Cesta svetla pozná víťazov

Po ročnej prestávke spôsobenej pandémiou sme sa opäť pustili do organizovania súťažného ročníka projektu Cesta svetla. Súťaže spájajúcej fotografov akéhokoľvek veku, so zrakovým postihnutím aj bez neho, no s nadšením zachytiť hľadáčikom fotoaparátu to najzaujímavejšie, čo svet ponúka. 

 

Aktuálny ročník Cesty svetla priniesol niekoľko zmien. Tou prvou bola úprava súťažných kategórií. Farebná, čiernobiela či mobilná fotografia sa pretransformovali na kategórie: Zrakové postihnutie; Fenomén svetla a Mladý fotograf. „Ďalšou, verím, že pozitívnou novinkou je zmena v obsadení poroty. Myslím si, že je dobré, ak sa z času na čas porota obmení, pretože prináša do súťaže iný pohľad a akýsi nový vietor,“ hovorí Pavol Korček, koordinátor Cesty svetla.

Ja sa tmy nebojím, Spod šapitó, Zimná krajina, Správne vidíme iba srdcom… To sú názvy niekoľkých snímok, ktoré bojovali o úspešné umiestenie. Dovedna odborná porota hodnotila takmer 160 snímok od 37 autorov. „Súťažné snímky boli veľmi zaujímavé. Vidno, že autori poslali fotografie, nad ktorými sa zamýšľali, nefotili prvoplánovo. Najmä v rámci druhej kategórie sme videli veľmi vydarené fotografie. Skutočne bolo ťažké rozhodnúť, koho poslať na stupne víťazov. Aj preto sme udelili niekoľko čestných uznaní,“ konštatuje na margo aktuálneho ročníka Milan Krupčík, predseda poroty.

Všetci členovia poroty súťaže Cesta svetla sa zhodli, že dobrá fotka musí spĺňať tri dôležité atribúty – svetlo, kompozíciu a emóciu. „Dnes si vieme vylepšiť fotografie rôznymi filtrami, ktoré aj z priemernej fotografie urobia peknú snímku. Takých máme plné sociálne siete. Ale ak by ste takúto fotografiu stmavili a zbavili úprav, každá chyba sa zvýrazní a snímka je nepoužiteľná. To je rozdiel medzi naozaj zvládnutou a iba „peknou“ fotkou,“ dodáva členka poroty Eva Amzler. „Ak by som mala tohtoročným účastníkom čosi poradiť, nech popracujú na kompozíciách. Pretože mnohým snímkam k dokonalosti chýbala práve dobrá kompozícia,“ radí Eva Amzler. „Zároveň nie je na škodu preštudovať si teóriu zlatého rezu,“ dopĺňa jej radu Milan Krupčík.

V minulosti Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vydávala kalendár zostavený z najlepších snímok daného ročníka. Tohto roku sme sa rozhodli pre zmenu a Cestu svetla prepojili s verejnou zbierkou Biela pastelka. „Počas pandémie sme si uvedomili, že je veľa osamelo žijúcich ľudí, ktorí často nemajú možnosť ani len online kontakty. Napadlo nám, akú radosť by im vtedy urobila hoci obyčajná pohľadnica. Rozhodli sme sa, že by sme mohli aktuálny ročník súťaže spojiť s našou zbierkou Biela pastelka. Zaujímavé snímky chceme vytlačiť vo forme pohľadníc a tie následne venovať do škôl, ktoré s nami v rámci zbierky spolupracujú. Veríme, že sa k nám žiaci i učitelia pridajú a podporia našu snahu akéhosi vzájomného prepojenia. Pošlú pohľadnice do sveta a zároveň trochu „svetla“ svojim blízkym, priateľom, známym i neznámym,“ hovorí Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

Ak by ste radi spoznali víťazné snímky alebo členov poroty, kliknite si na webovú stránku www.okamih.eu.

 

pohľad zdola na okno historickej budovy, na ktorom sú umiestnené dve plastové hlavy s klobúkom a šiltovkou
Prvé miesto v kategórii Zrakové postihnutie získala Eva Gašparová so snímkou Pohľad

 

čiernobiela fotografia, muž nalíčený ako upír vo svetle zapálených sviečok
Prvé miesto v kategórii Fenomén svetla udelila porota Jozefovi Chromiakovi, autorovi fotografie s názvom Spod šapitó

 

čiernobiela fotografia mladého muža spredu a zároveň zboku
Martin Ragan obsadil 1. miesto v kategórii Mladý fotograf

 

Eliška Fričovská

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *