O slovo sa hlási Corvus a s ním množstvom užitočných noviniek

Atraktívna ponuka nášho najväčšieho telekomunikačného operátora a aplikačný set na sprístupnenie mobilných telefónov s OS Android nevidiacim a slabozrakým s názvom Corvus, obohatený o možnosť rozpoznávať bankovky až deväťdesiatich svetových mien, o katalóg informácií o liekoch, výživových doplnkoch a zdravotníckych pomôckach, o hlasovú navigáciu 

šitú na mieru nevidiacim, o podrobné informácie o počasí. A to stále nie je všetko. Presvedčte sa, že sme fakt nezaháľali.

 

Telekom opäť podporí nevidiacich

V minulom roku spustil Telekom špeciálny paušál pre nevidiacich, ku ktorému ponúkal prístupný smartfón Samsung Galaxy J5 s predinštalovaným Corvusom. Záujem prekonal aj tie najoptimistickejšie očakávania – stačilo niekoľko mesiacov a telefón bol vypredaný. Operátor sa preto rozhodol v podpore nevidiacich pokračovať, tohtoročnú ponuku dokonca ešte zatraktívnil. Od mája obmenil pôvodne ponúkaný dotovaný paušál ÁNO L za nový T Ideál 32, ktorý v sebe okrem neobmedzených volaní do všetkých sietí a SMS správ skrýva až 12 GB dát, čo je o pätinu viac než doteraz. Pritom mesačný poplatok pre nevidiacich ostáva nezmenený, a to 12 EUR. Len na porovnanie: ľuďom bez postihnutia fakturuje Telekom za tento paušál 32 EUR. Úctyhodná podpora, čo poviete?

Veľkým pozitívom je aj ponúkaný prístupný smartfón. Nevidiaci si dnes môžu od Telekomu zadovážiť Samsung Galaxy Xcover 4s. Jeho výhodou sú napr. hmatateľné tlačidlá home, back a bežiacich aplikácií, čo je dnes medzi „dotykáčmi“ viac-menej rarita. Rovnako výnimočná je aj možnosť výmeny batérie používateľom. Parametrami ide o skvelý telefón s najnovšou verziou Androidu 10, plný užitočných senzorov, ktoré vďaka predinštalovanému Corvusu využijú nevidiaci pri navigácii, rozpoznávaní predmetov či v mnohých iných situáciách. Xcover 4s, ktorý sa v Telekome predáva za plnú cenu cez 250 EUR, plus licenciu Corvus Effective v hodnote ďalších 98 EUR tak môžete mať k vyššie uvedenému paušálu pre nevidiacich len za mesačný doplatok 2 EUR (+ 9 EUR jednorazová počiatočná akontácia). Aj na základe týchto dobrých správ je vidno, že náš najväčší telekomunikačný operátor má naozaj úprimný záujem zlepšovať podmienky ľudí so zrakovým postihnutím, za čo úprimne ďakujeme.

 

Rozpoznávajme bankovky po novom

V poslednej aktualizácii 2020.1.0 ponúka Corvus napr. možnosť rozpoznávania bankoviek až deväťdesiatich svetových mien. Na internet pritom vôbec nemusíte byť pripojení, rozpoznávanie prebieha v reálnom čase naozaj veľmi rýchlo a spoľahlivo. Je to vďaka spolupráci Corvus tímu s brnenským Cash Readerom, čo je asi najlepšia aplikácia svojho druhu na svete. Corvus však teraz možnosti Cash Readeru ponúka priamo vo svojom prostredí bez nutnosti ďalšieho doplatku (a to aj spätne pre už existujúcich držiteľov licencií Effective a Effective PLUS).

 

Príbalové letáky liekov jednoducho a pohodlne

Ďalšou novou jedinečnou funkciou je sprístupnenie katalógu informácií o liekoch, výživových doplnkoch a zdravotníckych pomôckach v aplikácii Lieky. Ten obsahuje aj štruktúrovaný prepis príbalových letákov liekov dostupných na slovenskom trhu a navyše informácie o cene lieku a doplatku poistenca pri liekoch uhrádzaných zdravotnými poisťovňami. Vďaka podpore zo strany ADC Číselníka Corvus tieto cenné informácie sprístupňuje úplne bezplatne, a tak aplikáciu Lieky nájdete bez časového obmedzenia dostupnú aj vo variante Corvus Free. Do vyhľadávacieho políčka postačí zadať časť názvu lieku a následne si z ponúkaných možností vybrať ten, ktorý hľadáte. Slabozrakí dokonca môžu na vyhľadanie informácií o liekoch využiť nasnímanie čiarového kódu na konkrétnej škatuľke. Katalóg je síce on-line, ale vyhľadané lieky si môžete uložiť do obľúbených, aby ste k nim mali prístup aj bez pripojenia na net.

 

Rozšírená realita pre nevidiacich

Na verejné testovanie bola vo verzii 2020.1.0 posunutá aj aplikácia Navigátor, ktorá vznikla vďaka podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis v rámci programu Digitálne technológie pre dobro (všetkých) 2019. Obsahuje hlasovú navigáciu po trasách v prevedení, v akom ju pre svoju orientáciu potrebujú nevidiaci. Corvus ponúka aj možnosť zaznamenávať si trasy a spravovať ich podľa priestorov (miest, obcí, mestských častí a pod.), v ktorých sa práve nachádzate. Prevratnou je nepochybne rozšírená realita, ktorú vidiaci poznajú z rôznych hier. Nevidiacim umožňuje pri pripojení slúchadiel získať priestorovú predstavu o konkrétnom bode ich záujmu, t. j. o smere a vzdialenosti.

 

O kom? O čom? O počasí

Používateľov Corvusu určite potešia aj ľahko prístupné podrobné informácie o počasí. Väčšina aplikácií čerpá z bezplatných dát nórskych meteorológov. Napriek tomu, že táto funkcia bola často žiadaná, Corvus sa rozhodol počkať a usiloval o dáta spoločnosti Meteoblue, ktoré sú minimálne v našej zemepisnej šírke a dĺžke oveľa presnejšie. Trpezlivosť sa vyplatila a dnes máte možnosť získať hodinovú predpoveď na 7 dní v týždni pre ktorékoľvek miesto na zemi. Svoje mesto či obec si môžete zaradiť medzi obľúbené, a tak sa k predpovedi dostanete ešte rýchlejšie. Ďalšou výbornou správou je, že aj informácie o počasí nájdete v bezplatnom variante Corvus Free.

 

Ostatné novinky

Obrovský posun zaznamenal aj vlastný corvusácky čítač obrazovky. Pribudol inteligentný fokus, ktorý dokáže preskočiť nepodstatné položky na obrazovke aplikácií tretích strán a tiež popisovač grafiky. Zjednodušené bolo aj nastavovanie posuvníkov. Corvus čítač a Corvus prostredie prepájajú makrá. Ide o vynikajúce rozšírenie užitočné jednak pre tých, ktorí pracujú s čítačom obrazovky, využívajú aj bežné Android prostredie a aplikácie tretích strán, no niektoré často vykonávané operácie chcú robiť rýchlejšie a efektívnejšie. Povedzme, aktivácia / deaktivácia funkcií na stavovej lište, napr. mobilné dáta, rotácia obrazu, NFC, synchronizácia… Makrá však môžu ovládať aj často používané funkcie aplikácií tretích strán. Pretože sa spúšťajú z Corvus prostredia a po ich ukončení sa prípadný výpis nimi zistených informácií opäť zobrazuje v štandardnom Corvus prostredí, makrá sú výborným nástrojom aj pre tých, ktorí nechcú pracovať s Corvus čítačom, ale potrebujú využiť niektoré funkcie, ktoré sú dostupné len mimo prostredia Corvusu. Takíto používatelia môžu mať aktivované potláčanie systémových dialógov, čo im zabezpečí, že sa vo svojom smartfóne „nikdy nestratia“, no vďaka makrám môžu napr. telefón vypnúť, či reštartovať priamo z Corvus prostredia, čo bolo doteraz možné (vďaka bezpečnostnej politike Androidu) len s využitím čítača obrazovky. Najlepšie na makrách je, že na ich tvorbu nepotrebujete poznať žiaden skriptovací jazyk, vytvoriť si ich môžete zadávaním príkazov priamo z Corvus prostredia. Corvus má v sebe zabudovaných aj mnoho ďalších vylepšení, ich kompletný výpočet nájdete na www.corvuskit.sk, kde si môžete novú verziu stiahnuť, príp. zakúpiť platené licencie alebo Corvus predinštalovaný v niektorom z podporovaných smartfónov.

 

Roman Martinovič, Stopka, n. o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *