Mobile Speak si s garanciou výrobcu aktivujete už len do konca októbra

Čítač obrazovky, ktorý na sprístupnenie telefónov s operačným systémom Symbian vyvinula španielska firma Code Factory, je dodnes súčasťou obľúbených, hoci už dožívajúcich tlačidlových Nokií. 

Okrem tých základných dokáže ozvučiť aj pokročilé funkcie, akými sú internetový prehliadač, poštový klient či GPS navigácia. Garancia aktivácie zo strany výrobcu je však už limitovaná.

 

„Možnosť opakovanej aktivácie po zmene telefónneho prístroja je výrobcom garantovaná len do 31. októbra 2020. Po uplynutí tohto dátumu bude aktivačný server Mobile Speaku aj naďalej výrobcom prevádzkovaný, avšak už bez záruky dostupnosti a v prípade závažného technického zlyhania servera môže byť možnosť opakovanej aktivácie licencie kedykoľvek ukončená bez ďalšieho upozornenia,“ uviedol ešte v máji na mailových konferenciách Michal Jungmann z firmy Galop, s. r. o., ktorá je distribútorom Mobile Speaku pre Českú republiku.

Mobile Speak ešte stále patrí aj na Slovensku medzi značne používané softvérové vybavenie mobilov, tak, reku, čo táto správa pre jeho používateľov reálne znamená.

„V zásade nič,“ vysvetľuje Michal Jungmann. „Ak máte svoju licenciu aktivovanú, nič sa pre Vás nemení – program bude aj naďalej fungovať, iba časom ho nebude možné znova aktivovať na inom telefóne, resp. nebude možné aktivovať Mobile Speak po prípadnom resete aktuálne používaného telefónu do továrenského nastavenia.“

Zatiaľ nie je známe, kedy bude licenčný server odstavený. Podľa dosiaľ známych informácií sa ho výrobca nechystá aktívne vypínať. V prevádzke preto môže byť ešte aj niekoľko rokov, pravda, ak sa nevyskytne nejaký problém. Vyššie spomínaný formálny krok je preto skôr poistkou, aby výrobca v prípade fatálneho zlyhania servera už nemusel vynakladať prostriedky na jeho oživenie.

O stanovisko som požiadal aj spoločnosť Tyflocomp, s. r. o., ktorá je distribútorom pre slovenský trh.

„Ak by uvedený výpadok aktivačného servera nastal, s problémami musia počítať jednak užívatelia, ktorí chcú zmeniť operátora (pri prenose čísla musia program opätovne aktivovať, jednak tí, ktorí vytiahnu SIM kartu z telefónu na dlhšiu dobu (riziko predstavuje zmena dátumu),“ reagoval jej konateľ Martin Dithalm. „Momentálne je ale vyťaženosť aktivačného servera minimálna, väčšie problémy sa preto neočakávajú. Rád by som čitateľov informoval, že nakoľko máme ešte pár licencií spadajúcich pod Mobile Speak na sklade, radi by sme ich záujemcom ponúkli za zvýhodnené ceny: upgrade MS na verziu Gold – zdarma, indikátor farieb pre MS – zdarma, Mobile Magnifier – zdarma, Mobile Accesibility Android – 50 €. Uvedené programy okrem programu Mobile Accesibility Android je možné nainštalovať iba do telefónu s operačným systémom Symbian,““ uzavrel Dithalm.

 

Peter Halada

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *