Majster Pavol z Levoče – ruky a zlato v službe ducha

Výstava na Bratislavskom hrade zavŕši sériu kultúrnych aktivít pripomínajúcich päťsté výročie ukončenia prác na hlavnom oltári v Chráme sv. Jakuba v Levoči. 

 

Levočský archív v roku 1550 zachvátil veľký požiar, časť života Majstra Pavla nám preto, žiaľ, zostane zrejme naveky zahalená tajomstvom. Jeho dielo však od 5. decembra 2017 do 18. marca 2018 odkrýva na Bratislavskom hrade výstava s názvom Majster Pavol z Levoče – Ruky a zlato v službe ducha. Expozícia je opäť jednou z tých, ktoré sú plne prístupné aj nevidiacim a slabozrakým. My sme sa o tom vďaka iniciatíve Krajskej rady Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Bratislava v počte asi 30 účastníkov presvedčili a  všetci vrelo odporúčame.

 

žena si rukami ohmatáva repliku sochy anjela
Repliky vzácnych diel si možno na výstave ohmatať

 

Úctyhodná zbierka

Repliky jedenástich diel Majstra Pavla dopĺňajú tri tabuľové maľby, z toho dve z dielne jeho spolupracovníkov a kolekcia umelecko-remeselných predmetov prevažne liturgického charakteru. Okrem nich sľubuje zážitok obnovené súsošie Kalvária zo Spišskej Novej Vsi a socha sv. Márie Magdalény zo Stratenej. Ide o diela Majstra Pavla z Levoče, ktoré sa pôvodne nachádzali vo farskom kostole v Spišskej Novej Vsi. Avšak počas stavebných úprav v rokoch 1771 a 1772 bolo súsošie odstránené a rozdelené. K jednotlivým exponátom existujú „ťaháky“ v Braillovom písme, ak by ste na prvý pohľad sv. Jakuba, Juraja či výjav z poslednej večere nespoznali. Výstavné predmety poskytlo 27 farností, múzeum v Bardejove, Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, Arcibiskupský archív v Košiciach, archívy Evanjelických cirkevných zborov a. v. v Levoči a v Kežmarku, Štátne a oblastné archívy v Banskej Bystrici, v Prešove, v Levoči a v Bardejove.

 

Čo sa oplatí

V pondelok 22. januára 2018 nám na hrade ponúkli popri estetickom zážitku aj poriadnu dávku informácií. Postarala sa o to výprava zo Slovenskej knižnice pre nevidiacich (SKN) Mateja Hrebendu v Levoči, ktorá rozposlala pozvánky, s nadpisom Dotyk s dielom Majstra Pavla a spustili:  o podujatiach, práci a službách Oddelenia knižnično-informačných služieb, Oddelení redakcie, produktoch a službách Oddelenia tlače a expedície a Oddelenia zvukových štúdií. Mimochodom, Milan Heimschild, jeho vedúci, nám prezradil, že vo fonde majú o levočskom gotickom rezbárovi celý zborník, dokonca ešte z 80. rokov. Vraj sa oplatí po ňom siahnuť.

 

strana z reliéfnej knihy. Kniha je otvorená na strane Sv. Ján evanjelista. Reliérny obraz Jána a text k nemu
Reliéfny obrázok z novej unikátnej knihy pre nevidiacich, ktorá predstavuje najvýznamnejšie dielo Majstra Pavla

 

V každom krajskom stredisku ÚNSS

Súčasťou podujatia bolo uvedenie unikátnej knihy pre nevidiacich, ktorá predstavuje najvýznamnejšie dielo Majstra Pavla – hlavný oltár v Chráme sv. Jakuba v Levoči a ktorú si vďaka štedrosti SKN môžete do vôle poprezerať v pohodlí ktoréhokoľvek krajského strediska ÚNSS. Na vyše päťdesiatich stranách (vo zväčšenej čiernotlači aj v Braillovom písme)  vás historička menia  Eva Spaleková poučí o všetkom, čo je dobré absorbovať, aby ste v hanbe neostali. Vedeli ste napríklad, že hlavný oltár v Chráme sv. Jakuba je najvyšším gotickým oltárom nielen u nás, ale aj na svete? Alebo že pre Majstra Pavla sú typické postavy s výraznou guľovitou bradou, melancholicko-lyrickým výrazom tváre a dekoratívne mušľovité záhyby rúcha? Alebo, ak by ste chceli klebety, že Majster Pavol mal štyri deti – syna Lukáša a dcéry Dorotu, Margitu a meno tretej je neznáme? Fotografie v publikácii pochádzajú z archívu Pamiatkového ústavu SR – Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči a doprajú vám celkový pohľad  na oltár. Prezriete si sochu Panny Márie s Ježiškom v náručí na oltárnej skrini, sv. Jakuba staršieho s pútnickou palicou a klobúkom s mušľou – svojím atribútom, sv. Jána Evanjelistu, Judáša s mešcom, výjav z poslednej večere či reliéf z oltárneho krídla, zobrazujúci varenie sv. Jána Evanjelistu v kotle s horúcim olejom.

Knihu Majster Pavol z Levoče žiadajte v každom dobrom krajskom stredisku ÚNSS. Takže v každom.

 

Dušana Blašková

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *