Nezúfajte! Pomôžeme vám získať vytúženú pomôcku!

Od roku 2019 pomáhame klientom ÚNSS prostredníctvom Programu individuálneho darcovstva (PID). Vďaka nemu si už mohlo viac ako päťdesiat nevidiacich a slabozrakých zakúpiť rôzne kompenzačné a optické pomôcky. 

Získať nenávratný finančný príspevok nie je vôbec zložité. Neveríte?

 

Ako PID funguje?

Každý klient, ktorý sa chce o dofinancovanie z PID uchádzať, si na príslušnom krajskom stredisku ÚNSS (KS) musí podať žiadosť. Uvedie svoju sociálnu situáciu i dôvod, v čom mu pomôcka zlepší život. Súčasťou dokumentácie je i vyjadrenie vedúceho pracovníka KS. Následne žiadosť posudzuje komisia zložená zo zamestnancov a členov organizácie. Pod mojím vedením pracujú členovia menovaní Ústrednou radou ÚNSS  Ervína Balašková a Josef Zbranek ako aj členovia menovaní riaditeľkou ÚNSS  Soňa Tóthová a Erika Forgáčová, ktorá nahradila odstupujúceho Jána Podolinského.

„Členkou komisie PID som rada, pretože už roky sa na ZO-čke stretávam s ľuďmi, ktorí sa na jednej strane tešia, že im je priznaná pomôcka, no aj na ten, pre niekoho smiešny doplatok, nemajú kde vziať. Keď príde napr. matka troch detí, ktorá potrebuje elektronickú čítaciu lupu, aby sa s nimi mohla učiť, kontrolovať im úlohy – skrátka normálne sa venovať časti ich výchovy, ÚPSVaR jej aj prizná príspevok na zakúpenie, no doplatok nechá v lekárni, najmladší potrebuje nové topánky a najstarší bundu… a na ňu už akosi neostáva. Je skvelé, keď jej môžete povedať – skúste možnosť, ktorú vám poskytuje ÚNSS. Príspevok vám sľúbiť neviem, ale viem, že v komisii sú ľudia, ktorí ku každému „prípadu“ pristupujú tak, aby sa pomohlo tým, ktorí to potrebujú,“ hovorí členka komisie PID a predsedníčka ZO Komárno Eka Balašková. „Teším sa každej žiadosti, ktorú nám klienti ÚNSS adresujú, a som veľmi rada, ak im môžeme vyhovieť. Asi najviac ma však „zasiahla“ žiadosť panej z dedinky na východnom Slovensku, ktorej nebolo umožnené bežné vzdelanie, a tak si požiadala o pomôcku a výcvik práce s ňou, aby si mohla ukončiť vzdelanie. Toto sú ľudia, ktorým musíme pomôcť,“ konštatuje  Eka Balašková.

 

Ak zvažujete, či sa o nenávratný príspevok uchádzať, neváhajte a kontaktujte svoje KS. Od roku 2019, odkedy PID funguje, už komisia podporila viac ako 50 klientov – deti, dospelých i seniorov. Vďaka nemu si mohli dofinancovať kúpu technicky náročných pomôcok ako je notebook s hlasovým výstupom alebo zväčšovacím programom, stroj na písanie v Braillovom písme, mobilný telefón pre nevidiacich, lupy – stolové i digitálne, multifunkčné zariadenie a veľa ďalšieho.

 

Eliška Fričovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *