Bielej palice na priechode pre chodcov sa netreba báť

Zákon o cestnej premávke 8/2009 Z. z. stále v platnosti, policajti stále ochotní spolupracovať, vodiči stále naučení trúbiť, blikať a gestikulovať. Vhodnejšiu situáciu na zorganizovanie dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice si ťažko predstaviť. 

 

V pondelok 15. októbra sa to bude na našich cestách hemžiť bielymi palicami väčšmi než inokedy. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) na jar oslovila Prezídium Policajného zboru, Mestskú políciu hlavného mesta SR Bratislavy, predložila projekt Nadácii Allianz a po trojnásobnom „áno“ sa prípravný tím Dňa bielej palice dal do práce.

 

Pomôžu dopravní policajti

Už po deviaty raz Prezídium Policajného zboru zabezpečí pre podujatie dopravných policajtov. Vodičov budú odúčať trúbiť, blikať svetlami, gestikulovať a vôbec akokoľvek nesprávne reagovať na človeka s bielou palicou, ktorý chce prejsť na druhú stranu vozovky.

Priebeh akcie nečakajú žiadne zmeny: niekoľko desiatok priechodov po celom Slovensku bude v čase medzi ôsmou a dvanástou dve hodiny patriť figurantovi (aktívnemu používateľovi bielej palice), zapisovateľovi červených a čiernych bodov udelených okoloidúcim motoristom a informátorovi, ktorý zastaveným vodičom vysvetlí čo a ako. Vo vzdialenosti 100 až 150 metrov od tejto skupinky bude ďalšia, v tmavozelených uniformách, v rukách letáky a ako darček malé autíčko s vôňou čierneho hrozna, zeleného čaju, ľadového vetra, lesných plodov či New car. Bločky na pokuty budú schované – ospravedlnený je len tento priestupok a v tento deň.

 

Nevidiaca žena s bielou palicou a so sprievodom prechádzajú cez prechod pre chodcov.
Niekoľko desiatok priechodov po celom Slovensku bude 15.októbra v čase medzi ôsmou a dvanástou dve hodiny patriť ÚNSS

 

Ukážu na bariéry

Po prvý raz budú mestskí policajti v rámci Dňa bielej palice v uliciach slovenskej metropoly upozorňovať na bariéry na verejných priestranstvách, ktorými spoluobčania zrakovo postihnutým ľuďom nielen strpčujú život, ale môžu dopomôcť až k úrazu. A na čo také si posvietia? Napríklad na prekážky na reliéfnych orientačných prvkoch, to znamená na umelých vodiacich líniách, varovných a signálnych pásoch. Zákon totiž hovorí o tom, že vo vzdialenosti minimálne 800 milimetrov na obe strany od ich okraja do nich nesmú zasahovať žiadne prekážky. To platí aj pre zaparkované autá alebo reklamné pútače akurát na vodiacej línii. Označovanie výkopov má takisto svoje pravidlá. Aby sa predišlo pádom či zraneniam, musia byť označené tak, aby boli vnímateľné – pre nevidiaceho hmatom (prostredníctvom bielej palice), pre slabozrakého na pohľad (výraznou farbou). Prekážka musí byť pevne vyznačená pri zemi do výšky 100 milimetrov obrubou a vo výške 1 100 milimetrov pevným, hmatateľným a v porovnaní s okolím farebne kontrastným označením. Takto to vyžaduje vyhláška 532/2002 Z. z.

Mestskí policajti sa s touto témou oboznámili už na jar s Pavlom Korčekom, vedúcim Oddelenia prevencie architektonických a dopravných bariér.

 

Nielen poistenie od Allianz

Nadácia Allianz opäť umožní akciu pokryť finančne. Okrem osviežovačov do áut pre vodičov vďaka podpore bude možné objednať 150 kusov gastrolístkov v hodnote tri eurá, ktoré dostanú najmä figuranti. Vďaka sponzorskej pomoci poisťovne Allianz budú aj v tomto roku figuranti na tento deň poistení.

 

Pridajte sa!

Ak by ste chceli priložiť ruku alebo palicu k dielu (obsadiť rolu figuranta, štatistu či informátora), prihláste sa do 30. septembra vedúcej príslušného krajského strediska. Každý figurant musí byť aktívnym používateľom bielej palice, musí mať zrakové postihnutie, vek 18 – 75 rokov a musí správne ovládať signalizáciu. Ak by ste v tomto tápali, obráťte sa na inštruktorov priestorovej orientácie a samostatného pohybu. Tí záujemcov usmernia. Pre poistenie bude treba poskytnúť osobné údaje: meno, priezvisko, adresu trvalého bydliska a rodné číslo. Ak by vám koniec septembra ušiel, neznamená to, že sa figurantom stať nemôžete. Môžete, ale nedostanete sa na zoznam poistených. Vedúci krajského strediska vám v takom prípade dajú (tak ako minulý rok) podpísať vyjadrenie, že sa akcie zúčastňujete na vlastnú zodpovednosť.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *