Tohtoročná Biela pastelka už začala

Už po sedemnásty raz organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska zbierku Biela pastelka. Cieľ využitia vyzbieraných peňazí je rovnaký ako každý rok: podporiť samostatnosť, nezávislosť a integráciu ľudí so zrakovým postihnutím. 

 

Verejná zbierka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) začala tento rok  netradične – už 15. januára. Od tohto dňa môžu darcovia podporiť aktivity pre ľudí so zrakovým postihnutím príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006 či do stacionárnych pokladničiek umiestnených vo vybraných inštitúciách (školy, úrady, firmy a pod.).

Ďalšou možnosťou je prispieť on-line na stránke Bielej pastelky

http://bielapastelka.sk/.

 

Biela pastelka patrí medzi desať najväčších zbierok na Slovensku. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 2002. Vlani výnos hlavných zbierkových dní 22. a 23. septembra dosiahol rekordnú hranicu a vyšplhal sa na sumu 141 798,16 eura, za čo patrí obrovská vďaka všetkým prispievateľom a podporovateľom verejnej zbierky.

Biela pastelka 2018 je zapísaná v Registri verejných zbierok Ministerstva vnútra SR pod číslom 000-2017-042871

 

Kam idú peniaze

Únia starostlivo vyberá aktivity, na ktoré tieto vzácne peniaze využije. Výnos Bielej pastelky je preto použitý na dofinancovanie:

– špeciálnych rehabilitačných programov zameraných na výcvik samostatnej chôdze s bielou palicou, kurzov Braillovho písma, práce s rôznymi kompenzačnými a optickými pomôckami, sebaobsluhy a pod.;

– obhajoby práv ľudí so zrakovým postihnutím zameranej na vytváranie rovnakých príležitostí;

– odstraňovania a prevencie vytvárania architektonických, dopravných a informačných bariér;

– integračných aktivít;

– oboznamovania verejnosti s možnosťami riešenia problémov nevidiacich a slabozrakých ľudí.

 

Na fotografii je napravo vzadu žena ktorá krája zeleninu. V popredí muž so zrakovým postihnutím ktorý ukazuje načistenú mrkvu v miske.
Na kurze sebaobsluhy sa ľudia so zrakovým postihnutím napríklad učia, ako môžu sami navariť

 

Vďaka podpore verejnosti tak ľudia so zrakovým postihnutím na pracoviskách ÚNSS napríklad bezplatne zistia, ktorý z troch druhov bielej palice potrebujú, ako možno písať a čítať Braillovo písmo, ako sa bez pomoci iných dozvedia, akej farby je to ktoré oblečenie, vďaka čomu si neprelejú pohár, akú asistenčnú technológiu si musia doinštalovať do počítača, ako používať dotykový mobilný telefón, ale aj oveľa viac.

 

Hlavný zbierkový deň bude 21. septembra

Zbierka potrvá tradične až do konca roka. Hlavným zbierkovým dňom, kedy bude možné stretnúť dobrovoľníkov a spolupracovníkov Únie v uliciach, obchodných centrách a na rôznych podujatiach bude tento rok piatok 21. september. V tričkách s logom Bielej pastelky sa ľudia zapojení do zbierky usadia do informačných stánkov a každému záujemcovi ukážu každodennosť so zrakovým postihnutím. Bude si možné vyskúšať simulačné okuliare (pomáhajú vidiacim vyskúšať si, ako a čo môže človek so zrakovým postihnutím vidieť z okolitého sveta), rôzne kompenzačné a optické pomôcky, Pichtov stroj či rôzne spoločenské hry upravené tak, aby si ich s vidiacimi mohli zahrať aj nevidiaci. V uliciach miest a obcí po celom Slovensku sa budú pohybovať tradičné dvojčlenné tímy, ktoré budú za dobrovoľný príspevok ponúkať spinky v tvare bielej pastelky.

 

Dve ženy si obzerajú stánok s kompenzačnými a optickými pomôckami. Muž zo stánku ženám predvádza pomôcky.
Stánok s kompenzačnými a optickými pomôckami počas zbierkového dňa

 

Pastelkové ponožky

Netypickou formou podpory činnosti Únie je kúpa „pastelkových“ ponožiek. „ÚNSS prijala ponuku bratislavskej firmy Erik SK, ktorá vyrába a predáva ponožky s potlačou motta bielej pastelky.  Zisk z predaja týchto ponožiek venuje ÚNSS,“ hovorí Josef Zbranek, odborný pracovník rozvoja spolkovej činnosti ÚNSS. Cena jedného páru je 7,90 eura, čo znamená prínos 2 eurá z každého predaného páru.  Ponožky sa vyrábajú v dvoch veľkostiach: 36 – 40 a 41 – 45 a možno ich objednať online na www.fusakle.sk/biela-pastelka.html. Pri objednávke nad 30 eur je poštovné zdarma. O využití výnosu z tohto daru rozhodne Ústredná rada ÚNSS.

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *