Milí čitatelia!

Dúha, ktorú držíte v rukách, vznikala počas najhorúcejších dní tohto leta. Snažili sme sa preto do nej zaradiť nielen horúce novinky, no aj pohodové čítanie. 

Dozviete sa napríklad o novom fonde Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, z ktorého možno žiadať peniaze najmä na dofinancovanie pomôcok, ako aj aké základné zmeny priniesla novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. A tiež to, ako je to s novými inteligentnými hodinkami pre nevidiacich, o ktorých sa už všeličo popísalo. O svojej záľube chovať včely (a ako to vlastne robí) nám porozprávala prakticky nevidiaca Jana Hvolková z Budatínskej Lehoty. A tiež sme pre vás vyzvedali, ako vznikol názov originálneho diela z prútia JaaBo, ktoré sa cez štartujúci projekt Hendikup.sk rozhodla ponúknuť Janette Horbanová. Pripravili sme pre vás okrem iného aj informácie o unikátnom exponáte v Ľubovnianskom múzeu i o tom, ako na Slovensku vzniklo divadlo s audiokomentárom. A samozrejme ďalšie úsmevné príbehy v súťaži Slepecké trapasy.

Hoci sme to už na stránky Dúhy nezmestili, radi by sme vám tak trošku pripomenuli, že Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vyhlásila súťaž Cestu svetla 2018. Snímky, ktorých tematika priamo alebo nepriamo inklinuje k problematike ľudí so zrakovým postihnutím alebo fenoménu svetla možno posielať do 30. septembra. Rovnaký dátum platí pre záujemcov, ktorí sa chcú prihlásiť do celonárodnej prehliadky nevidiacich a slabozrakých recitátorov a literárnych tvorcov Dni Mateja Hrebendu 2018 (podrobnejšie informácie sme zverejnili v minulom čísle Dúhy).

A na záver čerešnička. Dvojmesačník Dúha zatiaľ vychádza v elektronickej verzii, v tlačenej verzii vo zväčšenom písme a v Braillovom písme. Posledné dve čísla tohto roka (5 a 6) pre vás pripravujeme aj vo zvukovej verzii.

 

Prajem za celú redakciu pekné a pohodové čítanie.

Halka Tytykalová

 

Portrétová fotografia Halka Tytykalová. Zdroj: archív HT
Halka Tytykalová. Zdroj: archív HT

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *