Korona-nekorona, zahrali sme si Sluchostop

My, čo sme kedysi chodili do SŠI pre žiakov so zrakovým postihnutím v Levoči, sme sa často zúčastňovali súťaže, ktorej hlavná časť spočívala v hádaní prevažne rozhlasových hier prevzatých z SKN Mateja Hrebendu, ktoré sme si ako deti často vypožičiavali, alebo priamo zo Slovenského rozhlasu. Jej autorom bol vtedajší vedúci výchovy, pán Alexander Péchy. Inšpiroval ho Videostop, súťaž, ktorá sa v tom čase konala v Prahe. Povedal si: keď môže byť táto súťaž zameraná na zrak, prečo by sme si ju nemohli prispôsobiť a zamerať sa na sluch? A tak vznikol Sluchostop. 

 

Jedného dňa mi napadlo, že by sme si tento nekonečne dlhý čas koronakrízy mohli spríjemniť oprášením a oživením súťaže zo školských čias. To nič, že je stále lockdown, zápoliť sa predsa dá aj z pohodlia domova. Stačí nám mobil či počítač a niektorá z množstva internetových platforiem. Svoj nápad som predostrela kamarátovi Ondrejovi Rosíkovi. Pôvodne som chcela, aby sme si zahrali len celkom malá skupinka ľudí, Ondrej však navrhol, aby sme umožnili zapojiť sa všetkým nevidiacim, ktorí by o Sluchostop mali záujem a ktorým by nerobilo problém súťažiť na diaľku. Ondrej so svojou manželkou Ivankou sa podujali súťaž zorganizovať, podpredseda ÚNSS Josef Zbranek prevzal záštitu a prisľúbil malé ceny pre výhercov.

Nuž, slovo dalo slovo a podujatie sa v piatok 19. marca naozaj uskutočnilo. Hráči sa pripojili prostredníctvom platformy Jitsimeet, Ondrej vytvoril jednorazové internetové vysielanie s príponou m3u, ktoré dostali mailom tí, čo nechceli súťažiť, iba počúvať. Ale čo by to bolo za súťaž, keby nám do nej nekvapla slza problémov a komplikácií? O 19:00, keď sme už-už mali začať, v obci Brusno, teda tam, kde bol hlavný internetový server nášho on-line meetingu, vypadla elektrina a všetko sa zrútilo. Našťastie, naši šikovní technici Ondrej a Peťo si s tým hravo poradili. Do hodiny bol vytvorený záložný server a súťaž sa mohla konečne začať.

 

Ako za starých čias

Pravidlá sme nezmenili. Súťaž mala dvoch moderátorov: Ondreja a Ivanku a 8 súťažiacich, rozdelených do dvoch skupín: štyria hádači a štyria radcovia, tzv. blaferi. Hádačmi boli Lesanka Královičová, Mirka Genská, Marco Oros a Ľuboš Korenčík, roly radcov-blaferov sa zhostili Zuzka Pohanková, Peťo Nedorost, Mirka Zubajová a Miško Ondruška. Ondrej nám, hádačom, pustil ukážku z rozhlasovej hry a našou úlohou bolo uhádnuť názov literárnej predlohy, jej autora alebo meno práve hovoriaceho herca. Hádač, ktorý poznal správnu odpoveď, sa „ozval“ tlačidlom hlásiť sa, načo bol hneď vyvolaný. Ak odpovedal správne, dostal druhú úlohu: vedomostnú otázku, s ktorou mu mali pomôcť radcovia-blaferi – buď všetci štyria, alebo iba jeden, ktorého si sám vybral. Pravdaže, blaferi nezískali toto označenie nedopatrením – snahou každého z nich bolo svojou odpoveďou hádača zmiasť. Ak hráč správne vyhodnotil odpoveď radcu-blafera (tzn. odhalil jeho zavádzanie alebo sa stotožnil s jeho pravdivou odpoveďou), získal bod. Ak nie, zvýšilo sa skóre v prospech blafera.

Celkovo sme si vypočuli 8 zvukových ukážok, po ktorých nasledovalo osem vedomostných otázok. Víťazmi súťaže sa stali hádačka Leska Královičová a radca Peťo Nedorost. Druhé miesto obsadili hádačka Mirka Genská s blaferom Miškom Ondruškom, z tretieho sa tešili hádač Marko Oros s blaferkou Zuzkou Pohankovou. Na štvrtom mieste skončili hádač Ľuboš Korenčík s blaferkou Mirkou Zubajovou. Víťazom súťaže srdečne blahoželáme!

 

Poďakovanie na záver

Patrí všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k realizácii tejto súťaže. Menovite manželom Ondrejovi a Ivane Rosíkovcom, ktorí sa môjho nápadu zahrať si Sluchostop nielen chytili, ale ho aj celý sami vo svojom byte zorganizovali. Ďakujem Ondrejovi a Peťovi za nastavenie platformy Jitsimeet, prostredníctvom ktorej sme mohli súťažiť, a za vysielanie, vďaka ktorému mohli ostatní záujemcovia priebeh súťaže sledovať. Súťaž by sa nebola uskutočnila bez Petra Wagnera, ktorý nám poskytol svoj domáci server, Peťa Nedorosta, ktorý v čase nanovo nahodenej elektriny pomáhal Ondrejovi Rosíkovi technicky ratovať, čo sa dá, Želky Zemčákovej, Božky Gogoľákovej a mnohých ďalších, ktorí pomohli s výberom konkrétnych rozhlasových hier, a SKN Mateja Hrebendu v Levoči, bez ktorej by sme mnohé z nich nepoznali. Veľké ďakujem patrí aj ÚNSS za to, že si Sluchostop vzala pod svoje ochranné krídla a poskytne víťazom súťaže ceny. Nemôžem opomenúť ani tých šestnástich ľudí, ktorí v ten piatok počúvali internetové rádio a držali nám palce. Srdečne ďakujem!

Milí priatelia, Sluchostop bol po dlhom čase prvou, ale pevne verím, že nie poslednou našou súťažou. Radi by sme sa v tomto duchu opäť stretli. Uvažujeme aj nad inými zvukovými nádielkami, napr. nad filmami alebo názvami skladieb a speváckych interpretov. Chcela by som vás všetkých povzbudiť – našich spoločných známych aj menej známych –, ktorí máte odvahu a súťaživého ducha: prihláste sa do ďalšieho kola Sluchostopu a ukážte, čo viete! Verím, že druhé kolo tejto súťaže bude už čoskoro. A naživo.

 

Miriam Genská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *