V Sečovciach umenie prekonávalo generačné rozdiely

Prehliadka interpretov so zrakovým postihnutím Sečovce 2018 priniesla pestrý program. 

 

Štvrtok 23. a piatok 24. augusta sa v Sečovciach niesli v znamení odovzdávania a výmeny skúseností, prekonávania generačných rozdielov prostredníctvom umenia a podpory rozvoja nadania a talentu amatérskych interpretov so zrakovým postihnutím. Krajská rada Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Košice a základná organizácia č. 38 Trebišov neporušili dlhoročnú tradíciu a aj tento rok usporiadali v Mestskom kultúrnom stredisku celoslovenskú hudobnú prehliadku Sečovce 2018. Doteraz na nej vystúpilo vyše 500 nevidiacich a slabozrakých umelcov, hostitelia už vítali aj Poliakov, Maďarov či Rumunov.

 

Pestrý program

Dvojdňové podujatie odštartovali priestorové a zvukové skúšky, nasledovali diskusie o najvhodnejších zostavách skladieb a po konzultáciách a nevyhnutnej generálke sa šlo naostro.

Sálu si ako prvý podmanil nezameniteľný barytón Petra Stašáka, ktorý sa na červených kobercoch nielen slovenskej, ale aj zahraničnej hudobnej scény pohybuje už niekoľko desiatok rokov. Odzneli najväčšie hity jeho popovej tvorby, dokonca i duetá s Dominikou Kleisovou, známou herečkou a speváčkou. Obaja sú s nevidiacimi aslabozrakými Košického kraja úzko spätí – akcií, na ktorých nám spríjemňovali atmosféru, bolo neúrekom.

 

Folklór hral prím

Prehliadku interpretov so zrakovým postihnutím otvorili dámy zo skupiny Nádej z Michaloviec, ktoré sa stretávajú už pätnásť rokov. Túžba nedať ľudovej hudbe vymiznúť ich zaviedla aj do Českej republiky a Maďarska, kde na úrovni reprezentovali zemplínske tradície. Ľudový súbor Radosť z Nitry či zástupkyne Živeny z Moldavy nad Bodvou sa takisto nedali zahanbiť. Na svojom konte majú niekoľko ocenení z rôznych folklórnych festivalov, dokonca sa môžu popýšiť vydaným CD. Sólo si vychutnali Božena Krajkovičová zo Sečoviec, ktorá už vystupovala na viacerých prehliadkach pre ľudí so zrakovým postihnutím, ako spevák sa predstavil učiteľ hry na gitare v ZUŠ v Košiciach Ladislav Ballay, ale, ako sa patrí, príkladom šiel aj organizátor podujatia Jozef Tutko zo Sečoviec, ktorého láska k hudbe sprevádza odmalička a už niekoľko desaťročí hrá v rôznych kapelách.

Popovou hudbou vystriedali folklór Lucia Štefaniková zo Sečoviec, skupina JoMaT zo Sečoviec, ktorá tohto roku oslavuje tridsiatku, a country zoskupenie Tarin zo Solčian.

 

Posledné slovo prenechajme organizátorovi

„Táto prehliadka začala už pred rokom, keď sme sa v našej základnej organizácii rozhodli usporiadať už 17. ročník prehliadky v speve a hre na hudobný nástroj,“ priblížil nám pozadie Jozef Tutko.

Príprave predchádzalo oslovovanie sponzorov a zháňanie financií. Primátor Sečoviec Jozef Gamrát prevzal nad prehliadkou patronát, Mestské kultúrne stredisko poskytol na dva dni zadarmo a každému účinkujúcemu daroval knihu o histórii Sečoviec. Ďalšou cenou bola publikácia o krásach Zemplína od Miroslava Hvizdoša z Prešova.

Samozrejme, ani tento rok nechýbal diplom. Mesto Trebišov a jeho primátor Marek Čižmár nám na dofinancovanie podujatia poslali na účet 350 eur. S Krajskou radou (KR) ÚNSS Košice organizátori dohodli, že aj tento rok do toho pôjdu spolu a podali žiadosť do grantového programu.

„Chcel by som sa poďakovať firme Rytmus z Kežmarku, ktorá sa postarala o ozvučenie prehliadky.  Dokumentárne spracovanie podujatia zabezpečili spoločnosti z Košíc a internetová TV Trebišov, fotografický materiál zhotovil Kristián Brinda, strava a občerstvenie bola v rukách  Evy Matovej zo SportCaffe Sečovce. Ďakujem aj hosťom, ktorí nás poctili svojou prítomnosťou: členke Ústrednej rady ÚNSS Dušane Blaškovej, predsedovi KR ÚNSS Košice Milanovi Sabovikovi, sekretárke KR ÚNSS Košice Lenke Kulíkovej, členke KR ÚNSS Košice Margite Gyórgyovej, vedúcej KS ÚNSS Košice Zuzane Mihályovej, našej bývalej vedúcej Terézii Petyovej a pani Dankovej zo Sobraniec.  Srdečne ďakujem Lucii Štefanikovej, ktorá tak ako po minulé roky moderovala našu prehliadku, a jej dvom pomocníčkam Michaele Ducarovej a Zuzane Feckovej. Vystúpenie Petra Stašáka a Dominiky Kleisovej bol zážitok na celý život, zvlášť si vážim, že speváci takýchto kvalít poctili našu prehliadku bez nároku na honorár, za čo im dvom zo srdca ďakujeme a do ďalších rokov im prajeme veľa zdravia a šťastia.   Veľké ďakujem patrí v neposlednom rade aj deviatim súborov a jednotlivcom (spolu 21 účinkujúcim), ktorí sa nedali zahanbiť a snažili sa napodobniť našich hudobných hostí. Poviem vám, bolo to krásne vidieť toľko šťastných ľudí. Bolo to veľa starostí, priznávam,  pripraviť takúto prehliadku, ale podarilo sa nám to a účinkujúci i hostia boli u nás v Sečovciach veľmi spokojní. Všetkým vám ďakujem, priatelia,“ dodal Jozef Tutko.

 

Dušana Blašková

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *