Príroda a pohyb pre všetkých

Na webe je zoznam s kontaktmi na viac ako stovku organizácií, ktoré sa na svete zaoberajú športom pre ľudí so zrakovým postihnutím. 

 

Zaujímajú vás športy, ktoré robia ľudia so zrakovým postihnutím? Európska únia nevidiacich (EBU – European Blind Union), ktorá zastupuje záujmy ľudí so zrakovým postihnutím v Európe upozorňuje na web neziskovej organizácie Nature for All (www.naturefortheblind.com). Tá sa rozhodla v rámci podpory tzv. outdoorových aktivít (aktivít pri ktorých ľudia pobývajú vonku v prírode) sústrediť na svojom webe kontakty na organizácie, ktoré sa zaoberajú športom vhodným pre zrakovo postihnutých.

 

Príležitostí je veľa

„Existuje mnoho príležitostí pre ľudí so zrakovým alebo s telesným postihnutím, aby sa zapojili do športových aktivít na rekreačnej, tímovej, národnej alebo paralympijskej úrovni. Tu sú odkazy na športové organizácie pre ľudí so zdravotným postihnutím podľa športu a krajiny,“ píše  Nature for All  v úvode zoznamu. Zverejnené zoznamy zahŕňajú viac ako 20 rôznych typov adaptívnych športov a 109 krajín s národnými športovými organizáciami pre ľudí so zdravotným postihnutím. Za Slovensko na zozname nájdete Slovenskú asociáciu zrakovo postihnutých športovcov.

 

Nevidiaci tínedžeri na potulkách v prírode
Príbehy lákajú. Organizácia Nature for All chce povzbudiť ľudí so zrakovým postihnutím, aby nesedeli doma. Zdroj:Facebook NATURE FOR ALL

Surf, golf…aj to sa dá

Zaujímavá je aj facebooková stránka organizácie.  Okrem iného na nej možno nájsť príbeh nevidiaceho španielskeho surfera Aitora Francesenu (a video z jeho jazdy na surfe na mori), alebo príbeh nevidiaceho Jeremyho Poincenota zo San Diega, ktorý je šampiónom v golfe zrakovo postihnutých po tom, čo vo veku 19 rokov stratil zrak. Trénuje ho jeho otec. Tiež možno nájsť videopríbeh Jake Olson, nevidiaceho hráča amerického futbalu.

 

(ht)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *