Milí čitatelia!

Posledné týždne sme, vzdorujúc jarnej únave, „zňuchávali“ na každom kroku a všetko voňavé a farebné sme pre vás spísali, pofotili a ponúkame vám to v prvom tohtoročnom čísle časopisu Dúha a jeho kultúrnej prílohe Dúhovka. 

S ľútosťou priznávame, že istý čas sme blúdili a nijakovsky to nešlo priamo za nosom (voľajako sa nám vykrivil alebo čo), čo spôsobilo zdržanie oproti pôvodným plánom. Prepáčte. Podnikli sme všetko možné i zdanlivo nemožné a v budúcnosti sa to už nebude opakovať. Na našu hriešnu!

Nech sa páči, pozerajte, dotýkajte sa, počúvajte, ochutnávajte a ovoniavajte, je si z čoho vyberať. Mimochodom, keď sme pri tom ovoniavaní, vedeli ste, že pražská botanická záhrada pripravuje zvláštne programy pre ľudí s postihnutím? S návštevníkmi napríklad hrajú čuchové pexeso, ale dovolia im pričuchnúť aj k ďalším ne/známym rastlinám. Stavím sa, že nebudete veriť vlastnému nosu. Alebo mi chcete nahovoriť, že ste si niekedy všimli, že listy rôznych druhov muškátov vôňou pripomínajú citrusové plody? Poťažkať si môžete semienka, okrem iného aj takej palmy Lodoicea maldivica, ktoré je vďaka svojim viac než 17 kilogramom najväčším na svete. Keď si budete robiť itinerár na tento rok, silno pouvažujte, či sa tam nevybrať. Exponátov sa môžete nielen dotýkať a ovoniavať, ale ich aj jesť. Vlastne možno niektoré črepníky si zobnú aj z vás…

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *