Festival Jeden svet: S láskou pre všetkých

Tohtoročnou témou jedného z najznámejších podujatí dokumentárneho filmu na Slovensku je láska, a preto bude hovoriť o komunite, bezpečnom prostredí, podpore, dôvere, pomoci a hľadaní spoločnej reči. Jednoducho o láske. Uskutoční sa 3. až 9. novembra na štyroch miestach v Bratislave, pričom v Kine Klap prebehne program, ktorý je plne sprístupnený aj nevidiacemu a slabozrakému diváctvu.

 

Aktuálny ročník festivalu Jeden svet ponúka štyri filmy, ktoré sú takto komplexne sprístupnené aj pre nevidiacich a slabozrakých ľudí. Tí si ich pozrú v kinosále pohodlne spolu s ostatnými.

Prvý film, Aurorin úsvit (2022) zachytáva výpoveď vyše 90-ročnej Aurory, ktorá prišla pri hrôzostrašnej genocíde Arménov o všetko. O štyri roky sa jej vďaka šťastiu a výnimočnej odvahe podarilo utiecť do New Yorku, kde sa jej príbeh stal mediálnou senzáciou. Je to príbeh holokaustu, ktorý naše dejiny asi neučili. Film je na programe 5. novembra o 19:00 v Kine KLAP, v budove Filmovej fakulty VŠMU na Svoradovej 2. Po filme prebehne diskusia o audiokomentári, v ktorej budú mať nevidiaci diváci a diváčky príležitosť vyjadriť svoju spätnú väzbu i nápady, ako robiť audiokomentáre čoraz lepšie.

 

Záber z animovanej scény z filmu. V hľadisku vidíme mladú ženu s tmavými dlhými vlasmi v bielych elegantných šatách a perlovým náhrdelníkom na krku. Ostatní diváci sú menej výrazní.
Aurorin úsvit (2022). Zdroj: Jeden svet

 

Ďalším filmom sú Zlodeji Túb (2023), v ktorom nepočujúca režisérka Alison OʼDaniel hovorí o nečakaných následkoch lúpeží túb, hudobných nástrojov zo stredných škôl v Los Angeles. V tvorivom, ale predsa faktografickom filme sa prelínajú dokumentárne a fiktívne scény, a film tak ponúka mnohorozmerný pohľad na život s poruchou sluchu a predstavuje divákom svet neznámych a vzrušujúcich zvukov. Premietanie bude 3. novembra o 19:30 na VŠMU, opäť v priestoroch Kina KLAP.

 

Na fotografii je mladá černoška s bohatými tmavými dlhými vlasmi a krásnymi plnými perami. Za ňou je príroda.
Zlodeji Túb (2023). Zdroj: Jeden svet

 

Osobný dokumentárny film Je tam ešte niekto? (2023) sleduje ženu s veľmi špeciálnym telesným znevýhodnením, ktorá počas svojho tehotenstva hľadá ľudí s rovnakým hendikepom. Film odhaľuje aj jej postupný emocionálny proces premeny na matku. Film sa bude premietať 4. novembra o 10:30 v Kine KLAP.

 

Fotografia mladej tehotnej ženy s postihnutými dolnými končatinami. Žena je celá v čiernom na čiernom pozadí, dominujú jej bohaté dlhé blonďavé a kučeravé vlasy a veľké tmavomodré oči.
Je tam ešte niekto? (2023). Zdroj: Jeden svet

 

Posledným plne inkluzívnym filmom tohto festivalového ročníka je Jiříkovo videní (2023) o vedcovi Jiřím Svobodovi, ktorý vie ako zachrániť planétu, no nikto ho nepočúva. Spolu so svojou dcérou idú do sveta a štyri roky presviedčajú expertov, aktivistky, politikov a ekologičky o svojich ideách. Nakoniec sa však ocitajú v situácii “sám proti všetkým”. Film premietame 6. novembra o 18:30, takisto v Kine KLAP. Jeden svet premietne tento film v úplnej premiére a po projekcii bude nasledovať diskusia s tvorcami o tom, ako je možné pomocou filmu vytvárať ekologickú kampaň.

 

Scéna z filmu, na ktorej leží starší, šedivý, bradatý muž v posteli a číta z papiera.
Jiříkovo videní (2023). Zdroj: Jeden svet

 

Vítaní sme naozaj všetci

Pri všetkých štyroch sprístupnených projekciách sa nevidiaci diváci a diváčky budú môcť spolu s ostatnými zúčastniť aj diváckej súťaže o hodnotné ceny.

Okrem projekcií úplne nových zahraničných filmov so slovenským audiokomentárom sú pre nevidiacich a slabozrakých zabezpečení aj dobrovoľníci, ktorí budú na mieste špeciálne označení a budú pripravení pomôcť napr. odprevadiť ľudí z a na miesto premietania. Rovnako vizuálne a hmatovo označili organizátori aj premietacie miesta.

 

Sprievodné podujatia

Festival sa každoročne usiluje obohatiť program o rozmanité aktivity. Tento rok nie je výnimkou. Jednou z nich bude napr. výtvarná dielňa vyšívania v nedeľu 5. novembra o 10:00 v Slovenskej národnej galérii. Určená je pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť niečo viac o vyšívaní. Súčasťou tohto podujatia je premietanie pásma animovaných filmov pre deti o 15:30 v kinosále Slovenskej národnej galérie.

Ďalším pripravovaným podujatím pre všetkých je dielňa o výrobe zvuku v Ateliéri zvukovej skladby Filmovej fakulty VŠMU. Za hodinku si účastníci vyskúšajú nahrať aj spracovať zvuk na profesionálnom zariadením presne tak, ako sa to robí pri výrobe filmu. Určite si ale nenechajte ujsť ani diskusie s režisérmi a režisérkami medzinárodne oceňovaných filmov, besedy o sile umenia, prednášky o zodpovednosti filmovej tvorby či rockové koncerty.

 

Užitočné informácie

Celý program festivalu Jeden svet nájdete na stránke www.jedensvet.sk, kde si už čoskoro budete môcť kúpiť aj permanentky. Ak máte otázky ohľadom svojej návštevy festivalu, neváhajte sa obrátiť na robert.repka@clovekvohrozeni.sk.

 

Audiokomentáre pre Jeden svet vytvorila spoločnosť Teledata.

 

Robert Repka a Eva Križková

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *