Bielu pastelku 2021 darcovia nesklamali

V piatok 24. septembra 2021 dominovala mestám a obciam Slovenska Biela pastelka. Napriek tomu, že sme mali obavy zo zhoršujúcej sa situácie v súvislosti s pandémiou, zbierkový deň sa vydaril. Prialo nám počasie i darcovia. Výnos hlavného zbierkového dňa dosiahol rekordný výsledok. 

 

Napriek tomu, že sa jednotlivé okresy začínali sfarbovať a hrozba koronavírusovej pandémie sa zvyšovala, základné i stredné školy sa rozhodli nevzdať a podporiť verejnú zbierku Biela pastelka. „Vždy si veľmi vážime každú pomoc a spoluprácu zo strany našich dobrovoľníkov a zapojených škôl. Situácia nebola a nie je jednoduchá, a predsa boli s nami v akomsi neviditeľnom spojení učitelia, stredoškolskí profesori, žiaci, študenti, dobrovoľníci so zrakovým postihnutím. Akoby už aj samotná atmosféra zbierkového dňa bola v čomsi iná, plná nadšenia a vzájomného prepojenia. A skutočne, hlavný zbierkový deň nám priniesol úžasný výsledok,“ hovorí Tatiana Winterová, riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Biele pastelky venovali dobrovoľníci darcom už po dvadsiaty krát. Vďaka sponzorskému daru z Lion´s Club International ich mohlo byť v uliciach úctyhodné množstvo, dovedna až 350 000. Veríme, že aj ich dostatočný počet pomohol k výbornému výnosu. Iste aj rozsiahla mediálna kampaň a najmä šikovnosť našich dobrovoľníkov – žiakov, študentov, ale aj našich členov. To všetko vytvorilo správnu kombináciu pre náš spokojný úsmev. A spokojná bola aj naša ambasádorka, obľúbená moderátorka Adela Vinczeová: „Biela pastelka je moja stálica. Prostredníctvom tohto projektu som spoznala veľa zaujímavých a k životu pozitívne pristupujúcich ľudí, ktorí ma utvrdili v tom, že hoci sami nerozhodujeme o tom, čo sa nám v živote stane, môžeme ovplyvniť svoj postoj k životu.“

O tom, že sa k nám tento rok pridal aj obľúbený komik Fero Joke sme už písali, ale vedeli ste, že vyštudoval špeciálnu pedagogiku, odbor tyflopédia (pedagogika zameraná na problematiku ľudí so zrakovým postihnutím, pozn. red.) a s nevidiacimi má osobnú skúsenosť? „Mám nevidiacu kamarátku. Stretli sme sa ešte ako tínedžeri a trávili spolu veľa času. Naučil som sa, že nevidiacim musím veľa vecí opisovať, byť konkrétnym. Niekedy bolo náročné premyslieť si, ako čosi dokonale opísať. Prekvapila ma aj dôležitosť hmatu. Kým sa s nevidiacim nestretnete osobne, viete, že čítajú Braillovo písmo bruškami prstov, ale je toho oveľa viac, čo všetko vnímajú prostredníctvom hmatu, sú to ich druhé oči, doslova,“ hovorí. Aj to bol dôvod, prečo Bielu pastelku rád podporoval na sociálnych sieťach a užil si tiež zbierkovanie v uliciach.

 

Fero Joke v strede, po oboch stranách so ženami zo zbierkového tímu
Fero a dievčatá

 

 

Na fotografii zľava: Martin Kostický, Adela Vinczeová, Veronika Ďurčeková a Vanesa Richterová
Adela sa so zbierkovým tímom pohybovala v okolí Dunaja

 

Ako teda dopadli jednotlivé kraje počas hlavného zbierkového dňa? Prvá priečka patrí Bratislavskému kraju, v ktorom sa dobrovoľníkom podarilo vyzbierať 31 739,85 €. Pomyselnú striebornú medailu získal Prešovský kraj s čiastkou 27 549,81 €. Vyše 21-tisíc vyzbierali kraje Košický a Nitriansky. Konkrétne na konto zbierky pripísali čiastky 21 605,46 € a 21 347,86 €. Hranicu dvadsaťtisíc prekročil aj Žilinský kraj. Žiaci, študenti i dobrovoľníci z radov ľudí so zrakovým postihnutím dovedna vyzbierali 20 215,95 €. Sumu 15 874,22 € na konto zbierky pripísal Banskobystrický kraj. Trnavský kraj dosiahol po prepočítaní čiastku 13 144,02 €. Informácie o jednotlivých krajoch uzatvára Trenčiansky kraj so sumou 11 348,23 €. „Celkový výnos hlavného zbierkového dňa dosiahol čiastku 162 825,40 €. Sme veľmi vďační všetkým, ktorí sa akokoľvek podieľali na dosiahnutí tohto krásneho výsledku. „Myslím si, že je zároveň signálom, že aj v tomto náročnom období vieme prejaviť solidaritu, myslieť na iných, podeliť sa a podporiť tých, ktorí to naozaj potrebujú. Naši darcovia si môžu byť istí, že finančné prostriedky využijeme rozumne a na správny účel – pomoc a podporu ľudí so zrakovým postihnutím,“ dopĺňa Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

 

Ambasádori Bielej pastelky: zľava Fero Joke, Adela Vinczeová, Róbert Roth
Veselé pastelkové trio. Autor: Eva Amzler

 

Keďže uzávierka Dúhy nás nepustí, v tomto vydaní budú chýbať informácie o víťazoch motivačnej súťaže. Avšak veľké ĎAKUJEME za ochotu zbierkovať určené našim členom a aktívnym dobrovoľníkom chýbať nesmie: „Veľmi rada využívam tento priestor na vyjadrenie slov vďaky všetkým členom základných organizácií, ktorí sa rok čo rok obetavo zapájajú do zbierky. Viem, že to pre nich nie je jednoduché, najmä v týchto náročných dňoch, no verím, že úžasný výsledok hlavného zbierkového dňa je dostatočnou satisfakciou a príjemnou motiváciou do ďalších dní,“ konštatuje T. Winterová.

 

Zbierka sa ešte nekončí

Biela pastelka 2021 sa oficiálne končí 31.12.2021, takže darcovia môžu na konto zbierky naďalej prispievať:

  • online na číslo účtu SK23 1111 0000 0014 3025 8006
  • prostredníctvom mobilných telefónov na číslo 820
  • darovacími bránami, ktoré sú k dispozícii na www.bielapastelka.sk

 

Eliška Fričovská

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *