Milí sedmospáči!

Podarilo sa vám tento rok nájsť si brlôžtek a uvelebiť sa na zimný spánok? Či zasa nič? Ak vás predsa len premôže neodolateľná chuť zdriemnuť si, pokojne tak učiňte. Vo všeobecnosti totiž platí, že mnohé zdravotné komplikácie vyplývajúce zo straty zraku nie sú ešte stále dostatočne prebádané. Inými slovami, máme vynikajúcu výhovorku. A to nevarím z vody! 

Neschopnosť vnímať zmeny svetla a tmy spôsobuje nesprávne nastavenie biologických hodín v tele. Naša schránka má množstvo prirodzených biorytmov, ktoré múdrejší od nás nazvali cirkadiánnymi rytmami, pretože sa pravidelne striedajú približne (circa) v perióde jedného dňa (dien). Tí istí múdri odhadujú, že zrejme preto takmer 70 percent z nás – nevidiacich „trpí“ chronickou poruchou 24-hodinového rytmu spánku a bdenia. Narušenie pravidelného striedania týchto fáz spôsobuje problémy s nočným spánkom (je prerušovaný a krátky) a následne zákonite aj s bdelým stavom počas dňa. Takže sa sem-tam malé schrupnutie na porade či schôdzi akosi nevdojak dostaví. Aj napriek tomu, že spomínaná porucha sa vyskytuje vo veľkej miere, stále je ťažké dopátrať sa k podrobnejším informáciám. Preto môj návrh znie: nebráňme sa občasným driemotám! V mene vedeckého pokroku, samozrejme.

Na záver vás chcem len ubezpečiť, že všetky príspevky tohto čísla vznikali v zaručene bdelom stave a vo všetkej príčetnosti a v mene celej redakcie dúfam, že vás neuspia. Ďakujem vám za priazeň počas celého roka a do toho budúceho vám všetkým prajem len to najlepšie a najkrajšie. A hlavne správne rozhodnutia na schôdzach, zhromaždeniach a na jeseň na zjazde. Únia je naša, tak sa o ňu ako o vlastnú starajme!

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *