Pre lepšiu bezpečnosť na cestách

Každoročne si 15. októbra celý svet pripomína význam bielej palice v živote ľudí so zrakovým postihnutím (ZP). Stalo sa tradíciou, že ÚNSS v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru organizuje pri tejto príležitosti dopravno-preventívnu aktivitu Deň bielej palice. Tento rok sa v Bratislave a Banskej Bystrici so zástupcami Mestskej polície pozrie aj na architektonické bariéry.

 

Pri priechodoch sa figuranti, zapisovatelia a informátori spolu s policajnými hliadkami objavia 13. októbra. „Cieľ 13. ročníka zostáva nezmenený – upriamiť pozornosť širokej verejnosti, no najmä vodičov na chodcov s bielou palicou, a tým zvyšovať ich bezpečnosť v cestnej premávke. Vnímam však aj druhú líniu tejto komunikácie, a to smerom k našim klientom zameranú na zvyšovanie počtu aktívnych a hrdých užívateľov tejto nesmierne dôležitej pomôcky,“ hovorí koordinátorka Dňa bielej palice Ivana Frčová.

Pokiaľ by sa niekto chcel pridať k dobrovoľníkom Dňa bielej palice, má možnosť do konca septembra.

„Stačí kontaktovať vedúceho alebo vedúcu príslušného krajského strediska a oni mu všetky potrebné informácie povedia. Avšak, čo sa figurantov týka, na to, aby mohli byť v tento deň poistení, musia mať okrem zrakového postihnutia vek medzi 18 a 75 rokov. Starších figurantov, žiaľ, poistiť nemôžeme. Zároveň musia byť aktívnymi používateľmi bielej palice a, samozrejme, správne ovládať signalizáciu,“ vysvetľuje Ivana Frčová.

 

Vodič dostáva informačný leták a voňavý stromček do auta
Tí, ktorí rešpektujú zákon, bývajú odmenení

 

Ako na to?

V prípade, že by ste si chceli správne prechádzanie cez priechod zopakovať, ponúkame krátky návod:

  1. V prvom rade musíte bielou palicou nájsť hranicu medzi chodníkom a cestou – obrubník alebo varovný pás.
  2. Po tejto lokalizácii sa treba postaviť kolmo na smer idúcich áut a zaujať tzv. vyčkávací postoj, t. j. postaviť sa na úplný okraj chodníka a bielu palicu chytiť ceruzkovým úchopom. V tejto fáze ju musíte mať zvisle pred telom, aby bola pre vodičov čo najviditeľnejšia, a spodným koncom palice sa dotýkať obrubníka, resp. miesta, kde sa začína vozovka.
  3. Sluchom, príp. zvyškami zraku si overte, či autá zastavili, a teda či je bezpečné prejsť cez cestu.
  4. Ak ste si istí, že môžete prejsť, palicu zodvihnite vodorovne pred seba maximálne do výšky pása na 3 až 5 sekúnd. Potom ju vráťte späť pred seba a v prípade, že je vozovka voľná, resp. blížiace sa autá zastavili, prejdite na druhú stranu. Pri prechádzaní cez priechod pohybujte palicou po povrchu pred sebou. Je to nielen správne, ale najmä bezpečné pre vás i pre okolitých chodcov.

 

Nevidiaca žena stojí s asistentkou pred priechodom pre chodcov a zdvihnutím bielej palice signalizuje svoj úmysel prejsť cez cestu.
Nevidiaca signalizuje svoj úmysel prejsť cez priechod pre chodcov

 

Architektonické bariéry

Problémov pri pohybe po komunikáciách, s ktorými sa ľudia so ZP denne stretávajú, sú rôzne. Nie sú to len vodiči na cestách, ide aj o prekážky na chodníkoch: za všetky spomeňme napr. autá zaparkované na vodiacich líniách, nesprávne umiestnené reklamné pútače či v posledných mesiacoch neslávne slávne elektrické kolobežky.

„Mapovanie architektonických bariér bude súčasťou druhej línie októbrovej aktivity našej organizácie. V Bratislave i Banskej Bystrici sa naši odborní pracovníci v spolupráci s mestskou políciou pozrú na porušovanie vyhlášky 532/2002 Z. z.,“ dopĺňa Ivana Frčová.

 

Na signálnom páse je zaparkované auto.
Na signálnom páse sa parkovať nesmie

 

O výsledkoch akcie vás budeme informovať v najbližšom čísle Dúhy.

 

Eliška Fričovská

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *