme čosi venovali každému, ale to nie je možné. Náš zámer sa však zapáčil vedeniu siete kaderníctiev KLIER a členom víťazného tímu z každého kraja venovali poukážku na svoje služby v hodnote 30 €. Výsledky ukázali, že medzi najúspešnejších patria: Mária Danielová a Viera Porubská z Trenčianskeho kraja. Členovia ZO v tomto kraji vzhľadom na situáciu s pandémiou COVID-19 nezbierkovali, preto neuvádzame sumu, ale podľa slov vedúcej KS v Trenčíne aj vďaka týmto dvom dámam a ich zanietenému prístupu sa v okresoch podarilo dosiahnuť takmer minuloročný výnos. A to je už je pekný objem práce. Trnavskému kraju opäť kraľuje tím Róberta Slivu, ktorému zdatne sekundovali Andrej Kaštánek a Ľubica Hanová. Spoločným úsilím sa im podarilo vyzbierať 316,46 €. V rámci Banskobystrického kraja bol najúspešnejší Ján Miškovič, ktorému sa podarilo získať 343,92 €. V Žilinskom kraji majú prvenstvo Eva Gregušová a Petra Škorvánková, ktoré vyzbierali 322,64 €. Z Prešovského kraja odmeníme za výnos 226,11 € Alojza Koprdu, Nikolu Václavovú a Václava Trnku. V Košickom kraji sa opäť najviac darilo Henriete Čatlóšovej a Johane Halžovej. Dámy spoločným úsilím vyzbierali 277,26 €. Aj v Nitrianskom kraji zopakovali minuloročný úspech Iveta Zbranková a Terézia Uharčeková. Výnos ich pokladničky dosiahol krásnych 425 €. Ján Cesnek, Silvia Reinerová, Marta Čechvalová a Štefan Gažík, to je zloženie tímu Bratislavského kraja. Spoločne vyzbierali 667,25 €.

Nuž, a teraz ste už asi zvedaví, kto získal hlavnú cenu, a to pobyt v Hoteli pod lipou v Modre – Harmónii. Kto si bude môcť užiť víkendový pobyt, polpenziu, wellness, krásnu prírodu a služby hotela, rozhodla ruka pani riaditeľky Tatiany Winterovej, ktorá vyžrebovala tím z BRATISLAVSKÉHO kraja! Srdečne blahoželáme! Milí členovia tímu, o odovzdaní ceny vás budeme informovať.

 

Zbierkovanie v Bratislave
V Bratislave sa zbierkovalo aj pred parlamentom

 

Ešte nekončíme

Zbierka sa, samozrejme, nekončí. Preto si držme palce, aby finálne číslo bolo čo najvyššie. Apropo, máte nejaké tipy na konečný výsledok? Napíšte nám na e-mail fricovska@unss.sk. Ten, kto sa čo priblíži najviac, bude odmenený. J

 

Eliška Fričovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *