Pozývame na konferenciu Prístupne 2023

Za Svetovým dňom povedomia o prístupnosti (Global Accessibility Awareness Day) stoja webový vývojár Joe Devon a odborník na prístupnosť Jennison Asuncion. Pripomíname si ho od roku 2012, a to vždy v tretí májový štvrtok. 

ÚNSS sa pri tejto príležitosti rozhodla usporiadať on-line konferenciu Prístupne 2023, ktorá sa bude konať 18. mája od 10:00 do 12:00. Určená je všetkým, ktorých prístupnosť zaujíma a narážajú na problémy v tejto oblasti, napr. pri správe internetových stránok. Tlmočenie do posunkového jazyka a do angličtiny bude zabezpečené. Viac informácií o možnosti zapojiť sa a pripojiť sa nájdete na stránke www.unss.sk a na našich sociálnych sieťach.

Podľa správy WebAIM Milion Report má až 98,1% úvodných stránok webových sídiel problém s prístupnosťou a na úvodnej stránke sa objaví priemerne vyše 60 problémov, týkajúcich sa prístupnosti. Najčastejšie je porušený farebný kontrast textu a pozadia, chýbajú alternatívne popisy obrázkov, na stránke sa nachádzajú odkazy, pri ktorých používateľ nevie určiť, kam smerujú, pri formulárových poliach chýbajú menovky, tlačidlá nie sú popísané, alebo chýba definícia jazyka dokumentu. Testovanie prístupnosti sa takmer vždy robí manuálne, pretože automatické testy prístupnosti dokážu zo všetkých problémov v tejto oblasti zachytiť len štvrtinu. Úplne najlepšie je, ak sa na testovaní prístupnosti podieľajú aj používatelia so zdravotným postihnutím, ktorí významne prispievajú ku komplexnosti zhodnotenia prístupnosti webovej stránky, či mobilnej aplikácie. Na záver dodávame, že mechanizmy na udeľovanie pokút za neprístupné weby štátnych inštitúcií a samospráv sú legislatívne ukotvené už aj na Slovensku.

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *