Zachráň sa, kto môžeš

Počítač je tvor vrtošivý. Niekedy si postaví hlavu, totiž procesor, a človek rozumný sa odrazu stáva človekom panikáriacim. Rozhodne vtedy nik z nás nechce počúvať: „Mal si si priebežne robiť zálohy, kontrolovať aktualizácie, z času na čas spustiť antivírus.“ Či: „Teraz tu nelamentuj nad nefunkčnosťou systému, mala si čistiť disky, klaud, cash pamäť, cookies a prehliadače, nestalo by sa ti to.“ Nehody sa však neraz stávajú aj z omnoho prozaickejších príčin a, čo je potešiteľné, z mnohých z nich sa môžete vyslobodiť aj sami. Nižšie prinášame zopár tipov, čo robiť, ak počítač zmĺkne (lebo ono mlčať nie je vždy zlato), keď sa vám nevybavuje potrebná klávesová skratka, alebo keď sa vám schová súbor, nad ktorým ste strávili posledných niekoľko hodín. Už len pošepky, že NVDA alebo JAWS kláves je ten, ktorý používate pri väčšine klávesových skratiek svojho čítača, t. j. CAPSLOCK alebo INSERT. Tak poďme na to!

 

A bolo ticho

Len a len svojvôľa výrobcu rozhoduje o zmene úrovne hlasitosti, jasu či zapnutí podsvietenia klávesnice prostredníctvom čohosi z radu F1 až F12. Tieto klávesy sa môžu používať samostatne, alebo v kombinácii s FN, CTRL, ALT a i. Občas to ale môže spôsobiť šarapatu. Keď je známosť s notebookom ešte čerstvá, alebo keď prsty predbehnú myseľ, môžete si napríklad namiesto obnovenia internetovej stránky v prehliadači (F5) nechtiac stíšiť, alebo úplne vypnúť zvuk. Aby sa náš notebook opäť „rozrozprával“, treba sa dostať do okna ovládania hlasitosti. Spôsobov je niekoľko, ale poslepecky najbezpečnejší je prostredníctvom okna Spustiť (Windows+r), do zobrazeného editačného poľa napísať príkaz sndvol a odentrovať ho. Ocitnete sa priamo v okne ovládania hlasitosti, kde ju šípkou hore zvýšite na požadovanú úroveň. Ak sa počítač vzpiera a naďalej nechce vydať hláska, stlačte tabulátor, ktorý premiestni kurzor na tlačidlo stlmenia. Potom už stačí len jedno stlačenie medzerníka a stav „stlmený“ prepnete na „nestlmený“. Čítač rovnako ako ostatné zvuky počítača budete opäť počuť.

 

Keď mlčí čítač

Dôvody bývajú rôzne, takisto ako riešenia. Prvým je, pravdaže, reštart čítača. Ak máme nastavenú klávesovú skratku, stlačíme ju a počkáme, kým čítač nabehne. Pre NVDA je predvolenou skratkou ALT+CTRL+n, pre JAWS si skratku musíme nastaviť ručne, Moderátor (predvolený čítač OS) má predvolenú skratku CTRL+WIN+ENTER. Ak klávesová skratka nezaberie, možno použiť okno Spustiť: stlačiť Windows+r a do zobrazeného editačného poľa napísať nvda alebo narrator (anglický variant Moderátora) a príkaz potvrdiť entrom. Pri JAWS, žiaľ, tento postup nefunguje. Spustiť sa však dá z ponuky Štart, ktorú vyvoláme stlačením klávesy Windows. Do nej vpíšeme slovo Jaws a potvrdíme entrom. Jedno malé odporúčanie na záver: tieto postupy hodno vyskúšať nanečisto, t. j. keď všetko funguje a keď sa s hlasovou odozvou môžeme presvedčiť o všetkých zobrazovaných možnostiach.

 

Nabieha, či nenabieha?

Stalo sa vám, že ste zapli počítač, ale ten ani zvučku OS, ani hláska zo seba nevydal? Najčastejšou príčinou podozrivého ticha pri nabiehaní bývajú aktualizácie. Pred vypnutím sa zrejme nejaké stiahli a nainštalovali a počítač ich inštaláciu po zapnutí dokončuje, konfiguruje systém a vykonáva ďalšie nevyhnutné operácie, na čo potrebuje istý čas. Že sa niečo deje, nám napovie sluch (ak fučí ventilátor, systém sa spúšťa) alebo smartfón, v ktorom sa oplatí mať nainštalovanú niektorú z OCR aplikácií. V telefónoch s Androidom môžeme použiť OCR rýchle čítanie Corvusu či androidovské aplikácie ako Lookout, Envision Eye, Eye-D Pro, Iphonisti sa môžu „pýtať“ appky Envision Eye aj Seeing AI. Ak by sa s OCR nedarilo, vhod príde pomoc cez videohovor nejakého šikovného komunikátora v telefóne, ako je napr. WhatsApp, Messenger, Skype, Signal a i. O pomoc cez videohovor možno požiadať aj neznámeho dobrovoľníka, a to vďaka aplikácii Be My Eyes. Aha! Ešte jedna malá pripomienka! Systém môže dlhšie nabiehať aj po tom, ako ste počítač natvrdo vypli.

 

Aj v lete možno zamrznúť

Pýtate sa, prečo počítač občas nereaguje na stláčanie kláves? No, mohlo sa napr. do popredia dostať okno a čítač v ňom alebo ovládacie prvky, ktoré by vedel zamerať systémovým kurzorom, nevidí. Alebo aj keď ich on vidí, vy neviete, na čo ich použiť (reč je o tajomnom okne, z ktorého vám čítač neprečíta otázku, iba odpovede „áno“ a „nie“). Vtedy je dobré využiť skratku INSERT+b, ktorá celé okno prečíta a prezradí, ako s ním pracovať. Ak sa reakcia nedostaví po žiadnom našom pokuse nanovo stroj rozbehnúť, jedinou možnosťou je vtedy vypnúť ho natvrdo: zapínacie tlačidlo pridržať na 10 sekúnd (krátke stlačenie zväčša aktivuje režim spánku, čo problém nevyrieši).

 

Klávesy, klávesy, ach, tie klávesy

Tvorcovia najpoužívanejších čítačov pamätali na to, že z času na čas neuškodí menšie opáčko, a preto majú na tento účel implementovanú klávesovú nápovedu. Zapnete i vypnete ju skratkou INSERT+1. Pokiaľ čítač beží v tomto režime, môžete bez obáv, že sa spustí nejaká akcia v OS, stláčať rad radom všetky klávesy a klávesové kombinácie.

 

Skrátka skratka

Myšky utiekli, pamäť zlyhala, poznámky sa stratili a priateľ na telefóne nemôže? Spýtajte sa na potrebnú skratku priamo počítača! NVDA vám ju vyzradí po stlačení NVDA klávesu a 1 (kláves v hornom riadku klávesnice, bez SHIFT-u znamienko Plus). Druhou možnosťou je otvoriť ponuku NVDA (NVDA+n), šípkami hore/dolu vyhľadať Pomocník, šípkou doprava ho rozbaliť, nájsť Zoznam príkazov a potvrdiť. Na zistenie konkrétnej skratky treba „poprosiť“ o editačné pole (NVDA+CTRL+f) a vložiť popis funkcie, ktorú hľadáte, napr. dátum a čas. Zoznam príkazov zatvoríte pomocou Alt+F4 (zatvorí sa stránka internetového prehliadača).

Ak ste používateľmi JAWSu, môžete okrem JAWS+1 využiť aj kontextovú nápovedu, ktorá sa zobrazí po stlačení JAWS+F1 a otvorí zoznam skratiek a možností, vzťahujúcich sa ku konkrétnemu oknu alebo ovládaciemu prvku. Na zatvorenie stačí ESCAPE. JAWS+h a JAWS+w zas otvorí a prečíta „ťahák“ so zoznamom dostupných klávesových skratiek. Ak si v JAWSe neviete spomenúť na konkrétnu skratku prislúchajúcu k nejakej funkcii, stačí, ak si zapamätáte tú najdôležitejšiu: JAWS+medzera,J. V otvorenom okne treba do editačného poľa zadať názov požadovanej operácie, napr. slovo kopírovať (stačí napísať len časť hľadaného slova) a vstavaný šepkár vám vo virtuálnom okne povie svoje, t. j. CTRL+c.

 

V núdzi poznáš priateľa

Verte-neverte, do počítača sa vám možno vlúpať aj s dobrými úmyslami. V ponuke oboch najbežnejšie používaných čítačov obrazovky treba nájsť položku Vzdialená pomoc. Preložené zo slovenčiny do slovenčiny to znamená, že vy zo svojho počítača môžete ovládať počítač niekoho iného, resp. niekto iný môže ovládať váš počítač. Toho, že by vaším elektronickým súkromím niekto blúdil bez vášho vedomia, sa báť nemusíte – vzdialenú pomoc treba zakaždým odobriť na oboch stranách. Čo teda potrebujete? Na obidvoch počítačoch mať nainštalovaný a spustený čítač toho istého rodu, t. j. ak máte vy NVDA, aj ten, kto vás ratuje, musí mať NVDA, JAWS sa takisto „dohovorí“ len s JAWSom) a byť pripojení na internet.

Ak používate NVDA, musíte do oboch zariadení doinštalovať doplnok NVDA Remote a v menu NVDA > Nástroje podľa situácie začiarknete buď Ovládať vzdialený počítač, alebo Povoliť ovládanie tohto počítača. Medzi počítačmi sa poprepínate F jedenástkou, a keď nadíde čas lúčenia, v menu NVDA > Nástroje zvolíte položku Odpojiť. Podrobný popis, ako s doplnkom NVDA pracovať, nájdete na Blindrevue.sk.

A teraz jawsisti. Na prepojenie dvoch počítačov vám poslúži funkcia Tandem (menu Nástroje/Jaws Tandem/Centrum Tandemu), kde si môžete vybrať, či sa vás týka možnosť Získať prístup k počítaču alebo Povoliť ovládanie počítača. Prepínať medzi svojím (ovládajúcim) a ovládaným počítačom sa môžete klávesovou skratkou INSERT+ALT+TAB, spojenie ukončíte cez Jaws/Nástroje/Jaws Tandem/Odpojiť.

Na záver ešte tri dôležité body:

  1. Plná verzia čítača musí byť nainštalovaná iba na riadiacom počítači, na ovládanom vám postačí aj demo.
  2. Na rozdiel od NVDA si v JAWSe môžete zapnúť aj prenos videa.
  3. Podrobnejší popis, ako sa s JAWSom „nabúrať” do iného počítača s JAWsom, nájdete takisto na Blindrevue.sk.

Pozn. V prípade, že by ste vzdialenú pomoc potrebovali od niekoho vidiaceho, t. j. niekoho, kto nemá nainštalovaný čítač obrazovky, odporúčame napr. Anydesk alebo Teamviewer.

 

Je stratený dokument naozaj stratený?

Či počítač zamrzne, alebo sa nečakane vypne, ak ste si prácu neukladali priebežne, je neraz niekoľkohodinové úsilie ohrozené. Našťastie, aj tu sa možno nejakého záchranného kolesa chytiť. Vo Worde sa totiž automaticky v predvolených desaťminútových intervaloch vytvárajú zálohy rozpracovaných dokumentov, ktoré možno pri správnom postupe obnoviť. Ak teda počítač po „podpásovke“ nabehne, otvorte si okno Wordu a stlačením klávesy F6 (v závislosti od verzie Officeu raz alebo dvakrát) presuňte kurzor na Zálohy dokumentov. Tie sú zoradené v časovej postupnosti tak, že prvou v zozname je posledná vytvorená záloha. Potvrďte ju Entrom, otvorte a môžete pokračovať v práci.

Ak sa vám zálohu takto nepodarí otvoriť, treba ju vyhľadať v jej domovskom umiestnení. V preklade to znamená, že z okna Wordu vyvoláte prieskumníka (CTRL+o) a postupne prejdete priečinkami C:\Users\Meno Pocitaca\AppData\Roaming\Microsoft\Word\Priecinok s nazvom suboru%\meno suboru.asd. Šípkami si vyberiete poslednú uloženú zálohu dokumentu s príponou asd, odentrujete a pracujete ďalej.

 

Stiahnuť si tento článok do mobilu, alebo si ho vytlačiť odporúčajú dvaja z dvoch jeho autorov, teda Peter Halada aj Michaela Dlhá. Lebo, viete, keď dôjde k najhoršiemu, čítačom nenájdete ani len tú správnu Dúhu, nieto ešte naše dobre mienené rady!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *