Škola hrou

Zaujíma vás, ako si nažívajú Gorali na Orave? Čo sa skrýva pod spojením „tradičné hospodárenie“ či kto a čo sa usídlilo v podmáčaných lúkach, slatinách a tamojších lesoch? Túžite zosystematizovať úvrate na vrchu Beskyd alebo preniknúť do tajov technického riešenia Oravskej lesnej železnice? Nič jednoduchšie! Začiatkom augusta sme pre vás vďaka podpore z grantového programu ÚNSS a mesta Čadca vyškolili zopár sprievodcov sotva väčších ako prst. 

 

Núteného on-linu už bolo dosť, povedali sme si na výborovke, a najmenším členom ZO Čadca sme v období letných prázdnin pripravili študijný plán a dopriali krátke hravé „vyučovanie“ v lone oravskej prírody. Počas trojdňového pobytu sme si my dospelí zopakovali a deťom odhalili, ako pomocou zraku, hmatu a čuchu môžu rozoznávať jednotlivé druhy lúčnych kvetov, listnatých a ihličnatých stromov. Tým ale poznávanie lesa nekončilo! Hľadali a nachádzali sme huby (viaceré druhy jedlých hríbov, suchohríbov, kozákov a masliakov, ale pritrafil sa i nejedlý hríb červený a na vlhkejších miestach dokonca podhríb žlčový), oberali maliny a čučoriedky. Niekoľko lekcií bolo zameraných na počúvanie a identifikáciu tamojšieho vtáctva, niekoľko na orientáciu v prírodnom prostredí.

„Večer sme si posedeli na terase, my sme sa zhovárali a deti si vytiahli spoločenské hry,“ hovorí Eva Gregušová podpredsedníčka ZO Čadca. „Okrem iného sme mali reliéfne pexeso z dielne Slovenskej biblickej spoločnosti (dokonca aj s návodom v Braillovom písme), takže naši malí hráči museli prstami na kartičke nájsť napr. hviezdu, holubicu, rybu, ťavu či iné symboly a  pospomínať si, kde v Písme je o nich zmienka. Tí, ktorí už z I. stupňa základnej školy vyšli dávnejšie, mali, pravdaže, iné hry, skôr také kreatívne, rolové.“

 

reliéfne pexeso z dielne Slovenskej biblickej spoločnosti, na kartičkách je dvojica holubíc, ovečiek a rýb
Viete, kde v Biblii je zmienka o holubici, ovečke či rybe? Autor: Eva Gregušová

 

Druhý deň sme zasvätili prechádzke po lesníckom náučnom chodníku v Oravskej Lesnej. Vzhľadom na priveľkú vekovú pestrosť turistov (od 3 a pol roka až po viac než 70) sme všetkých 40 zastavení nezvládli, ale so vznikom a ochranou lesa sme sa oboznámili. Vďaka náučným tabuliam a ukážkam si deti mohli prezrieť, ako sa od seba odlišuje kôra jednotlivých stromov, čo sa skrýva pod pojmom „letokruhy“, či aké tvary majú listy. Voňavým a mäkkým prekvapením bol pre ne mach, dokonca podstatne väčším, keď zistili, že je domovom mikroskopických živočíchov. Pravdaže, vynechať kilometre Oravskou lesnou železnicou, to by nám nik z výletníkov neodpustil. Navyše by sme prišli aj o stretnutie so Snehulienkou, Červenou čiapočkou, Pinocchiom a mnohými ďalšími obyvateľmi lesa.

 

Spoločná fotografia účastníkov výletu na stanici v Oravskej lesnej železnice
Výletníci na stanici Oravskej lesnej železnice. Autor: Eva Gregušová

 

„Už to nie je ako kedysi, keď som napríklad ja bola malá,“ odpovedá Eva Gregušová na otázku, či popri flóre spoznávali aj faunu, „dnešné deti už tých príležitostí vidieť naživo zvieratká, skúsiť sa o ne postarať či pohrať sa s nimi, nemajú toľko, a to ani tie, ktoré bývajú na dedine. Mali obrovský zážitok, keď sme podišli ku kačkám, ovečkám a teliatkam, pre menšie deti to bola úplne nová skúsenosť.“

V projektovom duchu nás čaká ešte trošku administratívy, ale už teraz vieme, že na zoznam prínosov určite pripíšeme okrem letného vzdelávania detí aj priestor na výmenu rodičovských skúseností a povzbudenie pre súrodencov nevidiacich a slabozrakých detí, ktorým dobre padlo presvedčiť sa, uvedomiť, že v tom nie sú sami.

 

Peter Halada

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *