Elixír mladosti a la ZO Čadca

Na jar dali výborníci hlavy dokopy, premysleli si receptúru, pozisťovali, kde ktoré prísady dostať, a koncom júna si jednoducho namiešali elixír mladosti. Rozporciovali ho, zabalili, papierové škatuľky opatrili nápisom Vek je len číslo, podeň vtlačili menším Podporené z grantového programu ÚNSS a mesta Čadca a rozdistribuovali. Samozrejme, Dúhe prezradili aj podrobnosti. Elixír počas troch posledných júnových dní užívalo v rekreačnom domčeku Zámoček v obci Matiašovce v Belianskych Tatrách celkovo 21 členov ZO Čadca vo veku od 4 do takmer 73 rokov. Píšte si!

 

Ingrediencie

  • Kultúrne pamiatky tak do dvoch dlaní: Čadčania si vybrali park miniatúr v Niedzici. Nechali sa previesť po stopách zjavení Panny Márie a prezreli si 20 svätýň nielen z Európy, ale aj iných kontinentov. Druhý park sa im už z rúk a najmä časového harmonogramu vyšmykol, preto s nimi plynulo a na historicko-geografickej úrovni o najdôležitejších pamiatkach podtatranského regiónu (o Hrade Dunajec, Czorsztyń, Pieninskom a Ľubovnianskom hrade, o Oravskom zámku, Červenom Kláštore, skanzene v obci Zubrzyca Górna či Uznańských, kostole v Dębne a o Dvore Tetmajerovcov) veľmi nepodebatujete. Jedine že by to dohnali samoštúdiom.

 

Žena stojí pri miniatúre kostola, je o trocha vyšší ako ona. Prezerá si ho hmatom.
Predsedníčka ZO si prezerá kostol v parku miniatúr

 

  • Informačné tabule a hlavolamy (množstvo závisí od počtu pripravovaných porcií): „Treba sa povzniesť nad všetky prízemnosti,“ rozhodli výborníci a v Bachledovej doline objednali lanovku, ktorá účastníkov výletu vyviezla až na začiatok Chodníka korunami stromov. Potom už, pravda, šiel každý po svojich až na 32 metrov vysokú rozhľadňu s výhľadom na Belianske Tatry, Pieniny i Zamagurie. „Medzi vetvičkami a lístím sa po širokých, drevených chodníkoch môže pohybovať naozaj každý – po dvoch, po štyroch, na kolesách, a keďže si popod nohy nevidí nik, dokonca aj tí, ktorí majú strach z výšok,“ približuje dlhoročná predsedníčka ZO Lýdia Oravcová. „Za však hovorilo aj iné. Celá trasa je lemovaná informačnými tabuľami so zaujímavosťami o tamojšej faune, flóre a živote miestnych lesov, ich ochrane i ničivej sile počasia. Dotýkať sme sa mohli ukážok kôry rôznych druhov stromov, prierezu ich kmeňa s letokruhmi, na drevených doštičkách boli tu i tam vyryté živočíchy, typické pre lesy Bachledovej doliny, a našou úlohou bolo z porozhadzovaných písmen zostaviť ich pomenovanie. Musím povedať, že to bola poučná a zábavná prechádzka pre nás všetkých.“

 

Muž, žena a dve deti, jedno z nich má muž na rukách, kráčajú chodníkom v korunách stromov.
Zdolávanie prekážok v korunách stromov

 

Dievčatko stojí pri drevenom hlavolame vtáka. Riešením hlavolamu je slovo "vták".
Lenke veru hlavolam hlavu nepolámal

 

  • Tisíce metrov kubických čerstvého vzduchu (takisto treba rozpočítať podľa počtu stravníkov): z výšin sa Čadčania prepadli rovno pod zem. Priamo do jedinej sprístupnenej vysokohorskej jaskyne v Tatranskom národnom parku, ktorá je široko-ďaleko známa svojimi sintrovými vodopádmi, pagodovitými stalagmitmi, viacerými jazierkami, hudobnou sieňou, Zbojníckou komorou, ktorá dostala pomenovanie podľa stalagnátu, pripomínajúceho sediaceho Jánošíka, a svojimi liečivými účinkami. „Pri zmienke o náročnejšom teréne a celkovo osemsto sedemdesiatich štyroch schodoch Belianskej jaskyne niekoľkým našim členom nohy vypovedali poslušnosť ešte pred vstupom, ale deti sme, pochopiteľne, na zemskom povrchu udržať nedokázali,“ pousmiala sa pri rozprávaní podpredsedníčka Eva Gregušová. „Kráčajúc po úzkych kľukatých chodbách, zdolávajúc schod za schodom a skláňajúc hlavy pred veľdielom prírody, sme v duchu veľmi ďakovali našej predsedníčke, pani Oravcovej, ktorá nám včas ukázala, ako nevidiacich a slabozrakých bezpečne sprevádzať zúženými priestormi, ako sa vyhýbať prekážkam, ktoré majú ten najnepravdepodobnejší tvar a číhajú na človeka na tých najnepravdepodobnejších miestach. Zážitok z podzemia sa nám ale spája aj s vynikajúcou akustikou hudobnej siene, v ktorej sa rozliehal zvuk fujary, a svetelnou show na hladine jazera.“

 

Hudobná sieň v Belianskej jaskyni. Záber na osvetlený priestor jaskyne, pekne viditeľné sú kvaple.
Hudobná sieň v Belianskej jaskyni. Zdroj: www.planetslovakia.sk

 

  • Zo štyri ulice premknuté tradíciami predkov: voľba padla na Zakopané, centrum goralskej kultúry, kde sa dodnes týčia budovy s typickou drevenou architektúrou, mestom premávajú koče s konským záprahom a kráčajú nimi ľudia v krojoch, do uší doliehajú goralské melódie a ľubozvučná poľština.

 

 Skupina ľudí stojí na mohutnom schodisku pred kostolom v Zakopanom.
V malebnom Zakopanom

 

  • Prístupné technológie podľa chuti: v Pieninskom národnom parku si Čadčania oprášili a rozšírili vedomosti z vlaňajšej letnej školy, teda z projektu Dotknúť sa prírody, počas ktorého pomocou zraku, hmatu a čuchu spoznávali lúčne kvety, stromy a huby. Opäť Eva Gregušová: „Tento rok sme sa zdigitalizovali a naše „lekcie“ sme obohatili o aplikácie, ktoré nám pomohli identifikovať rastliny a huby. Mladším sme tým ukázali ďalšiu z praktických appiek, starším možnosti, ktoré mobily poskytujú a ktoré sú nielen prístupné, ale v mnohých prípadoch slúžia aj ako kompenzačná pomôcka.“
  • Spoločenské hry a súťaže podľa chuti: do Elixíru mladosti a la ZO Čadca sa využili ihrisko a trávnaté plochy ubytovacieho zariadenia, kde sa členovia oddali hrám s jednou ozvučenou a dvoma kontrastnými loptami, strieľali do stredu bránky, plnili rôzne priestorovo-orientačné úlohy, skákali vo vreci, trápili kuželky, či skladali z papiera loďky a čiapky. Náletu ZO-čkárov sa nevyhla ani trampolína či šmýkačky, na bazén sa akosi čas nezvýšil.
  • Štipku sebaobsluhy: v prípade pobytu členov ZO Čadca to znamenalo prípravu raňajok a pochúťok na opekačku vo vlastnej réžii, ale pokojne siahnite po čomkoľvek inom z poličky Sociálna rehabilitácia.

 

Postup

Všetko treba poriadne zmiešať a v pravidelných intervaloch podávať okopovisté porcie čo najväčšiemu počtu ZO-čkárov. Čadčania ma ubezpečovali, že elixír je vhodný pre bábätká, lezúne, deti, mládež, dospelých i seniorov a že žiadne nežiaduce účinky sa dosiaľ na nikom nepreukázali. Niekedy sa ale medzi nich v prestrojení vyberiem, lebo… no, ja by som tiež do médií nevytrubovala, keby to celkom nevyšlo. Dám vám potom vedieť.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *