Milí čitatelia!

Držíte v rukách posledné číslo Dúhy a Dúhovky v roku 2018. Opäť sme pre vás pripravili mozaiku tém. Z tých praktických sú to najmä informácie z legislatívy – napríklad o tom, čo umožňuje vynovený autorský zákon 

v súvislosti so samostatným použitím zvukovej zložky audiovizuálneho diela, či už obohatenej o audiokomentár alebo samostatne, pre potreby osôb so zdravotným postihnutím.

Vrátili sme sa k problematike elektronickej komunikácie s finančným úradom vo vzťahu k osobným asistentom – po odpovedi finančnej správy je to napokon inak, ako to pôvodne vyzeralo. Dozviete sa tiež, kde nájsť praktickú príručku Sociálnej poisťovne pre živnostníkov. Prinášame však aj informácie o dianí v regiónoch a zaujímavý tip na návštevu Východoslovenského múzea v Košiciach. Tamojšiu expozíciu si totiž možno pozrieť s novou aplikáciou Sám v múzeu (telefón k nej si možno požičať priamo v múzeu, ak nebudete mať vlastný). Veríme, že príjemné čítanie na dlhý večer prinesie finále našej autorskej a čitateľskej súťaže o ceny Slepecké trapasy. A napísali sme vám, kto vyhral v súťaži Cesta svetla, v celoslovenskej súťažnej prehliadke recitátorov a literárnych tvorcov Dni Mateja Hrebendu, tiež ktorú internetovú stránku miest a obcí vyhodnotili v roku 2018 ako najlepšiu bezbariérovú a ako dopadlo zasadnutie Ústrednej rady Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Zaspomínali sme si aj na takú významnú osobnosť, akou bol umelec Marián Geišberg, ktorý, okrem iného, dal svoj hlas verejnej zbierke Biela pastelka.

 

Za celú redakciu prajem pohodové čítanie a veľa šťastia, zdravia i úspechov v roku 2019!

Halka Tytykalová

 

portrétová fotografia Halka Tytykalová. Zdroj: archív HT
Halka Tytykalová. Zdroj: archív HT

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *