Strieborná slepecká palica: Varovanie

Človek s bielou slepeckou palicou je pre všetkých účastníkov cestnej premávky identifikovateľný ako nevidiaca osoba, čo by pre nich malo znamenať zvýšenú pozornosť a ohľaduplnosť. 

 

Účastníkom cestnej premávky to ukladá § 4 ods. 1 písm. e) zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke: „Vodič je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám.“

Niektoré lekárne a výdajne zdravotníckych potrieb začali predávať bez lekárskeho poukazu skladaciu slepeckú palicu, ktorej tri diely sú strieborné a dolný diel je červený. Ide o výrobok talianskej firmy Fazzini z Milána, jej cena je 5,97 eur. ŠÚKL jej na žiadosť dovozcu pridelil kód K88572. Palica nie je zaradená ministerstvom zdravotníctva do zoznamu zdravotníckych pomôcok, a preto nemôže byť predávaná na základe lekárskeho poukazu.

Dôrazne varujeme nevidiacich pred zakúpením tejto striebornej „slepeckej palice“ a odporúčame pri nákupe ju odmietnuť. V prípade použitia inej ako bielej palice Vás nebude chrániť uvedené ustanovenie cestného zákona a vodič vás nemusí považovať za nevidiaceho.

ÚNSS podnikne všetky kroky, aby ŠÚKL vyradil uvedenú „slepeckú palicu“ zo zoznamu zdravotníckych pomôcok.

 

Milan Měchura

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *