Pútavá škola chrbta

Začiatkom minulého roka sme si pri plánovaní aktivít v našej základnej organizácii akosi jasnejšie uvedomili, že naša členská základňa postupne starne. Väčšina je v slabšej kondícii a má skúsenosti s bolesťou chrbta a zlým držaním tela. Preto sme dali hlavy dokopy a ZO Námestovo predložila grantovej komisii projekt.

 

Naším zámerom bolo pútavou formou a v atraktívnom prostredí vzbudiť záujem našich členov a zároveň ich povzbudiť, aby urobili niečo pre vlastné zdravie, zlepšili vnímanie svojho tela a pochopili funkcie pohybového aparátu. Obrátili sme sa na odborníčku na fyziatriu, balneológiu a liečebnú rehabilitáciu a po súhlasnej odpovedi sa spustil obvyklý kolotoč: diskusie o obsahu prednášok, oslovenie ubytovacieho a stravovacieho zariadenia v Oraviciach. Všetko šlo podľa predstáv, a tak sme sa s nadšením pustili do realizácie.

 

Obkľúčení prírodou

Na cestu do obľúbeného rekreačného miesta v Západných Tatrách s geotermálnym kúpaliskom, prírodnými krásami, klimatickými podmienkami a terénom ako stvoreným na turistiku sme sa vydali 21. augusta. V počte 12 členov ZO sme sa ubytovali na chate Oravice, počkali na štyroch dochádzajúcich a lektorku Janku Bolibruchovú a naše vzdelávanie sa mohlo začať.

Úvodná prednáška nám pomohla zorientovať sa v anatómii kostí, kĺbov a svalov, dozvedeli sme sa niečo o správnom dýchaní, ktoré sme si hneď aj poriadne nacvičili. Po večeri nasledovalo správne držanie tela a praktické rady, ako zvládnuť náhle vzniknutú bolesť chrbta.

Zážitky toho dňa však ešte ani zďaleka nemali konca-kraja. Už sa takmer stmievalo, keď sa zopár členov rozhodlo absolvovať večernú prechádzku po okolí. Prešli sme asi len sto metrov a čo nevidím – jeleň. Drevená atrapa, myslím si, aspoň si ju môžu nevidiaci ohmatať. Lenže „atrapa“ sa znenazdania pohla a moje nohy začali zapúšťať korene. Naši členovia, väčšinou prakticky nevidiaci, skutočne prakticky nič nevideli, zachytili len dupot štyroch nôh, keď prebehla okolo nás. Až na chate som sa dozvedela, že sme mali tú česť s miestnou atrakciou jeleňom Mišom, ktorý čakal nejakú maškrtu. Žiaľ, s nami ho chtiac-nechtiac čakal pôst.

 

Pohybom proti bolesti

Ani druhý deň sme nezaháľali. Témou boli tzv. správne pozície tela v priestore: líhanie, ležanie a vstávanie z postele, sedenie, sprchovanie a kúpanie či domáce práce. Teóriu opäť vystriedali cvičenia, tento raz zamerané na rozhýbanie kĺbov a uvoľnenie krčnej a hrudnej chrbtice.

O odporúčaných pohybových aktivitách sme sa napočúvali dosť veľa, tak sme si chvíľku voľna ukradli práve na ne: pred obedom na chôdzu po Oravickej doline (kým nás späť na chatu nezahnala nečakaná búrka), po ňom na plávanie. Nahodili sme plavky a šup do Aqaparku Meander rozvíjať statickú a dynamickú funkciu chrbtice, zmierniť bolesti chrbta a dopriať si svalovú relaxáciu. Ani neplavci nemuseli z kola von – priaznivý efekt má aj to, keď sa vo vode len kráča.

Po večeri dostal slovo člen našej ZO masér Milan Tomašák, ktorý nám predviedol nielen to, ako profesionálne dokáže pomôcť on nám, ale aj to, ako si pri stuhnutých svaloch môžeme dať masáž aj sami sebe. Potom prišla na rad spoločná opekačka a ráno návrat domov.

 

Koniec dobrý, všetko dobré

Pokračovania Pútavej školy chrbta sme sa dočkali pred koncom roka. Pod vedením Magdalény Kolenčíkovej sme sa 12. novembra sústredili na správne sedenie s chránenou pozíciou chrbtice. Vďaka nej už vieme, že nesprávne sedenie spôsobuje preťaženie kĺbov, svalov a väzov, zapríčiňuje bolesti hlavy, šije i chrbtice a napokon vedie k fyzickej a psychickej únave. Podiskutovali sme o vhodných športoch, tí odvážnejší si dokonca zacvičili na fit lopte.

Záverečné stretnutie sa uskutočnilo 3. decembra a pani doktorka ho využila na zhrnutie toho najdôležitejšieho. Absolútnou bodkou nášho projektu bolo spoločné vypracovanie manuálu, ktorý sme nazvali Päť „P“ pre zdravý chrbát:

  1. Pohybový zlozvyk odstráň!
  2. Pozor na jednostranné preťaženie!
  3. Pohybuj sa, cvič, plávaj!
  4. Prácu vyváž odpočinkom!
  5. Pri stuhnutých svaloch využi hmat!

 

Poďakovanie

Týmto naša Pútavá škola chrbta skončila. Všetkých nás obohatila, stmelila našu ZO a prinútila pracovať na svojom zdraví. Veď pružná a pevná chrbtica predstavuje náš strom života. Naše úprimné poďakovanie patrí MUDr. Magdaléne Kolenčíkovej, asistentke Bc. Janke Bolibruchovej a masérovi Milanovi Tomašákovi, ktorí pre nás pripravili obohacujúce prednášky a venovali sa nám aj po praktickej stránke. Touto cestou chceme poďakovať aj grantovej komisii UNSS za schválenie projektu a možnosť realizovať ho.

 

Helena Gičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *