Milí voliči!

zvoľte si Dúhu a bez okolkov a vyzvania vám aj poviem prečo. Niet lepšej voľby ani systému, a to som zohľadnila podmienky v celej Európskej únii. 

 

            1. Dlhovekosť: týmto číslom načíname 20. ročník, nie sme teda hocijaká skaderuka-skadenoha, čo ju len včera vypľula čierna zem a zajtra si ju opäť vezme.
  1. Kandidátka: kravatu lídra nosí od prvého „D“ až po posledné „a“ Josef Zbranek, kandidátna listina máva stálice, ale vždy ušanujeme kus miesta aj novým tváram, takže pokojne píšte, čo vám stroje stačia.
  2. Program: objímajúci všetky oblasti života, čiže kam až oko dovidí.
  3. Volebné obdobie: kým svet svetom bude, chcem povedať únia úniou.
  4. Právo voliť: Dúhu si môže zvoliť ktokoľvek. Slovensko je totiž popri Rakúsku, Chorvátsku, Dánsku, Fínsku, Írsku, Taliansku, Lotyšsku, Holandsku, Španielsku, a Švédsku z tých členských štátov EÚ, kde za žiadnych okolností nemožno občana pozbaviť práva voliť.
  5. Povinná voľba: je len a len na vás, ktoré číslo a ktorý článok si prečítate. Nik z redakcie nebude hromžiť, že ste ten či onen text odlistovali, ani vám neudelí pokutu, ani nestopne dodávku. Nie sme takí prísni ako v Belgicku a Luxembursku, kde treba neúčasť na voľbách nielen písomne zdôvodniť, ale aj dokladovať (jedinou výnimkou sú Luxemburčania starší ako 75 rokov, tí sú od volieb oslobodení), alebo v Grécku, kde sa musíte zodpovedať úradníkovi.
  6. Prístupnosť volebných miestností: onen krúžok môžete načmárať na ktoromkoľvek krajskom stredisku, na ktoromkoľvek poradenskom mieste, a to sú všetko blindfriendly priestory. Napríklad v takom Nemecku by sme na formulári museli uviesť, či je daná volebná miestnosť prispôsobená pre ľudí so zdravotným postihnutím, dokonca i telefónne číslo, kde vás do prístupných medzí s radosťou odkážu. Ale v dvanástich členských štátoch by sa s vami nepárali – prístupné-neprístupné, museli by ste voliť tam, kam na základe miesta bydliska patríte.
  7. Hlasovací lístok a jeho úprava: my mu hovoríme objednávkový formulár a na zjednotení terminológie v celej EÚ usilovne pracujeme.
    • elektronická voľba: to je ako tá facka, na unss.sk. Touto veľkodušnosťou sme inšpirovali aj Estóncov, kde môžu všetci občania voliť elektronicky, v niektorých regiónoch Belgicka sa takisto snažili ísť podľa nášho vzoru, ale nevydalo. Do volebných miestností totiž šupli špeciálne stacionárne zariadenia s obrazovkou (čosi ako bankomaty). Na zrakáčov a telesňákov však pozabudli, no.
    • s asistentom: vo väčšine členských štátov EÚ (vrátane Slovenska) je takáto pomoc povolená. To, koho si vyberiete, je vaše výlučné právo. Z unss.sk si stiahnete objednávkový formulár, vypíšete, vytlačíte, podpíšete a pošlete. Vo Švédsku, Luxembursku, Dánsku a Nemecku by vám pomoc neodmietli ani členovia volebnej komisie, vo Fínsku by okrem toho prihodili aj tzv. volebného asistenta, v Maďarsku by vám za plentu vnútili hneď dvoch z komisie, pravda, ak by ste neprišli s niekým vlastným.
                    • Bodkovane: No, objednávkový formulár v takejto podobe sa nehrá. Zaostávame, bez debaty, zvlášť za takým Španielskom. Nevidiaci tam totiž má možnosť hlasovať v Braillovom písme. Vopred to dá na známosť, vo volebnej miestnosti dostane veľkú zalepenú obálku a nej plno malých s volebným lístkom každej kandidujúcej politickej strany v Brailli. Vyvolený vloží do priloženej šablóny s otvormi, upraví podľa priložených zoznamov kandidátov a volebných inštrukcií a šup ho do obálky a volebnej urny. Ako si s tým potom poradí komisia, alebo ako je zaručená anonymita hlasovania, to sa ma nepýtajte. Ale určite to majú premyslené až do onoho momentu, kde plieska bič.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *