Po covide v pohybe

Grantová komisia ÚNSS vyhlásila v roku 2021 dve grantové kolá. Prvé – Nevidiaci a slabozrakí v on-line svete nás neoslovilo, a preto sme sa rozhodli počkať na druhé.

S novou výzvou prišla aj myšlienka napísať projekt, ktorý sme nazvali Po Covide v pohybe. Uvedomovali sme si, že v dôsledku opatrení, ktoré boli na celom svete prijaté na zamedzenie šírenia pandémie, ľudia stratili nielen kontakt so spoločenským prostredím, ale i fyzickú kondíciu. Sedavé správanie a nízka úroveň telesnej aktivity majú z dlhodobého hľadiska na zdravie nepriaznivé účinky, pohodu a kvalitu života jednotlivcov (vnímali sme, že niektorí zoslabli, trochu zleniveli, iní zas pribrali), preto sme sa rozhodli vrátiť členov ZO ÚNSS č. 22 Lučenec do bežného života, naučiť ich pohybové a dychové cviky, umožniť im opäť sa navzájom stretávať, obnoviť prerušené kontakty, a prispieť tak k ich fyzickej i duševnej pohode.

Našou prvou aktivitou bola návšteva Košíc. Zavítali sme do botanickej záhrady, komplexu s rozlohou približne 30 hektárov, kde sme sa pokochali rastlinami v skleníkoch s tropickými a subtropickými druhmi (vrátane hmyzožravých), dekoratívnymi, koreninovými, vodnými a liečivými rastlinami, ale i vzácnou zbierkou zhruba 1200 kaktusov a sukulentov. Prešli sme sa po včelárskom náučnom chodníku a videli aj arborétum, tvorené množstvom cudzokrajných i domácich drevín, a mini ZOO, ktoré sú súčasťou areálu. Po prehliadke najväčšej botanickej záhrady u nás sme sa presunuli do centra k najstaršej spievajúcej fontáne v Československu, ktorá reaguje na vlastnú hudbu, každú hodinu na neďalekú zvonkohru, ale aj na živú hudbu zo Štátneho divadla Košice. Hoci sme nemali to šťastie, vidieť tancujúce vlnky v tme, kedy hýria farbami, sme radi, že sme sa okolo fontány poprechádzali a mohli si len tak, sediac na lavičke, vychutnávať neopakovateľne krásnu atmosféru.

 

ženy v skleníku botanickej záhrady obklopené exotickými rastlinami
Medzi unikátnymi rastlinami

 

Druhou líniou projektu nás sprevádzali naše dve lektorky Andrejka Belík Adamčíková a Jarka Paučová. Na siedmich stretnutiach sme vďaka nim dostali cenné informácie o tom, čo je cievna gymnastika, prečo je pri cvičení dôležité správne dýchať, prečo je potrebné udržiavať svoju lymfu a dodržiavať pitný režim, popri tom sme sa naučili, ako si uvoľniť krčnú, hrudnú a driekovú chrbticu. Cvičiť sme chodili do telocvične Obchodnej akadémie v Lučenci a do nášho krásneho mestského parku. Prírode sme ostali verní aj pri posedení pri guľáši, ktorý sme zorganizovali v Lučenských kúpeľoch.

V rámci projektu sme zavítali aj do Wellness Spa Novolandia v Rapovciach, kde sme si podľa vlastného výberu vyskúšali rôzne druhy sáun (fínsku, infrasaunu, soľný parný kúpeľ, vyhrievanú lavicu…), vonkajší bazén s morskou vodou a vírivku. Čo Vám budeme hovoriť? Spojili sme pohyb s relaxom, ako sa patrí!

 

žena sediaca pri spievajúcej fontáne v Košiciach
Oddych pri spievajúcej fontáne v Košiciach

 

Kvôli tretej vlne koronavírusu sme nestihli absolvovať klasickú masáž a lymfodrenáž v masérskom salóne BEST Therapy Štefan Belík, ani zorganizovať záverečné stretnutie, ktoré malo byť vyhodnotením projektu. Ak si myslíte, že sme sa s touto skutočnosťou zmierili, mýlite sa! Účastníkom projektu sme zakúpili darčekové poukazy na masáže, ktoré budú môcť využiť po uvoľnení opatrení v roku 2022, a potešili sme ich pamätným listom a fotografiami, ktoré dokumentujú chvíle strávené v kruhu skvelých ľudí. Spätné väzby sme si od účastníkov vyžiadali telefonicky a na ich základe môžeme konštatovať všeobecnú spokojnosť a chuť stretávať sa na aktivitách podobného zamerania aj v tomto roku. Vďaka projektu, ktorý nám schválila Grantová komisia ÚNSS, sme ostali po covide v pohybe.

 

Renata Oláhová a Jarmila Paučová, koordinátorky projektu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *