Osemnástka Bielej pastelky je tu!

Biela pastelka vyjde tohto roku do ulíc už po osemnásty raz. Priveľmi dôležité a výnimočné číslo, aby sme to nechali len tak. Takže, čo chystáme? 

 

Už 20. septembra vyjdú do ulíc stovky dobrovoľníkov, ktorí budú informovať o živote ľudí so zrakovým postihnutím, o poslaní Bielej pastelky aj o úlohe ÚNSS, ktorú si zodpovedne plní už takmer tri desaťročia. V každom krajskom meste čakajú na verejnosť informačné stánky pod taktovkou našich krajských stredísk.

Všetci, ktorým nie je osud nevidiacich a slabozrakých ľahostajný, získajú za dobrovoľný príspevok do pokladničky malé poďakovanie. Tohto roku to môže byť plastová spinka v tvare pastelky alebo symbolická drevená pastelka, ktorou pomyselne nakreslia ďalší pekný príbeh pre niekoho, kto to potrebuje. Mimochodom, z drevených pasteliek si viete vyskladať aj základnú „farbičkovú paletu“, pretože okrem tradičnej bielej môžete nájsť aj pastelky, ktoré píšu namodro, zeleno, červeno či žlto.

 

Umelci podporia Bielu pastelku

V Bratislave sme sa rozhodli pripraviť veľké poďakovanie darcom za celých osemnásť rokov, čo sú s nami. Všetko bude prebiehať na námestí Eurovea, pred sochou M. R. Štefánika. Okrem informačných stánkov, v ktorých bude už tradične prebiehať osvetová činnosť, bude od poludnia pódium patriť hudobným hviezdam. O sprievodné slovo sa postará tandem Adela Vinczeová a „náš hlas“. Už vám môžem oznámiť, že ním je skvelý divadelný herec, moderátor i hudobník Robo Roth. Na našu vzájomnú spoluprácu povedal bez váhania áno. Apropo, Robo Roth. Možno ste zachytili, že na Facebooku Bielej pastelky sme vyhlásili súťaž o pastelkové tričko s autogramom nášho “hlasu“. Zapojila sa do nej vyše stovka súťažiacich a pri žrebovaní víťaza sa šťastie usmialo na Dianu Lipákovú zo Stropkova.

Úspešnej dvojici bude sekundovať obľúbený moderátor Dodo Kuriľák.

A kto vystúpi na podporu Bielej pastelky? Úvod bude patriť dvom Petrom, a to Zbranekovi a Bažíkovi. Po nich sa na pódiu objaví a cappella s názvom Fragile, rapper Opak a speváčka Veronika Strapková. Ak patríte k fanúšikom Simy Martausovej, tak si nenechajte ujsť práve jej vystúpenie. A ak by ste si mysleli, že toto je zlatý klinec, tak vás sklameme. Ten bude patriť kapele Korben Dallas.

Aj informačnú kampaň sme sa snažili poňať veľkoryso, tak ako sa na dospelú zbierku patrí. Využívame všetky dostupné médiá – od televízie cez regionálnu tlač, celoslovenské webové portály, noviny i časopisy, sociálne siete, kiná či čakárne u lekárov. Kdekoľvek sa môžu ľudia dozvedieť, že je fajn, ak sa máme o koho oprieť.

 

Vizuál k Bielej pastelke 2019

 

Ďakujeme, že nám pomáhate

Svojim darcom chceme symbolicky poďakovať koncertom v Bratislave, ale nechceme zabudnúť ani na tých, ktorí si „odmakajú“ tú najdôležitejšiu prácu. Na tých, ktorí nachodia stovky kilometrov, pozhovárajú sa s desiatkami ľudí a trpezlivo im vysvetlia, prečo je pastelka či únia dôležitá. Takže sme sa tohto roku rozhodli urobiť dve motivačné súťaže.

Prvá je pre študentov, z ktorých najúspešnejší tím získa poukážku na oblečenie v hodnote 40 eur pre každého člena a tiež absolvuje stretnutie a spoločný obed či večeru s našou ambasádorkou Adelou Vinczeovou a jej manželom Viktorom.

Druhá motivačná súťaž je určená pre spolupracujúcich členov základných organizácií. Verím, že vás potešíme. Finančnú odmenu získajú až tri úspešné tímy. Sumy tristo, dvesto a sto eur dostanú tí, ktorým sa pošťastí mať tri najplnšie pokladničky.

 

Držme si palce, aby vyšlo to najdôležitejšie – počasie. Nech je „pastelková osemnástka“ úspešná a nech s radosťou a úsmevom vstúpi do ďalších „dospeláckych“ rokov.

 

Eliška Fričovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *