Vybrailliť sa do sýtosti

Tak sa v auguste zažiadalo Košičanom a v novembri Trnavčanom. Krajské rady a krajské strediská spojili sily, popremýšľali nad disciplínami, kategóriami a pravidlami, zabezpečili súťažné texty, zohnali ceny a rozoslali pozvánky.

 

Východniari si k spolupráci prizvali aj Slovenskú autoritu pre Braillovo písmo (SABP) – reku, viac hláv, viac rozumu. Deviati braillisti docestovali do Košíc z jednotlivých mestských častí, ale i zo Zvolena, Ilavy, Popradu a Humenného. Nad kategóriou Začiatočníci sa pousmiali, špeciálnej kategórie Tech-macher sa alebo zľakli, alebo ich neočarilo pohrať sa s braillovým riadkom či s virtuálnou braillovou klávesnicou v mobile a vyslať text na určený e-mail. Ktohovie. Možno zavážila aj zmienka o tom, že ocenením bude len virtuálna pochvala. Tak či tak, svoje schopnosti kriticky posúdili, ocenili a rozpŕchli sa medzi mierne pokročilých a pokročilých. Súťažilo sa v čítaní, písaní a v korektúre a hodnotiaca komisia, ktorej predsedal Michal Tkáčik a ktorú tvorili Želmíra Zemčáková (SABP), Marta Pajkošová a Peter Bakši (obaja z KS Košice), napokon všetko dôkladne prečítala, starostlivo spočítala a rozhodla. Prvenstvo v kategórii Mierne pokročilí patrí Miroslavovi Murínovi, z druhého miesta sa radoval Ján Viraszto a z tretieho Pavol Steigauf. Medzi pokročilými sa na stupeň víťazov postavila Zuzana Pohanková, v striebornom šate odchádzala Diana Verešová a v bronzovom Ladislav Ballay.

 

Porotca diktuje súťažný text, mladík píše na stroji.
So súťažnou horúčkou

 

Na západe toho bolo veľa nového, zvlášť pokiaľ ide o pravidlá a spôsob hodnotenia čítania v Trnave si zmeralo sily celkovo 14 súťažiacich, pravda, nie všetci sa odvážili zápoliť v oboch disciplínach. Najlepšia spomedzi čítajúcich bola Želmíra Zemčáková, nasledovala Lenka Mareková a o tretie miesto sa podelili Jana Pramuková a Viktor Radošovský. V kategórii Písanie Braillovho písma obsadila prvé miesto Dominika Pozdechová, druhé sa opäť ušlo Lenke Marekovej a na tretej priečke sa ocitla Emília Puškárová. Pod výsledkové listiny sa podpísali Marek Hlina, Simona Schalerová (obaja z Centra špeciálno-pedagogického poradenstva pri SŠI pre žiakov so zrakovým postihnutím v Bratislave) a Dušana Blašková (ÚNSS).

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *