Prvé inteligentné hodinky pre nevidiacich

Ide o digitálne hmatové hodinky DOT WATCH, ktoré je možné cez Bluetooth spojiť s inteligentným mobilom so systémom iOS alebo Android. V marci tohto roka prinieslo niekoľko internetových médií v niektorých prípadoch nepresné informácie o týchto hodinkách, takže agilní čitatelia internetových správ už niečo o nich vedia. 

 

Výrobcom hodiniek je Juhokórejská spoločnosť Dot Incorporation, distribútorom pre celú Európu je internetový predajca Alza, ktorý ich na Slovensku predáva za 388,90 eura zatiaľ len v anglickej verzii. Česká pobočka predajcu však pripravuje lokalizáciu hodiniek v češtine. Pre opis hodiniek sme čerpali podstatnú časť z článku Jana Šnyrycha Podrobně o Dot Watch aneb co se v běžných médiích o braillských hodinkách nedočtete, uverejnenom na portáli tyflokabinetu SONS v ČR.

 

Čo teda Dot Watch sú?

„Chytré“ hodinky, ktoré zobrazujú všetky informácie na braillovskom displeji o veľkosti štyroch šesťbodových znakov. Dot Watch zobrazujú aktuálny čas, obsahujú minútky a stopky. Cez Bluetooth je ich však možné prepojiť s inteligentným mobilom so systémom iOS lebo Android. Hodinky potom môžu zobrazovať upozornenia z akýchkoľvek mobilných aplikácií, môžu informovať o prichádzajúcich hovoroch a umožňujú niekoľko ďalších funkcií.

 

Ako vyzerajú

Po vybraní zo škatule budete v ruke držať guľaté kovové hodinky s kovovým remienkom, ktorý sa dá vďaka magnetickému uchyteniu ľahko pripnúť na zápästie akejkoľvek veľkosti. Priemer hodiniek je 43 mm. Ciferník hodiniek je čisto biely. Okrem štvorice braillovských znakov sú pod ním dva ovládacie dotykové senzory. Ľavý je pod prvým a druhým braillovským znakom, pravý potom pod tretím a štvrtým znakom. Tieto senzory nie sú hmatateľné, ale len dotykové. Keď na ne ťuknete prstom, posunie sa obsah braillovského displeja o štyri znaky vpred alebo späť.

Na pravej strane hodiniek nájdete tri fyzické ovládacie prvky:

  • uprostred je korunka. Jej otáčaním sa v hodinkách pohybujeme po položkách ponúk a zoznamov,
  • nad korunkou je tlačidlo Select. Jeho stlačením sa väčšinou otvára práve vybraná položka,
  • pod korunkou je tlačidlo Home. Jeho krátkym stlačením sa hodinky uspávajú do pohotovostného režimu alebo sa z neho prebúdzajú, dlhým stlačením sa vypínajú a zapínajú.

Príslušenstvom je magnetická nabíjacia kolíska, do ktorej sa Dot Watch vkladajú a cez USB kábel sa pripoja k adaptéru či počítaču.

 

Ruka na ktorej sú inteligentné hodiny Dot Watch.
U Dot Watch je sympatická vibračná odozva takmer na všetky užívateľove akcie. Zdroj: DOTINCORP.COM

 

Zobrazovanie, vibrácie

Dot Watch používajú novú technológiu zobrazovania Braillovho písma, ktorá nie je založená na piezoelektrických komponentoch ako je tomu pri bežných braillovských riadkoch. To podľa výrobcu umožňuje znižovať výrobné náklady, na druhej strane to prináša pomalšie prepisovanie obsahu braillovských znakov. U Dot Watch je sympatická (nemajú reproduktor) vibračná odozva takmer na všetky užívateľove akcie. Hneď ako otočíte korunkou, stláčate tlačidlá alebo ťukáte na dotykové senzory, dozviete sa podľa vibrácie, že hodinky na vašu akciu nejako zareagovali, a to je pri ich používaní rozhodne príjemné.

 

Lokalizácia a aplikácia

Prípadná lokalizácia hodiniek do slovenčiny bola spojená s podmienkou odberu 500 kusov, čo nemožno garantovať. Najpriechodnejším riešením pre slovenských užívateľov, ktorí bežne nekomunikujú v angličtine, je využitie českej lokalizácie. Tá spočíva v tom, že na displeji budú zobrazované znaky českej Braillovskej abecedy. S pôvodnými anglickými znakmi by napríklad SMS správa písaná po slovensky bola len ťažko čitateľná. Aplikácie, teda ovládanie respektíve dokumentácie mali pôvodne ostať v angličtine. To by vzhľadom k jednoduchosti ovládania hodiniek nemal byť pre slovenského užívateľa až taký problém. Ako ma však informoval Ján Šnyrych, aktuálne sa začalo pracovať aj na prevode aplikácií do češtiny. Údajne ide o časový horizont niekoľkých týždňov.

 

Autonómne funkcie

Základné časomerné funkcie je možné využívať i bez prepojenia hodiniek s mobilom. Ide o zobrazenie času a dátumu, stopky a minútky. Čas a dátum sa dajú na hodinkách ručne nastavovať, čo však nie je potrebné, pretože pri prepojení s mobilom sa Dot Watch automaticky synchronizujú s telefónom.

 

Inteligentné funkcie

Ako „chytré“ funkcie tu označujeme tie, k využívaniu ktorých je nutné prepojenie s telefónom. Do mobilu je najskôr treba nainštalovať aplikáciu Dot Watch, pomocou ktorej sa hodinky s mobilom prepoja cez Bluetooth. Jej prostredníctvom potom prebieha celá komunikácia medzi mobilom a hodinkami. Aplikácia je k dispozícii ako pre iOS, tak pre Android. Treba však dať pozor na to, že k dispozícii sú dve verzie aplikácie – Dot Watch 1 a Dot Watch 2. Aby hodinky boli s mobilom v spojení, musí byť aplikácia Dot Watch stále spustená na pozadí. V praxi sa preukázal dosah Bluetooth pripojenia hodiniek približne päť metrov, čo je o niečo menej ako pri niektorých iných Bluetooth zariadeniach. Pri prekročení tejto vzdialenosti sa spojenie preruší, ale ak sa hodinky znovu priblížia na dostatočnú vzdialenosť, spojenie by sa malo automaticky obnoviť.

 

Čítanie notifikácií

Kedykoľvek sa na mobile objaví nové upozornenie z akejkoľvek aplikácie, upozorní na to užívateľa dvojité zavibrovanie. V tej chvíli stačí stlačiť tlačidlo Select a možno si celé upozornenie prečítať. Hodinky zobrazia názov aplikácie, z ktorej upozornenie pochádza, odosielateľa, obsah danej správy a jej čas. Štvorznakový text sa posúva dotykovým senzorom. K dispozícii je ešte možnosť automatického posunu, ktorá sa dá  aktivovať tlačidlom Select. Text sa potom posúva v určitých časových intervaloch automaticky. Rýchlosť a ďalšie parametre posunu si môžeme nastaviť. Hodinky si tiež posledných sto notifikácií pamätajú.

 

Na záver

Dot Watch je celkom nový typ pomôcky pre nevidiacich a prináša novú technológiu zobrazovania Braillovho písma. Oproti pomôckam s hlasovým výstupom je ich prednosťou úplná diskrétnosť. S Dot Watch si môžete napríklad v škole či v divadle zistiť, čo nového sa objavilo vo vašom mobile, bez toho, aby ste rušili okolie. Ich chvályhodným cieľom je priviesť k využívaniu bodového písma aj tých, ktorí sa k tomu doposiaľ neodhodlali. Potenciál majú vďaka tomu, že sú cenovo najdostupnejším braillovským zariadením na našom trhu, ich obsluha je jednoduchá a obsahujú aj niektoré funkcie pre výučbu Braillovho písma.

 

Na youtube – link https://www.youtube.com/watch?v=Nc89I9nsfVc zverejnila Alza takmer 17-minútový rozhovor s nevidiacim užívateľom Zdeňkom Rybákom. Okrem podrobného popisu respondent pridáva mnoho osobných skúseností a zaujímavých postrehov.

Viac informácií nájdete aj na www.tyflokabinet.cz v článku, z ktorého sme významne čerpali informácie.

 

Podľa uvedených zdrojov spracoval Josef Zbranek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *