Na Orave dobre, na Orave krásne

S kontrolórkou ZO na pútnické miesto do obce Klin, s jej predsedníčkou loďou na Slanický ostrov umenia, s tajomníčkou úvraťami Oravskou lesnou železnicou a napokon s hospodárkou za pamiatkou UNESCO.

Takýto plán predložila grantovej komisii ÚNSS ZO Námestovo. Niesol názov Nechajme sa prekvapiť a v tomto duchu „museli“ členovia výboru pripraviť jeden bohatý deň pre svojich členov. Poďte sa pozrieť, ako sme si s tým poradili!

Byť členom našej organizácie nie je nutné zlo, ale skvelá možnosť sebarealizácie. Dôkazom toho sa stali aj prekvapenia, ktoré pre členov svojej ZO prichystali výborníci – zaujímavosti svojho mesta či obce, prírodné a kultúrne bohatstvá, na ktoré sú hrdí, a, samozrejme, miestne špeciality. A čo by sme vám na Orave odporúčali?

  1. Milovníkom nenáročnej turistiky návštevu obce Klin, nad ktorou sa na vrchu Grapa majestátne týči Socha Ježiša Krista (verná kópia tej v brazílskom Rio de Janeiro) a od roku 2009 aj socha modliaceho sa Svätého otca Jána Pavla II. V blízkosti monumentov nájdete 14 zastavení Krížovej cesty a Kaplnku Božieho milosrdenstva. Celkovú atmosféru vám dotvorí aj pohľad na Oravskú priehradu a Roháče, a ak to stihnete koncom júla, zvôkol-vôkol vám budú rozvoniavať ruže, klinčeky a aksamietnice. Za tip ďakujeme Štefánii Krpčvonikovej, našej kontrolórke.

 

Socha Ježiša Krista na vrchu Grapa, pod sochou skupina pózujúcich výletníkov
Socha Ježiša Krista na vrchu Grapa

 

  1. Pod druhé odporúčanie sa podpisuje Janka Gonšenicová a znie: spoznávať krásy Oravy z hladiny Oravskej priehrady. Celú plavbu vám bude spríjemňovať výhľad na Západné Tatry a Babiu horu a keď budete míňať Vtáčí ostrov, súčasť chránenej krajinnej oblasti Horná Orava, určite si nenechajte uletieť jeho obyvateľov – čajky smejivé, čajky bielohlavé, rybárov riečnych a niekoľko druhov kačíc. Ani Slanický ostrov umenia nepreplávajte bez povšimnutia. Inak vám ujde návšteva lapidária oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia, expozície Slovenská tradičná ľudová plastika a maľba, nainštalovaná v interiéri barokovo-klasicistického kostola, a história zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady, kvôli ktorej treba zostúpiť do bývalej hrobky.
  2. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva z lesných správ a spájala Oravskú Lesnú, Zákamenné a Lokcu. Motorová drezina ťahá svoje vagóniky po úvratiach, lemovaných prekrásnou oravskou prírodou, z lesa až po Sedlo Beskyd tu i tam vykúkajú rozprávkové bytosti. Áno, reč je o Oravskej lesnej železnici, kam nás vzala naša tajomníčka Anna Murínová. V rámci výletu sme stihli aj neďalekú vyhliadkovú vežu a prehliadku dobových fotografií a dokumentov, modelov lesných dopravných prostriedkov, nástrojov na prácu s drevom, modelu úvratí, figurín dvoch drevorubačov pri práci v lese a v areáli voliéry s pávmi a ovečkami.

 

Členovia ZO stoja pred otvorenými vagónmi železničky
Oravskou lesnou železnicou

 

  1. A keď už budete na Orave, určite si vyhraďte čas na Tvrdošín a jeho pýchu – drevený gotický Kostol Všetkých svätých, ktorý je zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Uchváti vás figurálnymi a ornamentálnymi maľbami, kazetovým stropom a barokovým oltárom s obrazom Všetkých svätých z konca 17. stor. Do odporúčaní, ale s výkričníkom, pridávame aj 11 metrov vysokú drevenú rozhľadňu Borová pod vrchom Uhlisko nad Tvrdošínom. Onen výkričník umiestňujeme k zmienke o rebríku, po ktorom sa na ňu vystupuje. Z našej skupinky si na to trúfli len dve odvážne osoby. Prekonáte nás?

 

Garantom nezabudnuteľných chvíľ na Orave je ZO Námestovo

 

Helena Gičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *