Vlak Biela pastelka 2020 sa pomaly, ale isto rozbieha

O tom, že COVID-19 zasiahol do našich životov, ani nemusíme hovoriť. Hoci sa žiaci tešia z dlhých prázdnin, my máme obavy. Aká bude tohtoročná zbierka? Čím všetkým bude poznačená? Zapoja sa školy do spolupráce? Ak áno, budú môcť deti do ulíc? Snažíme sa a premýšľame nad plánmi B či C, ale jedno vieme – bez vás to nedáme… 

 

Koronavírus poznačil prípravy na zbierku. V čase, kedy sme mali začínať s prípravami, sme len s úžasom sledovali, ako sa všetko zatvára, ruší, presúva na iný termín. Nemohli sme kontaktovať školy, plánovať úlohy, z reklamného štúdia nám hlásili, že nemôžu nahrávať spot… „Dokonca sme vytvorili krízový tím Bielej pastelky, pretože sme potrebovali zvážiť, ako sa popasovať s týmto ročníkom, koľko materiálu si môžeme dovoliť objednať, ako stanoviť hranicu minimálneho výnosu. Vyzbierať by sme mali aspoň 80 tisíc eur. To však hovoríme o nutnom minime, už pri tejto sume pocítime finančný deficit. Konkrétne v tom, že sa nebudú môcť realizovať niektoré projekty, ovplyvní to aj možnosti poskytovania služieb či výšku rozdeľovaného podielu pre nižšie organizačné zložky,“ hovorí Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

Aj napriek tomu, že máme z nasledujúcich mesiacov veľké obavy, len čo sa situácia trošku uvoľnila, začali sme sa s vervou púšťať do príprav. Hoci sa veľmi zle plánuje, keď nad nami visí množstvo  otáznikov. Ako budú reagovať školy? Budú púšťať študentov do ulíc a bude sa v nich vôbec môcť zbierkovať? Čo robiť, ak škôl nebude dostatok? Kde nájsť ochotných dobrovoľníkov? Čo ak príde druhá vlna, ktorá všetko zmarí? Keďže sa výrazne posunuli niektoré plánované úlohy v rámci zbierky, museli sme obmeniť aj metodiku kontaktovania škôl. Tohto roku budú všetky školy kontaktovať krajské strediská alebo organizačné zložky kraja. Úrad ÚNSS bude namiesto nich rozdeľovať, baliť a odosielať zbierkový materiál. „Takže tie školy, ktoré bude kontaktovať konkrétna základná organizácia či krajské stredisko a zbierkový materiál im aj doručia, dostanú celých 25 % podielu. Pokiaľ sa rozhodnú, že v ich silách je len obtelefonovanie školy, môžu spoluprácu dohodnúť a nám posunúť kontakt. My už danej škole všetky materiály zabalíme a odošleme. V takom prípade sa 25-percetný podiel z výnosu pokladničky delí  na polovicu pre organizačnú zložku a polovicu pre úrad,“ vysvetľuje Tatiana Winterová.

„V prípade, že sa školy budú obávať púšťať žiakov do ulíc, chceme im výraznejšie ponúkať možnosť zbierkovať do stacionárnych pokladničiek. Takisto hľadáme možnosti, ako dostať stacionárne pokladničky do známej siete predajní obuvi či vybraných firiem s celoslovenskou pôsobnosťou. Rozhodujúci však stále zostáva hlavný zbierkový deň,“ dopĺňa Eliška Fričovská, hlavná koordinátorka zbierky.

Aktuálne už máme za sebou aj nahrávanie spotu do rádií či televízie. V ňom vystúpi nielen Adela Vinczeová, ale aj náš obľúbený hlas, herec SND, Robo Roth. Agentúra Promiseo sa rozhodla využiť oboch aj na pripravovanú kampaň v rámci sociálnych sietí. „V súčasnej situácii sú pre nás sociálne siete veľmi dôležité a sú tiež záložným plánom, ak by prišla druhá vlna. Vtedy budú ľudia opäť viac doma za počítačom ako v uliciach a my musíme byť videní. Samozrejme, s kampaňou v klasických médiách počítame. Dúfam, že sa nám podarí posilniť aj regionálne plochy. Mojím cieľom je, aby sme boli všade, nech sa ľuďom dostane Biela pastelka do povedomia a snáď ich to „nakopne“ k pozitívnej akcii,“ konštatuje Eliška Fričovská.

 

Naši ambasádori
Adela Vinczeová a Robo Roth počas nakrúcania spotu k tohtoročnej zbierke

 

Únia i Pastelka vás potrebujú

Milí priatelia, viem, že vždy vás prostredníctvom Dúhy prosíme o pomoc a spoluprácu pri príprave zbierky. Tohto roku je však naša prosba oveľa intenzívnejšia. Tak ako vy potrebujete úniu, teraz únia a Biela pastelka potrebujú vás. Sme od vašej pomoci závislí. Teraz musíme ukázať, ako sa dokážeme zomknúť, že sme jedna organizácia, ktorá vie spolupracovať a ťahať za jeden povraz. Snažme sa, aby sme misky váh dostali na svoju stranu. Tú, kde sú naše aktivity, možnosť realizovať rôzne zaujímavé projekty, poskytovať pomoc. Tú, kde sú i vaše stretnutia, spolková činnosť, priatelia, s ktorými radi trávite čas a voľné chvíle. Spojme spoločne sily! Urobte to, čo dokážete a na čo máte energiu. Staňte sa členom zbierkového tímu, pridajte sa k nám, keď budeme baliť materiál pre školy, informujte vo svojom okolí, zdieľajte statusy na sociálnych sieťach, poproste vnúčatá, aby išli zbierkovať. Nech Biela pastelka môže písať krásne príbehy pre vás, s vami i VĎAKA VÁM.

 

Eliška Fričovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *