Náš jubilant

Bez Milana Sabovíka si ťažko predstaviť prácu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska nielen v Košiciach. Gratulujeme ku krásnemu výročiu. 

 

Ôsmeho februára tohto roka oslávil svoje 60. narodeniny predseda Krajskej rady Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Košice Milan Sabovík. Rodák z Michaloviec získal základné vzdelanie najskôr v ZŠI pre slabozrakých v Bratislave, odkiaľ prešiel do ZŠI pre nevidiacich v Levoči.

V tomto meste sa vo vtedajšej Učňovskej škole pre zrakovo postihnutú mládež vyučil v odbore Spracovateľ prírodných materiálov (košikár) a potom vyštudoval Strednú zdravotnú školu. V rokoch 1979 až 2001 pracoval ako masér podnikovej nemocnici košických železiarní v Šaci. Následne do roku 2010 pôsobil v tejto profesii v súkromnom sektore.

Spoločne s manželkou Teréziou vychovali dve deti, 30-ročného Petra a 28-ročnú Lýdiu, vďaka ktorej sa môže tešiť z jedenapolročnej vnučky Nelky.

Ešte pred založením ÚNSS Milan pracoval vo viacerých funkciách v bývalom Zväze invalidov, za všetky by som uviedol členstvo vo vtedajšom Ústrednom výbore ZI v SR a vedenie košickej organizácie zrakovo postihnutej mládeže.

Rok po založení ÚNSS, kedy sa zakladali oblastné dnes krajské rady, bol zvolený za jej predsedu a v tejto funkcii pôsobí nepretržite – teda od samého začiatku až dodnes.

Milan, prajeme ti veľa spokojnosti, rodinnej pohody a najmä zdravia k prospechu tvojmu i všetkých ľudí s poškodeným zrakom.

na fotografii tri ženy, blahoželajú Milanovi Sabovíkovi k jeho jubileu. P. Sabovík drží v rukách kyticu.
Milan Sabovík pomohol mnohým

Josef Zbranek

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *