Rozlúčili sme sa s Vierkou Porubskou

Vierka sa narodila 13. apríla 1950 v Motešiciach, kde jej rodičia pracovali v tamojšom kaštieli. Pôvodnou profesiou bola tzv. technicko-hospodárska pracovníčka, po zániku materského podniku pracovala ako vychovávateľka.

Do ÚNSS prišla v roku 1992. Spočiatku pôsobila ako terénna pracovníčka, neskôr bola zvolená a ustanovená do funkcie tajomníčky Oblastnej rady ÚNSS Trenčín so sídlom v Topoľčanoch.

V roku 1996 bolo vytvorené nové územné členenie štátu, okres Topoľčany bol vtedy rozdelený na 3 nové okresy a jeden z nich (ten topoľčiansky) bol začlenený do Nitrianskeho samosprávneho kraja. V tom čase sa Vierka z rodinných dôvodov presťahovala k mamičke do Trenčína, ktorú doopatrovala.

Keď sme v 90. rokoch v ÚNSS zriaďovali krajské strediská (treba dodať, že ešte bez adekvátnej podpory štátu a samospráv), z tajomníkov OR sa stali ich vedúci. Vybudovať dnešnú sieť KS sme dokázali len vďaka obrovskému nadšeniu našich členov a zamestnancov a sponzorským darom. Jednoduchá vec to veru nebola, Vierka Porubská ju však vynikajúco zvládla a v kronike KS Trenčín je jej venovaných niekoľko strán. Po personálnej výmene na poste vedúcej sa chopila predsedníctva v trenčianskej ZO, kde pôsobila do konca života. Vychovala dcéru a syna, ktorí jej priniesli do života tri vnúčatá.

„Vierka bola veľmi obľúbená pre svoju priateľskú a obetavú povahu, nikomu nikdy neodmietla pomoc,“ spomína jej blízka priateľka Daniela Janíčková. „Stále mi volajú členovia, ako za ňou smútia. V pamäti Trenčanov so zrakovým postihnutím ostane ešte veľmi dlho.“

 

Vierka Porubská s predsedníčkou KR Trenčín Máriou Danielovou
Vierka porubská s predsedníčkou KR Trenčín Máriou Danielovou. Zdroj: archív MD

 

Vierka Porubská odišla po krátkej chorobe v nedeľu 11. septembra, v piatok 16. septembra sme sa s ňou na Južnom cintoríne v Trenčíne rozlúčili. Česť jej pamiatke!

 

Josef Zbranek

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *