Začiatok novembra bude patriť on-line konferenciám INSPO a Podzimní Agora

Už pred koncom roka mala INSPO 2022 prisúdený nie jarný, ale jesenný termín, rezervované nie pražské Kongresové centrum, ktoré je vzhľadom na predsedníctvo Českej republiky v EÚ vyťažené, ale miesto v on-line, a v pozícii hlavného organizátora nie BMI sdružení, ale Středisko Teiresiás Masarykovej univerzity v Brne. Na technovinky si vyhraďte štvrtok 3. novembra od desiatej do dvanástej, čas medzi jednou a treťou bude patriť vzdelávaniu o informačných a komunikačných technológiách pre používateľov so zrakovým postihnutím s názvom Podzimní Agora 2022, pod ktorú sa podpisuje Středisko Teiresiás už tradične.

 

„Dôvod, prečo dochádza k zmene organizátora, je jednoduchý,“ objasňuje predseda BMI sdružení, Jaroslav Winter. „Po sedemdesiatke už nemám toľko síl, koľko by som si prial, a po 21 ročníkoch si konferencia zaslúži niekoho, kto príde s novými impulzmi a posunie ju ďalej. Našťastie, voľba nástupcov bola veľmi jednoduchá. Středisko Teiresiás je technologickým partnerom INSPO od roku 2014, spolupráca s jeho pracovníkmi bola vždy výborná a s podporou študentov so špecifickými potrebami majú obrovské skúsenosti. Skrátka, kompetentnejšieho nástupcu nepoznám. Kontinuita zostane zachovaná, navyše vďaka ich medzinárodným kontaktom možno očakávať, že sa im podarí zaistiť viac zahraničných prednášajúcich. Ja ale úplne nekončím – hodlám pokračovať ako garant za obsahovú stránku konferencie,“ uzatvára Jaroslav Winter.

 

Prečo sa pripojiť na INSPO?

Lebo inak by ste nič nevedeli o projekte Slyším očima, ktorý sa zrodil v hlavách dvoch stredoškoláčok a svetlo sveta uzrel vďaka akceleračnému programu Laboratoř Nadace Vodafone. Jana Kašková predstaví okuliare so vstavanými mikrofónmi, ktoré snímajú zvuky okolia a do zorného poľa človeka so sluchovým postihnutím premietajú rôzne dôležité informácie. Takýmto spôsobom ho môžu napr. upozorniť na zvukový maják sanitky, ktorá sa spoza jeho chrbta blíži z ľavej strany, či v reálnom čase prepísať to, o čom s nimi ich spoločník hovorí. Tip na chvíľku relaxu vám prinesie bezbariérové herné štúdio Kikiriki Games, ktoré pomerne nedávno uviedlo na trh To the Dragon Cave. Tvorcovia (Jana a Miloš Kuklovci a viacero spolupracovníkov so zrakovým postihnutím) prízvukujú, že vyhliadky na úspech sú rovnaké pre všetkých – nevidiacich i vidiacich. Ide totiž o audiohru, vizuálna stránka je potlačená na minimum a obrázky sú statické, miestami len ilustračné. Hra je určená pre obe najrozšírenejšie mobilné platformy, iOS i Android, a ak by ste sa prezentácie autorov nevedeli dočkať, odporúčame ako predjedlo článok z Blindrevue.sk. Ľuďom s čiastočnou alebo úplnou stratou funkcií dolných končatín bude venovaný príspevok Michala Glogera o inovatívnom exoskelete, s ktorým si používatelia poradia rýchlo a ľahko, dokonca bez pomoci iných. Tím tlmočníkov posunkového jazyka sa s účastníkmi podelí o skúsenosti zo sprístupňovania informácií pomocou videoprekladov a v diskusii nastolí témy ako medzinárodné záväzné normy, zvyklosti a z toho vyplývajúce požiadavky na jazykovú kvalitu videoprekladu, technické zázemie, možnosti umiestnenia videoprekladov či ich propagácia v rámci komunity ľudí so sluchovým postihnutím. Po nich sa slova ujme Veronika Kamenská, ktorá na konferencii predstaví aplikáciu NEPANIKAŘ, prvú českú mobilnú aplikáciu, poskytujúcu rýchlu psychologickú pomoc – anonymnú a bezplatnú chatovú a e-mailovú poradňu, on-line terapie, rozsiahlu Mapu pomoci s viac než 10 000 kontaktmi na psychológov, psychoterapeutov, psychiatrov, pedagogicko-psychologické poradne a krízové centrá či workshopy pre širokú verejnosť o duševnom zdraví. Keď sa na INSPO pripojíte, dozviete sa ale aj to, ako sa IKEA ako zamestnávateľ otvára ľuďom so zdravotným postihnutím, či aká je ponuka softwéru, hardwéru a IT služieb pre neziskový sektor TechSoup Česká republika.

 

Prečo ostať aj na Podzimní Agore?

Aby ste si doplnili informácie na tému e-knihy a knižnice pre ľudí so zrakovým postihnutím. V čase našej uzávierky čakali organizátori ešte na jedno potvrdenie účasti zo zahraničia, ale ostatné body programu boli isté. Tešiť sa môžete na známe tváre a hlasy: Zdeněk Bajtl (ktorý priblíži časopiseckú sekciu knižnice digitálnych dokumentov SONS-u), Michal Tkáčik a Norbert Vegh (porozprávajú o tom, čo pre nás s láskou robia v SKN Mateja Hrebendu v Levoči), Michaela Dlhá (svoj príspevok pomenovala V hlavnej role e-knihy), Michal Jungmann (ktorý predstaví novinky v WinMenu 2 Beletrik) a napokon Markéta Outratová (vďaka ktorej zistíte, čo sa ukrýva v aplikácii Psaní Hravě a ako sa využíva vo výučbe nevidiacich a slabozrakých žiakov).

 

Dušana Blašková

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *