Súťaž braillovských esejí 2020

V čase, kedy sú zrušené súťaže vrátane tej najväčšej, celosvetovej, sa súťaž braillovských esejí rušiť nemusí. Európska únia nevidiacich a Onkyo Corporation, uvedomujúc si nezastupiteľnú úlohu Braillovho písma v živote nevidiacich, vyhlásili už jej 14. ročník. 

Poskytujú tým príležitosť ľuďom, čo radi píšu, používajú Braillovo písmo, resp. s ním majú nejakú skúsenosť, zasúťažiť si s vlastnou literárnou tvorbou. Aj v tomto je sila literatúry – neizoluje, ale spája.

 

V porovnaní s prvými ročníkmi sa škála obsahu a foriem maximálne rozšírila. Prezrite si návrhy tém tohtoročnej súťaže a posúďte sami:

◾ Úloha Braillovho písma pri zvyšovaní účasti ľudí so zrakovým postihnutím na politickej, ekonomickej, kultúrnej, vzdelávacej, sociálnej a rodinnej stránke života

◾ Braillovo písmo v ére technológií

◾ Používanie Braillovho písma v každom veku

◾ Braille a hlasovanie vo voľbách

◾ Život s Braillovým písmom (výzva pre všetkých učiteľov a ľudí, ktorí sa zaoberajú prepisom do Braillovho písma)

◾ Opisy možných inovácií, výrobkov a myšlienok na propagáciu Braillovho písma v Európe

◾ Zábavné príbehy s Braillovým písmom

◾ Budúcnosť Braillovho písma

◾ Výhody a nevýhody Braillovho písma v porovnaní s hlasovým výstupom, načítanými knihami či dokumentmi

◾ Braillovo písmo a hudba

◾ Braillovo písmo a prístup k cestovnému ruchu

◾ Hry s Braillovým písmom

◾ Tajný jazyk Braillovho písma.

Ak vás žiadna z trinástich tém navrhovaných vyhlasovateľmi neoslovila, môžete siahnuť po vlastnej – podmienkou však je, že váš text musí súvisieť s Braillovým písmom. Tvorivosti sa medze nekladú a okrem príbehu môžete napísať aj list, báseň či rozhovor.

 

Komu je pozvanie adresované?

Súťaže sa môžu zúčastniť všetci používatelia Braillovho písma, ktorí majú bydlisko v niektorej z členských krajín Európskej únie nevidiacich (teda aj na Slovensku J) a v Izraeli vrátane vidiacich osôb bez ohľadu na ich vek. Pozor! Organizátori stanovili dve obmedzenia: tri ročníky po tom, čo ste obsadili prvé miesto, sa do súťaže zapojiť nemôžete; o výhru sa svojou tvorbou nemôžu uchádzať ani tí z vás, ktorí sa slovom živia, t. j. svoje texty publikujú na otvorenom mediálnom trhu za finančnú odmenu.

 

Eseje

Prihlásiť môžete len jednu esej a len raz (keď ste v minulých ročníkoch s nejakou neuspeli, musíte tvoriť nanovo). Svoje dielko píšte v slovenčine, preklad textov, ktoré porota vymenovaná ÚNSS odporučí na reprezentáciu Slovenska v európskom kole, do angličtiny zabezpečíme. Ak ste však v angličtine silní, uvítame aj váš vlastný preklad.

Esej musí byť v digitálnom formáte (ideálne s príponou doc, docx alebo rtf) a jej rozsah v slovenskom jazyku by sa mal pohybovať v rozmedzí maximálne 1 000 a najmenej 600 slov.

V hlavičke eseje (nad nadpisom) je nutné uviesť svoje meno, priezvisko, pohlavie a vek, krajinu, odkiaľ pochádzate, názov národnej členskej organizácie, ktorá účasť administruje (v našom prípade je to ÚNSS) a počet slov v slovenčine.

 

Najdôležitejšie na záver

Svoju esej nám môžete zaslať najneskôr 18. mája 2020 e-mailom na adresu hajdukova@unss.sk alebo poštou na adresu Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Sekulská 1, 842 50 Bratislava.

Podrobnosti o spôsobe posudzovania, autorských právach a ponúkaných výhrach sa dočítate na stránke www.unss.sk v sekcii Aktuálne informácie.

Tešíme sa na vaše príspevky!

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *