Ako zostať stále fit

V prvom tohtoročnom čísle sme vás nahovárali na Floor aerobik, tentoraz by sme vám chceli dať do pozornosti stránku superfitonline.sk, za ktorou stoja ľudia zo Slovenského zväzu telesne postihnutých a Slovenského paralympijského výboru. Prvotnou motiváciou bolo udržať našich reprezentantov v kondícii aj počas období, kedy bolo stretávanie výrazne obmedzené, pracovať na flexibilite, rozvoji koordinácie či posúvaní výkonnostných limitov. Textové i audiovizuálne materiály však neostali len v úzkom kruhu vrcholových športovcov, tvorcovia ich zverejnili, aby z nich mohol čerpať naozaj každý.

 

„Nerozlišujem cvičenie pre ľudí so zdravotným postihnutím a pre ľudí bez neho. Sú to tie isté pohyby, akurát k nim vedie iná cesta. Pohybové vzorce, ktoré dokážu vidiaci odčítať a napodobniť, slabozrakým ukážem z takej vzdialenosti, aby ma videli, nevidiacim ich popíšem slovami, vozíčkarom vyberiem zostavy, ktoré môžu realizovať posediačky,“ hovorí kondičný tréner našich paralyžiarov so zrakovým postihnutím Dušan Chromý, ktorý je jedným z autorov spomínaných materiálov. „Na stránke sú k dispozícii popisy cvikov, ktoré človek bez problémov zvládne v pohodlí domova, nevyžadujú si veľa priestoru (žiadne behy sme do zostáv nezaradili), pomôcky ako naťahovacie gumy alebo činky sú potrebné len pri niektorých. Jednoducho, pripravili sme také minimum pre tých, ktorí chcú ostať aktívni a aj po šesťdesiatke – sedemdesiatke vstať bez bolesti z kresla, či zohnúť sa a dvihnúť niečo zo zeme.“

Čo konkrétne na stránke nájdete? PDF súbory s popismi cvikov pre nevidiacich sú rozdelené do dvoch kategórií. Všeobecný kondičný tréning zahŕňa rozcvičku, cviky na dynamické zahriatie, kondičnú časť a skoky vpred, vzad, ale i do strán. Špeciálny kondičný tréning, to je drep so záťažou, cviky, využívajúce tzv. mŕtvy ťah, zostavy na základný príťahový pohyb rúk, pri ktorom sa využíva prevažne svalstvo chrbta a napokon posledná fáza silového tréningu, ktorá si vyžiada vaše maximálne fyzické schopnosti a maximálnu mentálnu a psychickú sústredenosť.

V rámci projektu vzniklo aj viacero videí (či už inštruktážnych s návodmi na cvičenie, alebo na rôzne témy, súvisiace so športom), nie všetky sú ale komentované natoľko, že ich človek so zrakovým postihnutím dokáže sledovať samostatne. Stránka sa v súčasnosti novým obsahom už neplní, ponúka však mnoho užitočných rád, ako zostať stále fit.

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *